Jadłospis

12Sty2019

PONIEDZIAŁEK 14.01.2019

Śniadanie:  Chleb pszenno-żytni z masłem, ser żółty,papryka,mleko,morele suszone

Obiad:Zupa ziemniaczana, zabielana z koperkiem

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, ziemniaki, śmietana)

Makaron penne (mąka pszenna, jajka), kurczak w sosie śmietanowo – szpinakowym

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Murzynek z polewą czekoladową* (mąka pszenna, jajka, masło, kakao), soczek owocowy

WTOREK 15.01.2019

Śniadanie:  Weka pszenna z masłem,parówki z szynki, keczup, ogórek zielony, kakao na mleku pomarańcze

 

Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, przecier pomidorowy, śmietana)

Ziemniaki, sznycelki z dorsza (jajka, bułka tarta), fasolka szparagowa

Kompot jabłkowy

Podwieczorek: Sałatka grecka (mix sałat)  z serem feta, oliwkami i papryką, pieczywo pszenne, chrupkie, herbata

ŚRODA 16.01.2019

Śniadanie: Kaszka kukurydziana na mleku, chleb orkiszowy z masłem,szynka Kniazia, sałata zielona, herbata, jabłka

Obiad:  Zupa neapolitańska z zacierką

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, ser żółty, mąka pszenna, jajka, śmietana)

Gołąbki bez zawijania ( mięso wieprzowe, kasza jęczmienna, kasza manna, jajka, kapusta biała, cebula), sos pomidorowy

Kompot wiśniowy

Podwieczorek: Chałka pszenna z masłem, dżem z czarnego bzu, mleko

CZWARTEK 17.01.2019

Śniadanie:  Chleb pszenno-żytni z nasionami słonecznika, masło, twarożek z awokado, mleko, melon

Obiad: Barszcz biały z ziemniakami i kiełbasą

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, mąka pszenna, śmietana)

Ryż zapiekany z jabłkami, jogurt naturalny

Kompot truskawkowy

Podwieczorek: Chleb pszenno-żytni z masłem, salami, pomidorki koktajlowe, herbata

PIĄTEK 18.01.2019

Śniadanie: Kulki czekoladowe (pszenica) na mleku, bułka pszenna z masłem, pasta z jajek (majonez),szczypiorek, rzodkiewka, herbata, gruszki

Obiad:  Krem dyniowy z groszkiem ptysiowym

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler,dynia, mąka pszenna, mleko kokosowe)

Ziemniaki, gulasz wołowy, buraczki na zimno

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek:Kisiel pitny o smaku brzoskwiniowym* (mąka ziemniaczana, cukier, owoce), chrupki kukurydziane

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

6Sty2019

PONIEDZIAŁEK 07.01.2019

Śniadanie: Weka pszenna z masłem, serek śmietankowy, pomidor, mleko, mieszanka studencka (orzechy włoskie, orzechy nerkowca, rodzynki, żurawina)

Obiad: Zupa gulaszowa z papryką i ziemniakami

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, selerpapryka, mięso wieprzowe)

Naleśniki z dżemem (mleko, mąka pszenna, jajka), śmietana

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek:Chleb pszenno-żytni z masłem, szynka Juranda, sałata zielona, herbata

WTOREK 08.01.2019

Śniadanie:  Płatki kukurydziane na mleku,chleb pszenno-żytni z nasionami słonecznika, masło, pasztet drobiowy, papryka, herbata, winogrona

Obiad:Rosół z makaronem i zieleniną

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, mąka pszenna, jajka)

Ziemniaki, steki wieprzowe z pieczarkami, sałata lodowa ze śmietaną

Kompot wiśniowy

Podwieczorek: Ananasy z bitą śmietaną i wiórkami czekolady, andruty (mąka pszenna), napój owocowy

ŚRODA 09.01.2019

 Śniadanie:  Chleb pszenno-żytni z masłem, pasta z kurczaka (majonez), szczypiorek ogórek zielony, kakao na mleku, jabłka

Obiad:Zupa ogórkowa z ryżem

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, ogórki kiszone, śmietana)

Pierogi z mięsem wołowym (jajka, mąka pszenna, mleko)

Kompot truskawkowy

Podwieczorek: Danio waniliowe , weka pszenna z masłem

CZWARTEK 10.01.2019

Śniadanie:  Chleb graham z masłem,szynka brackarzodkiewka, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, kiwi

Obiad: Krupnik z kaszą pęczak i pietruszką zieloną

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, kasza jęczmienna, kapusta włoska, śmietana)

Ziemniaki, miruna z pieca, w sezamie, surówka z pora (śmietana)

Kompot jabłkowy

Podwieczorek: Ciasto ucierane z owocami*(mąka pszenna, jajka, masło), soczek owocowy

PIĄTEK 11.01.2019

Śniadanie: Kasza manna (pszenica) na mleku,chleb orkiszowy z masłem,kiełbasa żywiecka, pomidorki koktajlowe, herbata, gruszki

Obiad: Krem cebulowy z grzankami

( wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, selerpor, cebula, mąka pszenna, śmietana)

Ryż, eskalopki (filet z kurczaka,mąka pszenna, jajka, mleko),marchewka oprószana(masło, mąka pszenna)

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Banan, wafelki ryżowe z malinami, woda

 

 

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

30Gru2018

PONIEDZIAŁEK 31.12.2018

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z masłem,indyk pieczony, ogórek kiszony, kakao na mleku,morele suszone

Obiad: Zupa jarzynowa z ryżem

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, selerkalafior, brokuł, śmietana)

Makaron kolanka (mąka pszenna, jajka), ser biały, jogurt naturalny z truskawkami

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Wafle ryżowe z miodem,soczek owocowy

WTOREK 01.01.2019

Nowy Rok

ŚRODA 02.01.2019

 Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z nasionami słonecznika, masło, ser żółtypomidor, mleko,jabłka

ObiadZupa z groszku łuskanego z lanym ciastem

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, groch łuskany, jajka, mąka pszenna)

Ziemniaki, podudzia z indyka, sałatka szwedzka (ogórki kiszone, marchewka, cebula)

Kompot truskawkowy

Podwieczorek: Warzywa na parze (marchew, kalafior, brokuł), weka pszenna z masłem,herbata

CZWARTEK 03.01.2019

Śniadanie:  Chleb orkiszowy z masłem, tuńczyk, rzodkiewka, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, melon

Obiad: Zupa koperkowa z ziemniakami

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, koperek, śmietana)

Ryż po meksykańsku z mięsem wieprzowym, fasolka czerwona, papryka i kukurydza, sos pomidorowy

Kompot wiśniowy

Podwieczorek Bułka pszenna z masłem, pasztet wieprzowy, ogórek zielony, herbata malinowa

PIĄTEK 04.01.2019

Śniadanie: Kaszka kukurydziana na mleku, chleb graham z masłem, pasta hummus (ciecierzyca), papryka, herbata cytrynowa, mandarynki

Obiad: Krem marchewkowy z groszkiem ptysiowym

( wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler,por, mąka pszenna, śmietana)

Ziemniaki, łosoś na parze, szpinak (śmietana30%)

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Deserek twarogowo-waniliowy, chrupsy jabłkowe, woda

 

 

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

17Gru2018

PONIEDZIAŁEK 17.12.2018

Śniadanie: Musli owocowe (pszenica) na mleku,chleb pszenno-żytni z nasionami słonecznika, masło, ser żółty, papryka, herbata, melon

Obiad: Zupa ziemniaczana zabielana z koperkiem

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler,ziemniaki, śmietana)

Makaron kolanka (mąka pszenna, jajka)strogonow z indyka z pieczarkami i warzywami

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Deserek serowo-waniliowy z miodem i orzeszkami,wafelki ryżowe, napój owocowy

WTOREK 18.12.2018

Śniadanie: Weka pszenna z masłemszynka włoska, pomidor, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, mandarynki

Obiad: Żurek z ziemniakami i kiełbasą

(wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, mąka żytnia, śmietana)

Ryż, polewka jogurtowoporzeczkowa

Kompot wiśniowy

Podwieczorek:Chleb graham z masłempasztet wieprzowy, ogórek kiszony, herbata

ŚRODA 19.12.2018

 Śniadanie:  Chleb orkiszowy z masłempasta z jajek (majonez)szczypiorek, ogórek zielony, mlekojabłka

Obiad wigilijny: Barszcz czerwony z fasolą Jaś

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, buraki)

Ziemniaki, miruna w cieście (jajka, mąka pszenna, mleko),surówka z czerwonej kapusty

Kompot z suszu

Podwieczorek: Banan, danonek do picia

CZWARTEK 20.12.2018

Śniadanie:  Kaszka kukurydziana na mleku, bułka pszenna z masłem,szynka z Bobrownik, sałata zielona, winogrona

Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, przecier pomidorowy, śmietana)

Ziemniaki, kotlety mielone z mięsa wieprzowego i ciecierzycy (jajka, bułka tarta),marchewka oprószana (masło)

Kompot truskawkowy

Podwieczorek: Weka pszenna z masłem,kabanosy drobiowe, pomidorki koktajlowe, herbata malinowa

PIĄTEK 21.12.2018

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z masłemserek śmietankowy,rzodkiewka, kakao na mleku, gruszki

Obiad: Krem z kalafiora z grzankami

( wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, selerpor, kalafior, mąka pszenna, śmietana)

Kasza jęczmienna,cielęcina w papryce, sałata lodowa ze śmietaną

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Piernik świąteczny* (mąka pszenna, miód, jajka, orzechy włoskie, masło), soczek owocowy

 

 

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

9Gru2018

PONIEDZIAŁEK 10.12.2018

Śniadanie:  Płatki kukurydziane na mlekuchleb pszenno-żytni z nasionami słonecznika,masło, ser wędzonypomidor, herbata, kiwi

Obiad:Krem marchewkowy z groszkiem ptysiowym

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por,  mąka pszenna, śmietana)

Kasza jęczmienna,pęczak, gulasz drobiowy, sałatka szwedzka (ogórki kiszone, marchewka, cebulka)

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Kolorowa sałatka makaronowa (mąka pszenna, jajka),szynka, papryka, herbata owocowa

WTOREK 11.12.2018

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z masłem, szynka bracka, ogórek zielony, kakao na mleku,pomarańcze

 Obiad:  Zupa koperkowa z zacierką

(wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, mąka pszenna, jajka, śmietana)

Ziemniaki, miruna na parze, szpinak (śmietana 30%)

Kompot wiśniowy

Podwieczorek: Biszkopt z owocami* (mąka pszenna, jajka),soczek owocowy

ŚRODA 12.12.2018

Śniadanie: Chleb graham z masłem, tuńczyk,rzodkiewka, kawa zbożowa(jęczmień, żyto) na mleku, melon

Obiad:  Zupa z grochu przecieranego z ziemniakami i kiełbasą

(wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, groch połówki)

Ryż zapiekany z jabłkami, śmietana

Kompot truskawkowy

PodwieczorekTrójkąciki tostowe, pszenne z masłem, mozzarellapomidorki koktajlowe, oliwki, herbata zielona

CZWARTEK 13.12.2018

Śniadanie:  Kluski lane (mąka pszenna, jajka) na mleku,chleb orkiszowy z masłem, schab pieczony, papryka, herbata, jabłka

Obiad:Rosołek z ryżem, kukurydzą i natką pietruszki

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska)

Ziemniaki, pieczeń rzymska, surówka z marchewki i ananasa

Kompot jabłkowy

Podwieczorek: Galaretka z brzoskwiniami*, bita śmietana,chrupki kukurydziane

PIĄTEK 14.12.2018

Śniadanie: Weka pszenna z masłem, ser białykleks dżemu z owoców leśnych, mleko, marchewka i kalarepka do chrupania

Obiad:  Krupnik z kaszą jęczmienną i ziemniakami

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, selerkapusta włoska)

Łazanki (mąka pszenna, jajka) z wołowiną i białą kapustą

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Chleb pszenno-żytni z masłem, kiełbasa krakowska, sałata lodowa, herbata malinowa

 

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

2Gru2018

PONIEDZIAŁEK 03.12.2018

Śniadanie: Bułka pszenna z masłem, twarożek z rzodkiewką, mleko,morele suszone

Obiad: Zupa solferino z ziemniakami

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler,ziemniaki, koncentrat pomidorowy)

Ryż, roladki z kurczaka, z pieca, fasolka szparagowa

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Jogurt naturalny z granolą (pszenica), ½ jabłka

WTOREK 04.12.2018

Śniadanie: Kulki pszenne, czekoladowe na mleku, chleb pszenno-żytni z masłemszynka okopcona, pomidor, herbata, mandarynki

Obiad:  Zupa jarzynowa z makaronem

(wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, kalafior, mąka pszenna, jajka, śmietana)

Ziemniaki, pulpety rybne (jajka, bułka pszenna, dorsz)w sosie koperkowym (śmietana),marchewka z chrzanem

Kompot wiśniowy

Podwieczorek: Chleb graham z masłem,pasztet wieprzowy, ogórek kiszony, herbata

ŚRODA 05.12.2018

 Śniadanie:  Weka pszenna z masłem,filet zapiekany na maśle,sałata lodowa, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, winogrona

 Obiad: Zupa ogórkowa z ryżem

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, ogórki kiszone, śmietana)

Kaszotto (jęczmień) z mięsem wołowym, warzywami i pieczarkami

Kompot truskawkowy

Podwieczorek: Ciasto marchewkowe z bakaliami*(jajka, masło, orzechy włoskie)soczek owocowy

CZWARTEK 06.12.2018

Śniadanie:  Owsianka na mleku, chleb pszenno-żytni z nasionami słonecznika, masło, jajko na twardo, kiełki, ogórek zielony, herbata, gruszki

Obiad:Krem z brokułów z grzankami

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, brokuły, mąka pszenna, śmietana)

Ziemniaki, bitki schabowe w sosie własnym, buraczki na ciepło (masło)

Kompot jabłkowy

Podwieczorek: Danio waniliowe, cripsy owocowe

PIĄTEK 07.12.2018

Śniadanie: Chleb orkiszowy z masłemparówki z szynki, keczup, papryka, kakao na mleku,banany

Obiad: Rosolnik z piersią kurczaka i koperkiem

( wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler,por, kapusta włoska, kasza manna)

Makaron (mąka pszenna, jajka) z serem, jogurt truskawkowy

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Chleb pszenno-żytni z masłem, jajko w sosie śmietanowym z groszkiem zielonym, herbata

 

 

 

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną