Jadłospis

18Cze2018

PONIEDZIAŁEK 18.06.2018

Śniadanie: Weka pszenna z masłem i miodem, mleko,pomarańcze

Obiad: Zupa z zielonym groszkiem i zacierką

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, mąka pszenna, jajkagroszek zielony)

Ryż, grillowane udka z kurczaka, sałata pekińska ze śmietaną

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek:Makaron (mąka pszenna, jajka), z serem białymi musem wiśniowym, herbatka owocowa

WTOREK 19.06.2018

Śniadanie: Crunchy zbożowe (gluten pszenny) na mleku, chleb pszenno-żytni zesłonecznikiem, masło,szynka bracka, ogórek zielony, herbata cytrynowa, arbuz

Obiad: Krem dyniowy z grzankami

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, dynia, mąka pszenna)

Młode ziemniaki z koperkiem, kotlety z miruny (jajka, mąka pszenna,bułka tarta),fasolka szparagowa

Kompot truskawkowym

Podwieczorek:  Chlebpszenno-żytni  z masłem,salami,pomidory, herbata malinowa

ŚRODA 20.06.2018

Śniadanie: Chleb graham z masłem, serek mozzarellarzodkiewka, szczypiorek, kakao na mlekubanany

Obiad: Kociołek jarzyn z ziemniakami i natką pietruszki

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, brokuł, śmietana)

Kasza kus-kus (gluten pszenny)klopsiki wieprzowo-wołowe w sosie koperkowym (śmietana),sałatka z pomidorów i cebulki

Kompot wiśniowy

Podwieczorek Jogurt naturalny z musli tropikalnym (gluten pszenny)wafle ryżowe, napój owocowy

CZWARTEK 21.06.2018

Śniadanie:Bułka pszenna z ziarenkami, masłokiełbasa krakowska, papryka, kawa zbożowa(jęczmień, żyto) na mlekunektarynki

Obiad: Rosołek ryżowy z piersią kurczaka i natką pietruszki

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska)

Racuchy drożdżowe (mąka pszenna, jajka, mleko)z truskawkami i jogurtem naturalnym

Kompot jabłkowy

Podwieczorek: Trójkąciki tostowe, pszenne z masłemszynka domowa, ser żółty,sałata lodowa, herbata owocowa

PIĄTEK 22.06.2018

Śniadanie:  Płatki jaglane na mlekuchleb orkiszowy (gluten pszenny) z masłempasta z jajek,kiełki rzodkiewki, herbata, kiwi

Obiad: Zupa solferino z ziemniakami

( wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler,por, przecier pomidorowy)

Łazanki (mąka pszenna, jaja) z wołowiną i młodą kapustą

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Ciasto ucierane* (mąka pszenna, masło, jajka)z truskawkami, soczek owocowy

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

10Cze2018

PONIEDZIAŁEK 11.06.2018

Śniadanie:Musli owocowe(gluten pszenny) na mleku, bułka pszenna z masłem, ser wędzony, papryka, herbata, jabłka

Obiad: Zupa koperkowa z zacierką

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, mąka pszenna, jajka, koperek)

Kasza jęczmienna,wołowina po pastersku(marchewka, pomidory, zioła), surówka z ogórków malosolnych

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Ciasto piernikowe z bakaliami(jajka, mąka pszenna, orzechy włoskie, rodzynki), soczek owocowy

WTOREK 12.06.2018

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z masłemkiełbasa żywiecka, sałata zielona, kakao na mlekuarbuz

Obiad: Zupa grysikowa z pietruszką zieloną

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, kasza manna)

Młode ziemniaki z koperkiem, sznycelki z dorsza (jajka, bułka tarta)marchewka z groszkiem

Kompot truskawkowym

Podwieczorek Chleb graham z masłempasztet drobiowy, ogórek zielony, herbata malinowa

ŚRODA 13.06.2018

Śniadanie: Owsianka na mleku, chleb pszenno-żytni, z nasionami słonecznika, z masłem, jajkona twardo, kiełki rzodkiewki, herbata cytrynowa, kiwi

Obiad: Krem z zielonych warzyw z groszkiem ptysiowym

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, groszek zielonycukinia, brokuł, mąka pszenna)

Risotto z mięsem wieprzowym i warzywami w sosie pieczarkowym

Kompot wiśniowy

Podwieczorek Maślanka bananowa, ciastka pszenno-maślane

CZWARTEK 14.06.2018

Chleb orkiszowy (mąka pszenna) z masłem,szynka włoska, ogórek małosolny, kawa zbożowa(żyto, jęczmień) na mlekugruszki

 Obiad:Zupa gulaszowa z ziemniakami i papryką

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, mięso wieprzowe, papryka)

Pierogi z truskawkami (mąka pszenna, jajka), śmietana

Kompot jabłkowy

Podwieczorek: Weka pszenna z masłemkalafior z wody, herbata jeżynowa

PIĄTEK 15.06.2018

Śniadanie:  Weka pszenna z masłem,awanturka z sardynek,szczypiorek, pomidor, mlekowinogrona

Obiad:Zupa pomidorowa z ryżem

( wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, selerpor, przecier pomidorowy, śmietana)

Młode ziemniaki z koperkiem, kotlety de volay(bułka tarta, jajka, pierś z kurczaka), mizeria ze śmietaną

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Danonekmorele

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

 

3Cze2018

PONIEDZIAŁEK 04.06.2018

Śniadanie: Płatki kukurydziane na mlekuchleb graham z masłempasztet wieprzowy, ogórek małosolny, herbata z miodem, orzeszki, żurawina suszona, rodzynki

Obiad: Zupa grysikowa z koperkiem

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler,kapusta włoska, gluten pszenny)

Makaron penne (mąka pszenna, jajka),kurczak w sosie śmietanowymszpinak (śmietana 30%)

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek:Chleb pszenno-żytni z masłemszynka kniazia, rzodkiewka, herbata owocowa

WTOREK 05.06.2018

Śniadanie: Bułka pszenna z ziarenkami, masłoparówki z szynki, keczup, pomidor, kawa zbożowa (żyto, jęczmień)kalarepka i marchewka do chrupania

Obiad:  Krem cebulowy z groszkiem ptysiowym

(wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, mąka pszenna, cebula)

Ziemniaki, mirunaz pieca w wiórkach kokosowych, surówka z kiszonej kapusty, marchewki i cebulki

Kompot wiśniowy

Podwieczorek: Deserek twarogowowaniliowy z orzeszkami włoskimi i musem wiśniowym, wafelki ryżowo-kukurydziane

ŚRODA 06.06.2018

Śniadanie: Weka pszenna z masłem, serek śmietankowy,ogórek zielony, mleko, banany

Obiad:  Zupa neapolitańska z zacierką

(wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, mąka pszenna, jajka, ser żółty)

Kasza jęczmienna,cielęcina w papryce, surówka z buraczków

Kompot jabłkowy

PodwieczorekSałatka grecka (mix sałat, oliwki, papryka kolorowa, ser feta)pieczywo pszenne,chrupkie, herbata z owoców leśnych

CZWARTEK 07.06.2018

Śniadanie: Crunchy owocowe (gluten pszenny) na mlekuchleb orkiszowy (mąka pszenna) z masłem,filet z indyka, papryka, herbata cytrynowa, gruszki

Obiad:  Zupa ogórkowa z ryżem

(wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, ogórki kiszone, śmietana)

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i warzywami pod beszamelem (mleko, masło, parmezan)

Kompot truskawkowy

Podwieczorek: Kanapka pszenno-żytnia z masłem,kabanosy wieprzowe, pomidorki koktajlowe, herbata malinowa

PIĄTEK 08.06.2018

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem, masło, schab pieczony, sałata zielona, kakao na mlekutruskawki

Obiad: Zupa z przecieranego grochu z łazankami i kiełbasą

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, mąka pszenna, jajka,groch łuskany)

Ziemniaki, jajko w sosie koperkowym (śmietana)marchewka z jabłkiem

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Biszkopt*(jajka, mąka pszenna), z bitą śmietaną i brzoskwiniami, soczek owocowy

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

 

27Maj2018

PONIEDZIAŁEK 28.05.2018

Śniadanie: Płatki jaglane na mleku, chleb pszenno-żytni z masłem, ser żółty, ogórek zielony, herbata, arbuz

Obiad:Zupa porowa z lanym ciastem

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, mąka pszenna, jajka)

Ryż po meksykańsku z mięsem mielonym i warzywami w sosie pomidorowym

(kukurydza, papryka kolorowa)

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek:Sałatka owocowa (melon, kiwi, banan, truskawki), kleks bitej śmietany,  chrupki kukurydziane, napój owocowy

WTOREK 29.05.2018

Śniadanie: Chleb pszenno-żytniz nasionami słonecznika, masło, pasta z sera białego, szynki i ogórka małosolnego, kawa zbożowa (żyto, jęczmień) na mlekujabłka

Obiad:Zupa kalafiorowa z ziemniakami i pietruszką zieloną

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, kalafior, śmietana)

Kasza jęczmienna, pęczak, schab słodko-kwaśny (pomidory, ananas, marchew)

Kompot truskawkowy

Podwieczorek Jajko w sosie tatarskim (śmietana, majonez, pieczarki konserwowe, ogórek kiszony), weka pszenna z masłem,herbatka cytrynowa

ŚRODA 30.05.2018

Śniadanie: Musli śniadaniowe (pszenica) na mleku,chleb orkiszowy (pszenica) z masłemkiełbasa krakowska, rzodkiewka, herbata malinowa, winogrona

Obiad: Krem z groszku zielonego z grzankami

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, groszek zielony, mąka pszenna, śmietana)

Ziemniaki, łosośna parze, sałatka wiosenna (mix sałat, pomidor, ogórek zielony, koperek)

Kompot wiśniowy

Podwieczorek:  Zebra*(mąka pszenna, masło, jajka, kakao), soczek owocowy

CZWARTEK 31.05.2018

BOŻE CIAŁO

PIĄTEK 01.06.2018

Śniadanie:  Bułka pszenna z masłem, tuńczykpapryka, kakao na mlekupomarańcze

Obiad:  Barszcz biały z ziemniakami i kiełbasą

( wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, selerpor, ziemniaki, śmietana, mąka pszenna)

Makaron świdry (mąka pszenna , jajka) z serem białym, jogurt naturalny z truskawkami

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Chleb pszenno-żytni z masłemszynka drobiowa, sałata lodowa, herbata jeżynowa

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

20Maj2018

PONIEDZIAŁEK 21.05.2018

Śniadanie: Gwiazdki cynamonowe (gluten pszenny) na mleku, chleb pszenno-żytni  z masłem, kurczak z Bobrownik, papryka, herbata truskawkowa, melon

Obiad: Kociołek jarzyn z zacierką

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, selerkalafior, brukselka, śmietana, mąka pszenna, jajka)

Ziemniaki, pieczeń z piersi indyka, mizeria ze śmietaną

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Kisiel brzoskwiniowy, pitny*( mąka ziemniaczana, cukier, brzoskwinie, sok brzoskwiniowy), wafle ryżowe

WTOREK 22.05.2018

Śniadanie: Weka pszenna z masłem, jajka na twardo, szczypiorek, pomidor, mlekogruszki

Obiad:  Wiosenny kapuśniaczek z młodej kapusty  z ziemniakami i kiełbasą

(wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, kapusta biała, ziemniaki)

Ryż z truskawkami i jogurtem naturalnym

Kompot jabłkowy

Podwieczorek: Chleb graham (mąka pszenna) z masłem, kabanosy, sałata lodowa, herbata jeżynowa

ŚRODA 23.05.2018

Śniadanie: Chleb orkiszowy (mąka pszenna) z masłem, schab pieczony, ogórek małosolny, kakao na mleku,pomarańcze

Obiad:  Krem z brokułów z groszkiem ptysiowym

(wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, brokuł, mąka pszenna, śmietana)

Pierogi z mięsem (mąka pszenna, jajka, wołowina)

Kompot wiśniowy

PodwieczorekMaślanka z granolą czekoladową (mąka pszenna), banan

CZWARTEK 24.05.2018

Śniadanie: Owsianka na mleku, chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem, masłosalami, ogórek zielony, herbata z cytryną, winogrona

Obiad:  Krupnik z kaszą pęczak

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, selerkapusta włoska, śmietana)

Ziemniaki, sznycelki z dorsza (bułka pszenna, jajka), marchewka oprószana (mąka pszenna, masło)

Kompot truskawkowy

Podwieczorek: Ciasto ucierane z rabarbarem*(mąka pszenna, jajka, masło), soczek owocowy

PIĄTEK 25.05.2018

Śniadanie: Bułka pszenna z ziarenkami, masło, pasta z twarogu i awokado, rzodkiewka, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mlekujabłka

Obiad:  Botwinka z ziemniakami i jajkiem

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, śmietanaburaki)

Kasza kus-kus (pszenica)strogonow wieprzowy, sałatka z pomidorów i cebulki

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Truskawki z bitą śmietaną

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

13Maj2018

PONIEDZIAŁEK 14.05.2018

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z masłemindyk maślanyogórek zielony, kawa zbożowa (żyto, jęczmień)na mleku, morele suszone

Obiad: Zupa gulaszowa z ziemniakami i papryką

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, wieprzowina, ziemniaki, papryka)

Naleśniki (mąka pszenna, jaja, mleko) z serem białympolewa jogurtowo-porzeczkowa

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem, masło, pasztet wieprzowy, sałata zielona, herbata cytrynowa

WTOREK 15.05.2018

Śniadanie: Grysik (pszenica) na mleku, bułka pszenna z masłem, powidła śliwkowe, herbata, kalarepka i marchewka do chrupania

Obiad: Krem pomidorowy z grzankami

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, pomidory, pulpa pomidorowa, śmietana, mąka pszenna)

Ziemniaki, sznycelki drobiowe (bułka pszenna, jaja)surówka z porów (śmietana)

Kompot truskawkowy

Podwieczorek Serek danonek (laktoza), banan

ŚRODA 16.05.2018

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem, masło, szynka naturalna, pomidor, kakao na mlekujabłka

Obiad: Zupa koperkowa z ryżem

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, koperek, śmietana)

Ziemniaki, miruna na parze, fasolka szparagowa

Kompot wiśniowy

Podwieczorek Sałatka makaronowa (mąka pszenna, jajka) z papryką kolorową, oliwkami i kukurydzą, napój owocowy

CZWARTEK 17.05.2018

Śniadanie: Zupa mleczna z kulkami czekoladowymi (mąka pszenna)chleb orkiszowy (mąka pszenna) z masłem, ser wędzony, papryka, herbata malinowa, kiwi

Obiad: Rosół z makaronem i natką pietruszki

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, mąka pszenna, jajka)

Kasza jęczmiennagulasz wołowy, sałatka szwedzka (ogórki kiszone, marchewka, cebula)

Kompot jabłkowy

Podwieczorek:  Bułka drożdżowa, pszenna z masłem i miodem, napój sojowo-waniliowy

PIĄTEK 18.05.2018

Śniadanie:  Weka pszenna z masłem, pasta z kurczaka (majonez), szczypiorek, ogórek kiszony, mlekoarbuz

Obiad:  Kartoflanka zabielana

( wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, selerpor, ziemniaki, śmietana)

Fasolka po bretońsku (groch Jaś, marchew, pietruszka, seler, przecier pomidorowy), pieczywo pszenne

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Panna cotta* (jogurt naturalny, żelatyna) z musem truskawkowym, chrupki kukurydziane, soczek owocowy

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną