Jadłospis na tydzień: 15.01-19.01.218 r.

PONIEDZIAŁEK 15.01.2018

Śniadanie: Weka pszenna z masłem, ser białypowidła, mleko, pomarańcze

Obiad: Zupa pomidorowa z zacierką

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, przecier pomidorowy, śmietana, mąka pszenna, jaja)

Ziemniaki, gulasz cielęcy, fasolka szparagowa

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Kalafior z wody z bułką tartą, pieczywo pszenne chrupkie, herbata z czarnej porzeczki

WTOREK 16.01.2018

Śniadanie: Owsianka na mleku, chleb pszenno-żytni z masłem, szynka kniazia, pomidor, herbata z miodem, winogrona

Obiad:  Zupa ogórkowa z ryżem

(wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, ogórki kiszone, śmietana)

Pierogi z mięsem wołowym(mąka pszenna, jaja)

Kompot wiśniowy

Podwieczorek Twarożek waniliowy z gorzką czekoladą, ½ banana, herbatka

ŚRODA 17.01.2018

Śniadanie: Chleb orkiszowy(gluten pszenny) z masłempasta z tuńczyka i jajekszczypiorek, ogórek kiszony, kawa zbożowa na mleku(jęczmień, żyto), jabłka

Obiad:  Rosolnik z piersią kurczaka

( wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, porkapusta włoska, kasza manna)

Zapiekanka ziemniaczana z warzywami pod beszamelem(mleko, mąka pszenna, masło), parmezan

Kompot truskawkowy

Podwieczorek: Kanapka pszenno-żytnia z masłem, kabanos wieprzowo-drobiowy, pomidorki koktajlowe, herbatka cytrynowa

CZWARTEK 18.01.2018

 Śniadanie: Bułka pszenna pikarro z masłem, parówki z szynki, sałata zielona, keczup, kakao na mleku, gruszki

Obiad:  Krem z kalafiora z groszkiem ptysiowym

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, kalafior, mąka pszenna, śmietana)

Kasza kus-kus, klopsiki drobiowe(jaja, bułka pszenna)w sosie koperkowym(śmietana), surówka z selera i ananasa(śmietana)

Kompot jabłkowy

Podwieczorek: Murzynek*(jaja, mąka pszenna, olej, kakao), soczek owocowy

PIĄTEK 19.01.2018

Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku, chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem z masłemschab pieczony, papryka, herbata z owoców leśnych, morele suszone

Obiad:  Krupnik z kaszą pęczak i koperkiem

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, selerkapusta włoska)

Ziemniaki, miruna w wiórkach kokosowychsurówka z kapusty kiszonej, marchewki i cebulki

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Weka pszenna z masłem, sałatka jarzynowa(marchew, pietruszka, seler, jajaogórki kiszone, majonez, śmietana)herbata malinowa

 

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną