Jadłospis

23Kwi2018

PONIEDZIAŁEK 23.04.2018

Śniadanie: Gwiazdki cynamonowe (gluten pszenny) na mlekuchleb pszenno-żytni ze słonecznikiem, z masłempasztet, ogórek kiszony, herbata jeżynowa, jabłka

Obiad: Kartoflanka z pietruszką zieloną

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, śmietana, ziemniaki)

Ryż po meksykańsku z wieprzowiną, papryką, kukurydzą i fasolą czerwoną

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Shake melonowo – brzoskwiniowy, wafelki ryżowe

WTOREK 24.04.2018

Śniadanie: Chleb orkiszowy (pszenica) z masłem, szynka Juranda, sałata zielona, kawa zbożowa na mleku(żyto, jęczmień), banany

Obiad:  Żurek z kiełbasą i ziemniakami

(wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, mąka żytnia, śmietana)

Kluski na parze (mąka pszenna, mleko, jaja, drożdże), koktajl porzeczkowy (jogurt naturalny)

Kompot jabłkowy

Podwieczorek:  Jajko w sosie śmietanowymszczypiorek, weka pszenna z masłem,  herbata truskawkowa

ŚRODA 25.04.2018

Śniadanie: Chleb pszenny z masłem, pasta z kurczaka(majonez)szczypiorek, ogórek zielony, mleko, mandarynki

Obiad:  Zupa pieczarkowa z ryżem

(wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, pieczarki, śmietana)

Ziemniaki, miruna na parze, marchewka z jabłkiem

Kompot truskawkowy

PodwieczorekBabka piegusek*(mąka pszenna, jaja, olej, mak), soczek owocowy

CZWARTEK 26.04.2018

Śniadanie: Musli owocowe (pszenica) na mleku, bułka pszenna z masłemschab pieczony, papryka, herbata z miodem, winogrona

Obiad:  Krem z  batatów z grzankami

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler,  bataty, mleko kokosowe, mąka pszenna)

Łazanki (mąka pszenna, jaja) z wołowiną i kapustą

Kompot wiśniowy

Podwieczorek: Budyń waniliowy*(mąka pszenna, mleko, cukier waniliowy) z musem wiśniowym, chrupki kukurydziane, napój owocowy

PIĄTEK 27.04.2018

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni  z masłem, tuńczykrzodkiewka, kakao na mleku, kalarepka i marchewka do chrupania

Obiad:  Zupa koperkowa z zacierką

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, śmietana, koperek, mąka pszenna, jajka)

Ziemniaki, eskalopki (filet z kurczaka, mąka pszenna, jaja, mleko), mizeria ze śmietaną

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Kanapka pszenno-żytnia z masłem, kiełbasa krakowska, pomidor, herbatka

z dzikiej róży

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

16Kwi2018

PONIEDZIAŁEK 16.04.2018

Śniadanie: Chleb graham z masłem, ser wędzony, pomidor, kakao na mleku, morele suszone

Obiad: Zupa kalafiorowa z ziemniakami

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, kalafior, ziemniaki, śmietana)

Makaron penne (mąka pszenna, jaja), kurczak w sosie śmietanowo – ziołowym, szpinak (śmietana 30 %)

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Bułeczka drożdżowa (pszenica) z masłem i miodemnapój sojowy o smaku waniliowym

WTOREK 17.04.2018

Śniadanie: Bułka pszenna z ziarenkami, z masłemindyk z Bobrownik, ogórek zielony, kawa zbożowa(jęczmień, żyto) na mleku, gruszki

Obiad: Zupa szczawiowa z ryżem i jajkiem

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, przecier szczawiowy, śmietana)

Ziemniaki, sznycelki z dorsza (bułka tarta, jajka)marchewka oprószana (masło, mąka pszenna)

Kompot truskawkowy

Podwieczorek: Granola czekoladowa(mąka pszenna)z jogurtem naturalnym i bananami

ŚRODA 18.04.2018

Śniadanie: Kulki zbożowe(pszenica) na mleku, weka pszenna z masłem, pasta z jajek(majonez), szczypiorek, rzodkiewka, herbata cytrynowa, kiwi

Obiad: Krem pomidorowy z groszkiem ptysiowym

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, pomidory, mąka pszenna, śmietana)

Kaszotto z mięsem wołowym i pieczarkami (kasza jęczmienna)

Kompot jabłkowy

Podwieczorek Chleb orkiszowy (pszenica) z masłemkabanos wieprzowy, pomidorki koktajlowe, herbata malinowa

CZWARTEK 19.04.2018

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z masłem, szynka Bracka, papryka, mleko, pomarańcze

Obiad:  Zupa jarzynowa z groszkiem zielonym i lanym ciastem

(wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, mąka pszenna, jaja, śmietana)

Ziemniaki, pulpety wieprzowe (jaja, bułka pszenna) w sosie koperkowym (śmietana),

sałatka wiosenna (mix sałat, ogórek zielony, rzodkiewka, śmietana)

Kompot wiśniowy

Podwieczorek:  Szarlotka*(mąka pszenna, jaja, masło) z bitą śmietanąsoczek owocowy

PIĄTEK 20.04.2018

Śniadanie: Grysik (pszenica) na mleku, chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem, z masłem, szynka Kniazia, sałata zielona, herbata, melony

Obiad:  Kapuśniak z kiełbasą i ziemniakami

( wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, selerpor, kapusta kiszona)

Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem, śmietana

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Deserek twarogowo-waniliowy z orzeszkami włoskimi, weka pszenna z masłem, herbata

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

 

9Kwi2018

PONIEDZIAŁEK 09.04.2018

Śniadanie: Płatki jaglane (gluten pszenny) na mlekuchleb orkiszowy z masłem, twarożek z szynką i ogórkiem kiszonym, herbatka jeżynowa, melon

Obiad: Zupa ogórkowa z ziemniakami

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, mąka pszenna, ogórki kiszone, śmietana)

Risotto z mięsem wieprzowym i warzywami (marchewka, pietruszka, seler), sos pieczarkowy

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Kanapka pszenno-żytnia z masłem, pasztet drobiowy, sałata zielona, herbata cytrynowa

WTOREK 10.04.2018

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z masłemszynka naturalna, pomidor, kawa zbożowa na mleku(żyto, jęczmień), gruszki

Obiad:  Krem cebulowy z grzankami

(wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, cebula, mąka pszenna)

Ziemniaki, kotlety de volay (jajka, bułka tarta), mizeria ze śmietaną

Kompot jabłkowy

Podwieczorek:  Koktajl na jogurcie naturalnym z porzeczkami, batonik z kulek zbożowych(mąka pszenna)

ŚRODA 11.04.2018

Śniadanie: Bułka pszenna z masłem, parówki z szynki, keczup, ogórek zielony, kakao na mleku, banany

Obiad:  Rosolnik z piersią kurczaka i koperkiem

(wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, kasza manna)

Naleśniki (mąka pszenna, mleko, jaja) z dżemem i śmietaną

Kompot wiśniowy

PodwieczorekChleb graham z masłem, kiełbasa krakowska, podsuszanapomidorki koktajlowe, herbatka

CZWARTEK 12.04.2018

Śniadanie: Owsianka na mleku, chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem z masłem, schab pieczony, papryka, herbata z miodem, pomarańcze

Obiad:  Zupa porowa z ryżem

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, śmietana)

Ziemniaki, łosoś na parze, szpinak(śmietana 30%)

Kompot truskawkowy

Podwieczorek: Murzynek (mąka pszenna, jajka, masło, kakao), soczek owocowy

PIĄTEK 13.04.2018

Śniadanie: Weka pszenna z masłem, jajko na twardo, szczypiorek, rzodkiewka, mleko, jabłka

Obiad:  Zupa pomidorowa z zacierką

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, śmietanaprzecier pomidorowy, mąka pszenna, jajka)

Kasza jęczmienna, pęczak, cielęcina w papryce, surówka z kapusty pekińskiej (śmietana)

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Sałatka ryżowa z kurczakiem, kukurydzą i ananasem, pieczywo pszenne, chrupkie, herbatka

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

3Kwi2018

PONIEDZIAŁEK 02.04.2018

PONIEDZIAŁEK WIELKANOCNY

WTOREK 03.04.2018

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z masłem, ser żółty, papryka, mleko, mieszanka studencka(orzechy nerkowca, orzechy włoskie, orzechy laskowe, żurawina)

Obiad: Zupa z przecieranego grochu z ziemniakami i kiełbasą

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, groch łuskany)

Ryż, koktajl truskawkowy na jogurcie naturalnym

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Kanapka pszenno-żytnia z masłempasta z szynki, ogórek zielony, herbatka cytrynowa

ŚRODA 04.04.2018

Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku, weka pszenna z masłem, dżem morelowy, herbatka malinowa, winogrona

Obiad: Krupnik z kaszą pęczak i pietruszką zieloną

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, kasza jęczmienna, kapusta włoska, śmietana)

Spaghetti z mięsem wieprzowym i warzywami w sosie bolońskim

(jajka, mąka pszenna, marchewka, pietruszka, selerprzecier pomidorowy)

Kompot truskawkowy

Podwieczorek:  Ciasto piaskowe z jabłkami*(mąka pszenna, jajka, masło), soczek owocowy

CZWARTEK 05.04.2018

Śniadanie: Chleb pszenno-żytninasionami słonecznika z masłem, szynka domowa, pomidor, kawa zbożowa na mleku (żyto, jęczmień), mandarynki

Obiad:  Krem dyniowy z groszkiem ptysiowym

(wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, mąka pszennadynia, śmietana)

Ziemniaki, miruna panierowana (mąka, jajka, bułka tarta), surówka z kiszonej kapusty, marchewki i cebulki

Kompot wiśniowy

Podwieczorek:  Weka pszenna z masłem, sałatka jarzynowa (marchewka, pietruszka, seler, jajka, ogórki kiszone, majonez, śmietana), herbatka owocowa

PIĄTEK 06.04.2018

Śniadanie: Bułka pszenna z masłem, pasta twarogowa z łososiem, kiełki rzodkiewki, kakao na mleku, kiwi

Obiad:  Barszcz czerwony z ziemniakami

( wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, selerpor, buraki, śmietana)

Kasza jęczmienna, gulasz wołowy, sałata lodowa ze śmietaną

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Danonek, banan

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

23Mar2018

PONIEDZIAŁEK 26.03.2018

Śniadanie: Musli owocowe (gluten pszenny) na mleku, chleb orkiszowy z masłemkiełbasa żywiecka, ogórek zielony, herbatka, jabłko

Obiad: Zupa kalafiorowa z lanym ciastem i koperkiem

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, mąka pszenna, jajka, kalafior, śmietana)

Ryż, podudzia z kurczaka grillowane z pieca, sałatka z pomidorów i cebulki

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Sałatka grecka(mix sałat, ser feta, oliwki), weka pszenna z masłem, herbatka z miodem

WTOREK 27.03.2018

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z masłem, szynka z indyka, sałata lodowa, mleko, pomarańcze

Obiad:  Krem z czerwonej soczewicy z groszkiem ptysiowym

(wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, soczewica, mąka pszenna)

Ziemniaki, sznycelki wieprzowo-wołowe(jajka, bułka tarta)sałatka szwedzka(ogórki kiszone, marchewka, cebulka)

Kompot truskawkowy

Podwieczorek Jogurt pitny z owoców leśnych, ciasteczka owsiane(gluten pszenny) z morelami

ŚRODA 28.03.2018

Śniadanie: Kulki czekoladowe( gluten pszenny) na mleku, chleb graham z masłem, ser biały, dżem jagodowy, herbatka owocowa, banan

Obiad:  Kartoflanka zabielana z pietruszką zieloną

(wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, śmietanaziemniaki)

Gołąbki bez zawijania(mięso wieprzowe, kasza manna, kasza jęczmienna, kapusta biała, jajka) w sosie pomidorowym

Kompot jabłkowy

Podwieczorek: Pucharek owocowy z bitą śmietaną (ananas, brzoskwinie, kiwi)

CZWARTEK 29.03.2018

Śniadanie Wielkanocne: Weka pszenna z masłem, pasztet, jajko w sosie tatarskim   (pieczarki konserwowe, ogórki kiszone, szczypiorek, majonez, śmietana), ćwikła z chrzanem, kakao na mleku, winogrona

Obiad:  Zupa ryżowa z groszkiem zielonym

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler)

Ziemniaki, łosoś zapiekany z serem żółtym, fasolka zielona

Kompot wiśniowy

Podwieczorek: Babeczki wielkanocne, drożdżowe z bakaliami (jajka, mąka pszenna, mleko, masło,żurawina, rodzynki), napój owocowy

PIĄTEK 30.03.2018

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem z masłem, szynka Kniazia, rzodkiewka, kawa zbożowa(jęczmień, żyto) na mlekugruszki

Obiad:  Zupa gulaszowa z ziemniakami i papryką

(mięsno wieprzowe, marchewka, pietruszka, por, selerziemniaki, papryka)

Makaron kokardki (mąka pszenna, jajka) z serem białym, jogurt z truskawkami

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Chleb pszenno-żytni, kabanos drobiowy, pomidorki koktajlowe, herbatka z cytryną

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

19Mar2018

PONIEDZIAŁEK 19.03.2018

Śniadanie: Gwiazdki cynamonowe(gluten) na mleku, chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem z masłem, ser żółty, pomidor, herbatka, klementynki

Obiad: Krupnik z kaszą jęczmienną i pietruszką zieloną

( wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska)

Makaron penne(mąka pszenna, jajka), strogonow z kurczaka z pieczarkami i papryką (śmietana)

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Kisiel owocowy*(mąka ziemniaczana, cukier, owoce), chrupki kukurydziane o smaku bananowym, napój

WTOREK 20.03.2018

Śniadanie: Bułka pszenna masłem, szynka zbója, ogórek zielony, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, morele suszone

Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, przecier pomidorowy, śmietana)

Ziemniaki, sznycelki z dorsza(jajka, bułka tarta), szpinak(śmietana 30 %)

Kompot jabłkowy

Podwieczorek: Kanapka pszenno-żytnia z masłem, pasztet drobiowy, rzodkiewka, herbatka z dzikiej róży

ŚRODA 21.03.2018

Śniadanie: Grysik(gluten pszenny) na mleku, chleb graham z masłem, powidła śliwkowe, herbatka malinowa, marchewka, kalarepka i jabłko do chrupania

Obiad: Krem brokułowy z grzankami

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, brokuły, mąka pszenna)

Pierogi z mięsem wołowym (jajka, mąka pszenna)

Kompot wiśniowy

Podwieczorek Deserek waniliowy z miodem (ser biały) z orzeszkami włoskimi, ½ banana, herbatka

CZWARTEK 22.03.2018

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z masłem, schab pieczony, sałata zielona, kakao na mleku, melon

Obiad:  Zupa fasolowa z łazankami i kiełbasą

(wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, mąka pszenna, jajka)

Ziemniaki, jajko w sosie chrzanowym(śmietana), marchewka z jabłkiem

Kompot truskawkowy

Podwieczorek:  Trójkąciki tostowe, pszenne z masłem, szynka, ser żółty, wędzony, papryka, herbatka jeżynowa

PIĄTEK 23.03.2018

Śniadanie: Weka pszenna z masłem, awanturka z sardynek(ser biały), szczypiorek, ogórek kiszony, mleko,gruszki

Obiad:  Zupa jarzynowa z zacierką

( wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, selerpor, mąka pszenna, jajka, śmietana)

Kasza jęczmienna pęczak, pulpety cielęce w sosie własnym, buraczki na zimno

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Ptasie mleczko*(jogurt naturalny, żelatyna) z musem wiśniowym, wafelki ryżowe, soczek owocowy

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną