Jadłospis

11Lut2018

PONIEDZIAŁEK 12.02.2018

Śniadanie: Płatki jaglane na mleku, chleb orkiszowy (mąka pszenna), ser żółty, papryka, herbata owocowa, pomarańcze

Obiad: Zupa grysikowa z pietruszką zieloną

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, kasza manna)

Makaron spaghetti (mąka pszenna, jaja), mięso wieprzowe, mielone, warzywa, sos pomidorowy

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Chleb pszenno-żytni z masłem, szynka Kniazia, rzodkiewka, herbata z miodem

WTOREK 13.02.2018

Śniadanie: Bułka pszenna z ziarenkami z masłem, parówki z szynki, keczup, sałata, kakao na mleku, kiwi

Obiad:  Krem brokułowy z groszkiem ptysiowym

(wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, śmietana, mąka pszenna, brokuł)

Ziemniaki, sznycelki drobiowe (mąka pszenna, bułka tarta pszenna, jaja), mizeria ze śmietaną

Kompot jabłkowy

Podwieczorek Kisiel wiśniowy*, ciasteczka owsiane, napój owocowy

ŚRODA 14.02.2018

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z masłem, schab pieczony, pomidor, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, gruszki

Obiad:  Zupa fasolowa z zacierką i kiełbasą

(wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, mąka pszenna, jaja, fasola Jaś)

Ryż, polewka jogurtowo-truskawkowa 

Kompot wiśniowy

Podwieczorek: Weka pszenna z masłem, jajko w sosie śmietanowym, szczypiorek, herbata z dzikiej róży

CZWARTEK 15.02.2018

 Śniadanie: Płatki ryżowe mleku, chleb pszenny ze słonecznikiem z masłem, pasta z szynki, ogórek zielony, herbata malinowa

Obiad:  Zupa koperkowa z ziemniakami

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, koperek ,śmietana)

Kasza pęczak, gulasz cielęcy, buraczki na ciepło(masło)

Kompot truskawkowy

Podwieczorek: Ciasto weneckie z jabłkami* (mąka pszenna, masło, jaja, orzechy włoskie), soczek owocowy

PIĄTEK 16.02.2018

Śniadanie: Weka pszenna z masłem, serek mozzarella, pomidorki koktajlowe, mleko, melon

Obiad:  Zupa porowa z ryżem

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, śmietana)

Ziemniaki, ryba po grecku (miruna, marchew, pietruszka, seler, pomidory z puszki)

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Banan, jogurt pitny z owoców leśnych, chrupki kukurydziane

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

4Lut2018

PONIEDZIAŁEK 05.02.2018

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z masłem, pasztet drobiowy, papryka, kawa zbożowa(jęczmień, żyto) na mleku, jabłka

Obiad: Kapuśniak z ziemniakami i kiełbaską

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, ziemniaki, kapusta kiszona)

Naleśniki(mąka pszenna, mleko, jaja) z dżemem i bitą śmietaną

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Trójkąciki tostowe, pszenne z masłem, ser żółty, sałata lodowa, herbatka jeżynowa

WTOREK 06.02.2018

Śniadanie: Muszelki czekoladowe(mąka pszenna) na mlekuchleb orkiszowy(mąka pszenna) z masłem, jajko na twardo, kiełki rzodkiewki, herbatka, mandarynki

Obiad: Krem z dyni z grzankami (mąka pszenna)

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, dynia, śmietana)

Kasza jęczmienna, bitki wołowe, sałatka szwedzka (ogórki kiszone, marchewka, cebulka)

Kompot truskawkowy

Podwieczorek: Marchewka, jabłko i kalarepka do pochrupania, wafelki ryżowe, herbatka malinowa

ŚRODA 07.02.2018

Śniadanie: Bułka pszenna z masłem, kiełbasa krakowska, podsuszana, ogórek zielony, kakao na mleku, melon

Obiad: Zupa pomidorowa z łazankami

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, przecier pomidorowy, śmietana, mąka pszenna, jaja)

Ziemniaki, sznycelki z dorsza (jaja, bułka tarta), marchewka z groszkiem

Kompot jabłkowy

Podwieczorek Chleb pszenno-żytni z masłem, polędwica sopocka, rzodkiewka, herbata z owoców leśnych

CZWARTEK 08.02.2018

Śniadanie: Owsianka na mlekuchleb pszenny ze słonecznikiem z masłem, szynka wiejska, pomidor, herbatka z miodem, gruszki

Obiad:  Kartoflanka zabielana z pietruszką zieloną

(wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, ziemniaki, śmietana)

Ryż po meksykańsku z mięsem wieprzowym, mielonym( fasola czerwona, kukurydza, papryka)

Kompot wiśniowy

Podwieczorek:  Oponki* (mąka pszenna, jaja, ser biały)soczek owocowy

PIĄTEK 09.02.2018

Śniadanie: Weka pszenna z masłem, twarożek, miód, mleko, winogrona

Obiad:  Zupa z żółtej fasolki z ryżem

( wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, selerpor, fasolka żółta, śmietana)

Ziemniaki, klopsiki drobiowe (jaja, bułka pszenna), bukiet warzyw na parze( brokuł, kalafior, marchewka)

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Maślanka truskawkowa, bułeczka słodka, pszenna, z masłem

 

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

29Sty2018

PONIEDZIAŁEK 29.01.2018

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni  z masłem, pasta z tuńczyka, ogórek kiszony, szczypiorek, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, pomarańcze

ObiadZupa z grochu łuskanego z ziemniakami i kiełbaską

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, selergroch łuskany)

Makaron kokardki (mąka pszenna, jaja), ser biały, polewa jogurtowotruskawkowa

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Chleb pszennytostowy z masłemfilet z kurczaka, pomidor, herbatka z dzikiej róży

WTOREK 30.01.2018

Śniadanie: Płatki jęczmienne na mleku, chleb orkiszowy (gluten pszenny) z masłem, szynka tradycyjna, sałata zielone, herbatka owocowa, morele

Obiad:  Zupa szczawiowa z ryżem i jajkiem

(wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, śmietanaprzecier szczawiowy)

Ziemniaki, kotlet schabowy (mąka pszenna, bułka tarta pszenna, jaja), surówka z buraczków

Kompot jabłkowy

Podwieczorek Banan, danonek

ŚRODA 31.01.2018

Śniadanie: Bułka pszenna, pikarro z masłem, serek śmietankowy, rzodkiewka, mlekokiwi

Obiad:  Zupa jarzynowa z zacierką, groszkiem cukrowym i koperkiem

(wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, mąka pszenna, jaja, śmietana)

Niezwykłe gołąbki (mięso wieprzowo-wołowe, kasza jęczmienna, kasza mannakapusta biała) w sosie pomidorowym 

Kompot wiśniowy

PodwieczorekSzarlotka domowa*(mąka pszenna, jaja, masło)soczek owocowy

CZWARTEK 01.02.2018

 Śniadanie: Grysik (gluten pszenny)na mleku, chleb pszenno-żytni  ze słonecznikiemszynka biała, papryka, herbatka jeżynowa, jabłka

Obiad:  Zupa ogórkowa z ryżem

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, ogórki kiszone,śmietana)

Ziemniaki, miruna panierowana(mąka pszenna, jaja, bułka tarta pszenna) z pieca, surówka z marchewki i selera

Kompot truskawkowy

Podwieczorek: Sałatka a’la gyros (mix sałat, pierś z kurczaka, pomidorki koktajlowe, ogórek zielony, koperek, jogurt naturalny)weka pszenna z masłemherbatka cytrynowa

PIĄTEK 02.02.2018

Śniadanie: Weka pszenna z masłem, ser żółty, pomidor, kakao na mleku, gruszki

Obiad:  Krem z batatów z groszkiem ptysiowym

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, selerbataty, mąka pszenna)

Ryż, pierś z kurczaka w sosie śmietanowo – ziołowym, sałata lodowa z sosem winegret

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Chałka  pszenna z masłem i miodem, mlekowinogrona

 

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

22Sty2018

PONIEDZIAŁEK 22.01.2018

Śniadanie: Płatki ryżowe na mleku, weka pszenna z masłempasta z jajek (majonez), szczypiorek, rzodkiewka, herbatka z miodem, melon

Obiad: Zupa ziemniaczana zabielana z pietruszką zieloną

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, ziemniaki, śmietana)

Ryż, roladki z kurczaka z pieca, marchewka z jabłkiem

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Babka ucierana – piegusek (jaja, mąka pszenna, masło, mak), soczek owocowy

WTOREK 23.01.2018

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z masłem, szynka naturalna, sałata zielona, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, gruszki

Obiad: Krem z selera z groszkiem ptysiowym(mąka pszenna)

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, mleko kokosowe, ser gorgonzola)

Ziemniaki, łosoś na parze w sosie śmietanowo – ziołowym, szpinak (śmietana 30 %)

Kompot wiśniowy

Podwieczorek: Kisiel truskawkowy*, chrupki kukurydziane, napój owocowy

ŚRODA 24.01.2018

Śniadanie: Chleb pszenno – żytni ze słonecznikiem z masłem, pasztet wieprzowy, ogórek kiszony, kakao na mleku, mandarynki

Obiad: Krupnik na indyku z kaszą pęczak

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska)

Kluski na parze (mąka pszenna, jaja, mleko, drożdże), polewa jogurtowo – porzeczkowa

Kompot jabłkowy

Podwieczorek Kanapka pszenno-żytnia z masłem, kabanos drobiowy, pomidorki koktajlowe, herbatka

CZWARTEK 25.01.2018

Śniadanie: Musli owocowe na mlekuchleb graham (mąka pszenna) z masłem, kiełbasa żywiecka, ogórek zielony, herbatka malinowa, banany

Obiad:  Zupa neapolitańska z lanym ciastem

(wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, ser żółty, jaja, mąka pszenna)

Kasza jęczmienna, bitki schabowe, surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą w sosie śmietanowym

Kompot truskawkowy

Podwieczorek:  Ananas, bita śmietana, wafelki ryżowe, woda

PIĄTEK 26.01.2018

Śniadanie: Bułka pszenna z masłem, ser żółty, papryka, mleko, winogrona

Obiad:  Barszcz czerwony z ziemniakami

( wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, selerpor, buraki, śmietana)

Łazanki (mąka pszenna, jaja) z kapustą i mięsem wołowym

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Weka pszenna z masłemdżem z dzikiej róży, mleczko czekoladowo-sojowe

 

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

14Sty2018

PONIEDZIAŁEK 15.01.2018

Śniadanie: Weka pszenna z masłem, ser białypowidła, mleko, pomarańcze

Obiad: Zupa pomidorowa z zacierką

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, przecier pomidorowy, śmietana, mąka pszenna, jaja)

Ziemniaki, gulasz cielęcy, fasolka szparagowa

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Kalafior z wody z bułką tartą, pieczywo pszenne chrupkie, herbata z czarnej porzeczki

WTOREK 16.01.2018

Śniadanie: Owsianka na mleku, chleb pszenno-żytni z masłem, szynka kniazia, pomidor, herbata z miodem, winogrona

Obiad:  Zupa ogórkowa z ryżem

(wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, ogórki kiszone, śmietana)

Pierogi z mięsem wołowym(mąka pszenna, jaja)

Kompot wiśniowy

Podwieczorek Twarożek waniliowy z gorzką czekoladą, ½ banana, herbatka

ŚRODA 17.01.2018

Śniadanie: Chleb orkiszowy(gluten pszenny) z masłempasta z tuńczyka i jajekszczypiorek, ogórek kiszony, kawa zbożowa na mleku(jęczmień, żyto), jabłka

Obiad:  Rosolnik z piersią kurczaka

( wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, porkapusta włoska, kasza manna)

Zapiekanka ziemniaczana z warzywami pod beszamelem(mleko, mąka pszenna, masło), parmezan

Kompot truskawkowy

Podwieczorek: Kanapka pszenno-żytnia z masłem, kabanos wieprzowo-drobiowy, pomidorki koktajlowe, herbatka cytrynowa

CZWARTEK 18.01.2018

 Śniadanie: Bułka pszenna pikarro z masłem, parówki z szynki, sałata zielona, keczup, kakao na mleku, gruszki

Obiad:  Krem z kalafiora z groszkiem ptysiowym

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, kalafior, mąka pszenna, śmietana)

Kasza kus-kus, klopsiki drobiowe(jaja, bułka pszenna)w sosie koperkowym(śmietana), surówka z selera i ananasa(śmietana)

Kompot jabłkowy

Podwieczorek: Murzynek*(jaja, mąka pszenna, olej, kakao), soczek owocowy

PIĄTEK 19.01.2018

Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku, chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem z masłemschab pieczony, papryka, herbata z owoców leśnych, morele suszone

Obiad:  Krupnik z kaszą pęczak i koperkiem

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, selerkapusta włoska)

Ziemniaki, miruna w wiórkach kokosowychsurówka z kapusty kiszonej, marchewki i cebulki

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Weka pszenna z masłem, sałatka jarzynowa(marchew, pietruszka, seler, jajaogórki kiszone, majonez, śmietana)herbata malinowa

 

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

8Sty2018

PONIEDZIAŁEK 08.01.2018

Śniadanie: Grysik na mleku, chleb pszenno-żytni z masłemszynka biała, ogórek zielony, herbatka malinowa, melon

Obiad: Zupa koperkowa z ziemniakami

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, koperek, śmietana)

Ryż, kurczak z warzywami po chińsku(papryka, ananas, kukurydza, przecier pomidorowy)

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Kisiel owocowy*, chrupki kukurydziane o smaku bananowym, woda

WTOREK 09.01.2018

Śniadanie: Chleb orkiszowy(gluten pszenny) z masłem, pasztet wieprzowy, pomidor, kakao na mleku,banan

Obiad: Krem brokułowy z groszkiem ptysiowym(mąka pszenna)

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, brokuły, śmietana)

Ziemniaki, sznycelki z dorsza(jajka, bułka tarta), marchewka oprószana(masło, mąka pszenna)

Kompot jabłkowy

Podwieczorek: Trójkąciki tostowe pszenne z masłemszynka Juranda, kiełki rzodkiewki, ogórek kiszony, herbatka z dzikiej róży

ŚRODA 10.01.2018

Śniadanie: Płatki jaglane(gluten) na mleku, bułka pszenna z masłem, ser żółty, sałata lodowa, herbatka cytrynowa, gruszka

Obiad: Zupa porowa z lanym ciastem

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, jaja, mąka, śmietana)

Kasza jęczmienna, pieczeń wieprzowa w sosie własnym, buraczki zasmażane(masło, mąka pszenna)

Kompot wiśniowy

Podwieczorek Ciasto marchewkowe *(mąka pszenna, jaja, masło, orzechy)soczek owocowy

CZWARTEK 11.01.2018

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem z masłem, kurczak z Bobrownik, rzodkiewka, kawa zbożowa(żyto, jęczmień) na mlekukiwi

Obiad:  Zupa gulaszowa z ziemniakami i papryką

(mięso wieprzowe, marchewka, pietruszka, seler, porziemniaki, papryka)

Racuchy z jabłkami(mąka pszenna, jaja, mleko), bita śmietana

Kompot truskawkowy

Podwieczorek:  Jogurt naturalny z musli (gluten) owocowym, wafelki ryżowe

PIĄTEK 12.01.2018

Śniadanie: Weka pszenna z masłempasta twarogowo-łososiowapapryka, mleko, jabłko

Obiad:  Zupa jarzynowa z zacierką

( wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, selerpor, kalafior, śmietana, mąka pszenna, jaja)

Ziemniakiwołowina na słodko(mango, figi), mizeria ze śmietaną

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Bułeczka pszenna, słodka z masłemdżem, kakao na mleku

 

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną