Jadłospis

24Cze2019

PONIEDZIAŁEK 24.06.2019

Śniadanie: Kulki czekoladowe (pszenica) na mleku, chleb orkiszowy z masłem, ser salami, pomidor, herbata, arbuz

Obiad:Krem pieczarkowy z grzankami

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, pieczarki, śmietana, mąka pszenna)

Ryż, roladki z kurczaka, mizeria ze śmietaną

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Weka pszenna z masłem, jako w sosie tatarskim (majonez, ogórki kiszone, szczypiorek, groszek zielony), herbata z dzikiej roży

WTOREK 25.06.2019

Śniadanie:Chleb graham z masłem, szynka biała, papryka, kakao na mleku, winogrona

Obiad: Barszcz czerwony z ziemniakami na indyku

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, buraki,śmietana)

Pierogi (mąka pszenna, jajka) z truskawkami, śmietana z cukrem

Kompot jabłkowy

Podwieczorek: Chleb pszenno-żytni z masłem, kabanosy drobiowe, pomidorki koktajlowe, herbata

ŚRODA 26.06.2019

Śniadanie: Grysik (pszenica) na mleku, bułka pszenna z masłem, kiełbasa żywiecka, sałata lodowa, herbata, brzoskwinie

 Obiad:  Zupa z fasolki szparagowej z lanym ciastem

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, fasolka szparagowa śmietana, mąka pszenna, jajka)

Ziemniaki, ryba po grecku z warzywami w pomidorach

Kompot wiśniowy

Podwieczorek: Sałatka owocowa (melon, ananas, truskawki), andruty, woda

CZWARTEK 27.06.2019

 Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z nasionami słonecznika, masło, pasztet  gęsi, ogórek małosolny, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, jabłka

Obiad:Rosołek ryżowy z groszkiem zielonym

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, selerkapusta włoska)

Leczo z kolorowymi paprykami, kiełbasą, cukinią i pomidorami, pieczywo pszenno-żytnie

Kompot truskawkowy

Podwieczorek: Ciasto biszkoptowe* (mąka pszenna, jajka) z owocami sezonowymi, kleks bitej śmietany,soczek owocowy

PIĄTEK 28.06.2019

 Śniadanie: Weka pszenna z masłem, awanturka z sardynek (ser biały), rzodkiewka, szczypiorek, mleko,banany

Obiad:  Zupa porowa z makaronem

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana, jajka, mąka pszenna)

Ziemniaki, kotlety schabowe (bułka pszenna, mąka, jajka),colesław (śmietana)

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Maślanka malinowa, chrupsy jabłkowe z sokiem owocowym

 

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

14Cze2019

PONIEDZIAŁEK 17.06.2019

Śniadanie: Chleb orkiszowy z masłem, salami, papryka, mleko, arbuz

Obiad: Wiosenny kapuśniak z ziemniakami i kiełbasą

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, selerkapusta biała, ziemniaki)

Ryż z truskawkami, jogurt naturalny

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek:Bułka żytnia z ziarenkami,masło, ser żółty, szynka, rukola, herbata

WTOREK 18.06.2019

Śniadanie: Musli owocowe (pszenica) na mleku, chleb pszenno-żytni z nasionami słonecznika, masło,serek śmietankowy, rzodkiewka, szczypiorek, herbata, morele

Obiad: Krupnik z kaszą jęczmienną

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, selerkapusta włoska)

Ziemniaki, pieczeń rzymska faszerowana cukinią i papryką, mizeria ze śmietaną

Kompot truskawkowy

Podwieczorek: Sałatka makaronowa (mąka pszenna, jajka) z kurczakiem, kukurydzą i ananasem, pieczywo pszenne, chrupkie, herbata

ŚRODA 19.06.2019

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z masłem, parówki z szynki, keczup, ogórek zielony, kakao na mleku, winogrona

Obiad:Krem pomidorowy z groszkiem ptysiowym

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, mąka pszenna, śmietana)

Kasza kuskus (pszenica), miruna z warzywami na parze (brokuł, kalafior, marchewka)

Kompot wiśniowy

Podwieczorek: Budyń śmietankowy* (mąka pszenna, mleko) z wiórkami czekolady, wafelki ryżowe

CZWARTEK 20.06.2019

Boże Ciało

PIĄTEK 21.06.2019

Śniadanie: Bułka pszenna z masłem, tuńczyk, pomidor, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, jabłka

Obiad:  Zupa ogórkowa z ryżem

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, ogórki kiszone, śmietana)

Makaron kokardki (mąka pszenna, jajka) z szynką i groszkiem zielonym w sosie śmietanowym z natką

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Danio waniliowe, melon, woda

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

 

9Cze2019

PONIEDZIAŁEK 10.06.2019

Śniadanie: Chleb orkiszowy z masłem, ser żółty, ogórek zielony, kakao na mleku, pomarańcze

Obiad: Kartoflanka zabielana z natką

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, ziemniaki, śmietana)

Spaghetti (jajka, mąka pszenna)z mięsem wieprzowym i warzywami, sos boloński, parmezan

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Szarlotka* (mąka pszenna, masło, jajka) , soczek owocowy

WTOREK 11.06.2019

Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku, chleb pszenno-żytni z nasionami słonecznika, masło, szynka kniazia, pomidor, herbata, kiwi

Obiad: Zupa koperkowa z zacierką

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, koperek,śmietana, mąka pszenna, jajka)

Ziemniaki, miruna w panierce cytrynowej, kapusta kiszona z marchewką

Kompot truskawkowy

Podwieczorek: Koktajl na jogurcie z porzeczkami, andruty (mąka pszenna)

ŚRODA 12.06.2019

Śniadanie: Weka pszenna z masłem, jajko na twardo, szczypiorek, rzodkiewka, mleko, nektarynki

Obiad: Krem dyniowy z grzankami

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, dynia, śmietana, mąka pszenna)

Kasza gryczana, schab pieczony w ziołach, sałata lodowa ze śmietaną

Kompot wiśniowy

Podwieczorek:Truskawki z bitą śmietaną, chrupki kukurydziane, woda

CZWARTEK 13.06.2019

 Śniadanie: Chleb graham z masłem, makrela wędzona, sałata zielona, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, gruszki

Obiad: Rosolnik z piersią kurczaka i koperkiem

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler,kapusta włoska,kasza manna)

Racuchy drożdżowe (mąka pszenna, jajka, mleko) z truskawkami i śmietaną

Kompot jabłkowy

Podwieczorek: Chleb pszenno-żytni z masłem, pasta z szynki (majonez), ogórek małosolny, herbata

PIĄTEK 14.06.2019

 Śniadanie: Owsianka na mleku, bułka pszenna z masłem, ser biały, miód, herbata, jabłka

Obiad:  Zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów z ryżem

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, soczewica, pomidory)

Ziemniaki, eskalopki (pierś z kurczaka, mąka, mleko, jajka), marchewka z groszkiem

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Smoothie arbuzowo-bananowe, weka pszenna z masłem

 

 

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

 

31Maj2019

PONIEDZIAŁEK 03.06.2019

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z nasionami słonecznika, masło, polędwica dębowa, pomidor, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, arbuz

Obiad:Zupa gulaszowa z ziemniakami i papryką

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler,mięso wieprzowe, papryka)

Naleśniki (mąka pszenna, jajka, mleko) z dżemem, bita śmietana

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Chleb pszenno-żytni z masłem, pasztet drobiowy, ogórek małosolny, herbata

WTOREK 04.06.2019

Śniadanie: Weka pszenna z masłem, awanturka z sardynek (ser biały), szczypiorek, rzodkiewka, mleko,truskawki

Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler,przecier pomidorowy, śmietana)

Ziemniaki, gulasz wołowy, fasolka szparagowa

Kompot jabłkowy

Podwieczorek: Galaretka owocowa* (owoce, żelatyna), ciasteczka zbożowe, woda

ŚRODA 05.06.2019

Śniadanie: Musli owocowe (pszenica) na mleku, chleb graham z masłem, kiełbasa krakowska, ogórek zielony, herbata, winogrona

Obiad: Kartoflanka zabielana z koperkiem

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, koperek, śmietana)

Łazanki (mąka pszenna, jajka) z mięsem wieprzowo-wołowym i młodą kapustą

Kompot truskawkowy

Podwieczorek: Chleb orkiszowy z masłem, szynka bracka, rzodkiewka, herbata

CZWARTEK 06.06.2019

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z masłemschab pieczony, papryka, kakao na mleku, jabłka

Obiad: Krem z batatów z groszkiem ptysiowym

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, bataty, śmietana, mąka pszenna)

Ryż, pieczeń z indyka w marchewce, w sosie własnym

Kompot wiśniowy

Podwieczorek: Pucharek serowy z brzoskwiniami, wafelki ryżowe, napój owocowy

PIĄTEK 07.06.2019

Śniadanie: Kulki czekoladowe (pszenica) na mleku, bułka pszenna z masłem, pasta hummus (ciecierzyca, pomidory suszone), sałata zielona, herbata, banan

Obiad:  Zupa neapolitańska z zacierką i natką

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, mąka pszenna, jajka, ser żółty)

Ziemniaki, miruna w cieście (mąka pszenna, jajka, mleko), szpinak (śmietana 30 %)

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek:Ciasto biszkoptowe (mąka pszenna, jajka) z rabarbarem, soczek owocowy

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

27Maj2019

PONIEDZIAŁEK 27.05.2019

Śniadanie: Weka pszenna z masłem, mozzarella, pomidorki koktajlowe, mleko, mieszanka studencka (orzechy, migdały, słonecznik)

Obiad: Zupa z przecieranego grochu z ziemniakami i kiełbasą

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, groch łuskany)

Makaron świdry (jajka, mąka pszenna) z serem, jogurt porzeczkowy

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Chleb pszenno-żytni z masłemszynka domowa, sałata zielona, herbata

WTOREK 28.05.2019

Śniadanie: Chleb graham z masłempasztet drobiowy, ogórek małosolny, kakao na mleku, nektarynki

Obiad: Zupa jarzynowa z zacierką

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, brokuł, kalafior,śmietana, mąka pszenna, jajka)

Ryż, pulpety z dorsza (bułka pszenna, jajka), surówka z porów (majonez)

Kompot truskawkowy

Podwieczorek: Kisiel pitny o smaku brzoskwiniowym* (mąka ziemniaczana, owoce), chrupki kukurydziano-bananowe

ŚRODA 29.05.2019

Śniadanie: Kółeczka zbożowe z miodem na mleku, chleb orkiszowy z masłem, wieprzowina z pieca, rzodkiewka, herbata, kiwi

 Obiad:  Krem z zielonego groszku z grzankami

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, groszek zielony, śmietana, mąka pszenna)

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem wieprzowym i warzywami pod beszamelem (mąka pszenna, mleko, masło), parmezan

Kompot jabłkowy

Podwieczorek: Danonek do picia, banan

CZWARTEK 30.05.2019

 Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z nasionami słonecznika, masło, ser żółtypapryka, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mlekugruszki

Obiad: Rosołek z lanym ciastem i natką pietruszki

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, mąka pszenna, jajka)

Kasza jęczmienna, pęczak, strgonow z indyka, z papryką i pieczarkami (śmietana)

Kompot wiśniowy

Podwieczorek: Ciasto weneckie z jabłkami* (mąka pszenna, jajka, masło), soczek owocowy

PIĄTEK 31.05.2019

 Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku, chleb pszenno-żytni z masłem, filet z indyka, pomidor, herbata, mandarynki

Obiad:  Krupnik z kaszą jęczmienną i koperkiem

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska)

Ziemniaki, steki z pieczarkami, mizeria ze śmietaną

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Legumina grysikowa na mleku z miodemwafelki ryżowe z czekolada, herbata

 

  

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

 

19Maj2019

PONIEDZIAŁEK 20.05.2019

Śniadanie: Musli zbożowe na mleku, chleb graham z masłem, bryndza z ogórkiem zielonym i rzodkiewką, herbata, melon

Obiad:Zupa grysikowa z natką

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, selerkasza manna)

Makaron kolanka (jajka, mąka pszenna), gulasz drobiowy, surówka z ogórków małosolnych

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Bułeczka drożdżowa z masłem i dżemem z owoców leśnych, mleko

WTOREK 21.05.2019

Śniadanie: Bułka pszenna z ziarenkami, masło, kurczak z Bobrownik, sałata zielona, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, kiwi

Obiad: Zupa z czerwonej soczewicy na indyku z makaronem

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, selersoczewica, mąka pszenna, jajka)

Ryż, polewka jogurtowo-porzeczkowa

Kompot truskawkowy

Podwieczorek:Chleb pszenno-żytni z masłem, kabanosy, pomidorki koktajlowe, herbata

ŚRODA 22.05.2019

Śniadanie: Weka pszenna z masłem, pasta z jajek (majonez), szczypiorek, rzodkiewka, mleko, pomarańcze

Obiad:Botwinka z ziemniakami

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, botwinka, śmietana)

Pierogi (mąka pszenna, jajka) z mięsem wołowym i cebulką duszoną

Kompot jabłkowy

Podwieczorek: Danio waniliowe, chrupsy jabłkowe z sokiem owocowym, woda

CZWARTEK 23.05.2019

Śniadanie:  Kasza manna (mąka pszenna) na mleku, chleb pszenno-żytni z nasionami słonecznika, masło,szynka bracka, papryka, herbata, banany

Obiad:Krem pomidorowy z grzankami

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, pomidory, pulpa pomidorowa, śmietana, mąka pszenna)

Ziemniaki, łosoś na parze, w sezamie, szpinak (śmietana 30 %)

Kompot wiśniowy

Podwieczorek: Zebra* (jajka, mąka pszenna, masło, kakao), soczek owocowy

PIĄTEK 24.05.2019

Śniadanie: Chleb orkiszowy z masłem, ser żółty, rukola, kakao na mleku, jabłka

Obiad: Zupa jarzynowa z lanym ciastem

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, kalafior, brokuł, kapusta włoska)

Ziemniaki, sznycelki wieprzowe (bułka pszenna, jajka), kapusta młoda, zasmażana

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Sałatka a’la gyros (mix sałat, pierś z kurczaka, ogórek zielony, pomidorki koktajlowe, sos śmietanowo -ziołowy , weka pszenna z masłem, herbata

 

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną