Jadłospis

5Mar2021

PONIEDZIAŁEK 08.03.2021

Śniadanie: Chleb graham (mąka pszenna graham) z masłem, serek śmietankowy z rzodkiewką, papryka żółta, kakao na mleku, jabłko.

Obiad: Barszcz biały z ziemniakami (wywar warzywny, marchewka, por, pietruszka, seler, śmietana, mąka pszenna, żytnia).

Spaghetti z sosem mięsno-warzywnym i posypką z parmezanu (szynka wieprzowa, marchew, seler, por, pietruszka, pulpa pomidorowa).

Kompot wiśniowo – jabłkowy.

Podwieczorek: Budyń waniliowy z czekoladą (mleko, kakao, mąka ziemniaczana), banan.

WTOREK 09.03.2021

Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku, weka pszenna z masłem, łosoś wędzony z koperkiem, ogórek zielony, herbata czarna z cytryną, pomarańcz.

Obiad: Zupa pieczarkowa z makaronem (wywar warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, śmietana, mąka pszenna).

Szynka wieprzowa w sosie własnym, ziemniaki, buraczki czerwone na ciepło.

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: Chleb orkiszowy (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane)z masłem,

ser żółty edamski, ogórek kiszony, herbata czarna z miodem i cytryną.

ŚRODA 10.03.2021

Śniadanie: Chleb krakowski z masłem, kabanosy, pomidorki koktajlowe, kawa zbożowa na mleku (jęczmień, żyto), mieszanka studencka (orzechy laskowe, ziemne, nerkowca, morele, rodzynki) – podane w formie stołu szwedzkiego.

Obiad: Krem dyniowy z pestkami dyni (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana).

Ryba z pieca w cytrynie (miruna), żółty ryż, mix zielonych sałat z oliwą z oliwek.

Kompot śliwkowy.

Podwieczorek: Ciasto marchewkowe (mąka pszenna, jajka), napój sojowy.

CZWARTEK 11.03.2021

Śniadanie: Kaszka kukurydziana na mleku, bułeczka grahamka z masłem, kiełbasa drobiowa, papryka czerwona, herbata czarna z miodem, melon.

Obiad: Kartoflanka z warzywami (wywar warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, ).

Gulasz z cielęciny z kaszą jęczmienną z surówką coleslaw (kapusta biała, marchewka, jogurt naturalny).

Kompot jabłkowy.

Podwieczorek: Weka pszenna z masłem, domowa nutella (daktyle, orzechy laskowe, kakao), herbatka miętowa z cytryną.

PIĄTEK 12.03.2021

Śniadanie: Chleb pszenno – żytni z ziarnami słonecznika z masłem, parówki, ketchup, papryka zielona, kawa zbożowa (jęczmień, żyto), mandarynki.

Obiad:  Zupa kalafiorowa z zacierką (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, śmietana).

Naleśniki z białym serem (mąka pszenna, jajka, mleko) z polewą jogurtowo– porzeczkową.

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek:  Chleb graham z masłem, jajko w sosie tatarskim (jogurt naturalny, ogórek kiszony, pieczarki, groszek zielony), herbata.

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką, Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

1Mar2021

PONIEDZIAŁEK 01.03.2021

Śniadanie: Chleb orkiszowy jasny (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane) z masłem, pasztet wieprzowy, pomidor, kakao na mleku, gruszka.

Obiad: Rosolnik z kaszą manną i natką pietruszki (wywar mięsno – warzywny, marchewka, por, pietruszka, kapusta włoska, seler).

Podudzie pieczone z indyka, ryż, mizeria ze śmietaną.

Kompot śliwkowy.

Podwieczorek: *Milk shake bananowo – truskawkowy (mleko), weka pszenna z masłem.

WTOREK 02.03.2021

Śniadanie: Granola kakaowa na mleku (mąka owsiana, jęczmienna), chleb graham z masłem (mąka pszenna graham), ser żółty wędzony, roszponka, herbata czarna z cytryną, mandarynki.

Obiad: Barszcz czerwony z fasolą (wywar warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler).

*Pyzy z mięsem i cebulką (mąka pszenna, jajka, mąka ziemniaczana, ziemniaki, kapusta włoska, mięso wołowe).

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: Trójkąciki tostowe z masłem (mąka pszenna), *pasta z awokado i sera białego, rzodkiewka, herbata owocowa słodzona miodem.

 

ŚRODA 03.03.2021

Śniadanie: Chleb krakowski (mąka pszenna, żytnia) z masłem, wędlina wieprzowa, ogórek kiszony, kawa zbożowa na mleku (jęczmień, żyto),  jabłka – podane w formie stołu szwedzkiego.

Obiad: Zupa krem marchewkowy z groszkiem ptysiowym (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana, mąka pszenna).

Łosoś z pieca z ziemniakami, szpinak ze śmietaną na ciepło.

Kompot truskawkowy.

Podwieczorek: *Kisiel wiśniowy (mąka ziemniaczana) z chrupkami jaglanymi.

CZWARTEK 04.03.2021

Śniadanie: Płatki ryżowe na mleku, chleb orkiszowy ciemny (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane) z masłem, jajko gotowane, kiełki, herbata czarna z miodem, winogrono.

Obiad: Zupa gulaszowa z ziemniakami (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler).

Ryż z brzoskwiniami i słodką śmietanką.

Kompot jabłkowo-wiśniowy.

Podwieczorek: Weka pszenna z masłem, szynka drobiowa, ogórek zielony, herbata czarna z cytryną.

PIĄTEK 05.03.2021

Śniadanie: Chleb pszenno – żytni z ziarnami słonecznika z masłem, serek śmietankowy z tuńczykiem i koperkiem, pomidorek koktajlowy, kawa zbożowa na mleku (jęczmień, żyto), banany.

Obiad:  Zupa ogórkowa z ziemniakami (wywar warzywny, marchewka, pietruszka, seler, śmietana).

Pulpety z mozzarellą w sosie pomidorowym z bazylią, kasza kuskus, roszponka w sosie vinegrette.

Kompot z czerwonej porzeczki.

Podwieczorek:  *Babka marmurkowa (mąka pszenna, jajka, olej, kakao), soczek owocowy.

 

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką, Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

22Lut2021

PONIEDZIAŁEK 22.02.2021

Śniadanie: Weka pszenna z masłem, powidła jabłkowe, kakao na mleku, mieszanka studencka (rodzynki, orzechy laskowe, orzechy nerkowca, laskowe).

Obiad: Krupnik z kaszą pęczak (wywar mięsno – warzywny, marchewka, por, pietruszka, kapusta włoska, seler).

Racuchy drożdżowe (mąka pszenna, jajka, drożdże) z polewą jogurtową i owocami (brzoskwinie, mandarynki, winogrono).

Kompot wiśniowy.

Podwieczorek: Bułeczka grahamka (mąka pszenna graham) z masłem, kiełbasa krakowska wieprzowa, papryka żółta, herbata czarna z cytryną.

WTOREK 23.02.2021

Śniadanie: Kulki czekoladowe na mleku, chleb pikarro z masłem (mąka pszenna), ser żółty gouda, roszponka, herbata czarna z cytryną i miodem, pomarańcz.

Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem (wywar warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, śmietana, mąka pszenna).

Burgery cielęce z papryką (jajko), ryż, mix zielonych sałat ze śmietaną i rzodkiewką.

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: Kisiel truskawkowy z chipsami jabłkowymi.

ŚRODA 24.02.2021

Śniadanie: Chleb krakowski z masłem, szynka włoska, pomidorek koktajlowy, kawa zbożowa na mleku (jęczmień, żyto), morele suszone – podane w formie stołu szwedzkiego.

Obiad: Krem z batatów z mleczkiem kokosowym z płatkami migdałowymi (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana).

Dorsz z pieca z ziemniakami i kapustą kiszoną z marchewką.

Kompot śliwkowy.

Podwieczorek: Deser panacotta z czekoladą i bakaliami (jogurt naturalny, żelatyna) z musem malinowym, herbata miętowa.

CZWARTEK 25.02.2021

Śniadanie: Müsli na mleku, bułka pszenna z masłem, pasta z łososia z białym serem i koperkiem, herbata czarna z miodem, melon.

Obiad: Rosołek z lanym ciastem (wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, jajka, mąka pszenna).

Strogonow z mięsa wieprzowego (ogórek kiszony, papryka czerwona, zielona, pieczarki, pomidory) z kolorowym makaronem.

Kompot jabłkowy.

Podwieczorek: Chleb orkiszowy (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane) ciemny z masłem, mozzarella z rukolą, herbata malinowa.

PIĄTEK 26.02.2021

Śniadanie: Chleb pszenno – żytni z ziarnami słonecznika z masłem, filet zapiekany na maśle, papryka czerwona, kawa zbożowa (jęczmień, żyto), mandarynki.

Obiad:  Zupa jarzynowa z ziemniakami (wywar warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, mąka pszenna).

Fasolka po bretońsku (fasola, kiełbasa, pomidory, cebula, marchewka, pietruszka, seler), weka pszenna.

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek:  Musik owocowy, gofrowy wafelek bezcukrowy (mąka pszenna).

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką, Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

15Lut2021

PONIEDZIAŁEK 15.02.2021

Śniadanie: Bułka pszenna z masłem, serek śmietankowy z rzodkiewką i szczypiorkiem, kakao na mleku, jabłko.

Obiad: Żurek z ziemniakami i kiełbaską (wywar warzywny, marchewka, por, pietruszka, seler, śmietana, mąka żytnia, płatki owsiane, otręby orkiszowe).

Kurczak w sosie słodko – kwaśnym (pietruszka, seler, ananas, marchewka, pomidory, papryka czerwona) z ryżem.

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: Chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika z masłem, *pasta z szynki z majonezem i ogórkiem zielonym, herbata owoce lasu.

Upominek walentynkowy!!!

WTOREK 16.02.2021

Śniadanie: Płatki owsiane na mleku, chleb orkiszowy jasny z masłem (mąka pszenna graham), wędlina wieprzowa, papryka czerwona, herbata czarna z cytryną, winogrona.

Obiad: Zupa krem selerowy z gorgonzolą i grzankami pszennymi (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, śmietana).

Sznycelki rybne (łosoś, miruna, jajka) z ziemniakami, ogórki kiszone cebulką.

Kompot wiśniowo – jabłkowy.

Podwieczorek: Rogalik maślany (mąka pszenna, jajka, drożdże), danonek do picia o smaku truskawkowym.

ŚRODA 17.02.2021

Śniadanie: Chleb krakowski z masłem, ser żółty wędzony, pomidorki koktajlowe, mleko z miodem, mandarynki – podane w formie stołu szwedzkiego.

Obiad: Zupa koperkowa z zacierką (wywar warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana, mąka pszenna, jajka).

Gulasz z wołowy z kaszą jęczmienną, buraczki czerwone na ciepło.

Kompot śliwkowy.

Podwieczorek: Ciasto kruche z powidłami owocowymi i czekoladową kruszonką (mąka pszenna, jajka, kakao, masło), napój sojowy o smaku waniliowym.

CZWARTEK 18.02.2021

Śniadanie: Kasza manna na mleku, weka pszenna z masłem, wędlina drobiowa, papryka zielona, herbata czarna z cytryną i miodem, melon.

Obiad: Zupa ogórkowa z ryżem (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler).

Kluski ziemniaczane (mąka pszenna, mąka ziemniaczana, jajka, ziemniaki) z masełkiem, marchewka z pomarańczą.

Kompot jabłkowy.

Podwieczorek: Chleb graham z masłem, jajko gotowane, kiełki, herbata czarna z cytryną i miodem.

PIĄTEK 19.02.2021

Śniadanie: Chleb pszenno – żytni z ziarnami słonecznika z masłem, szynka włoska, papryka żółta, kawa zbożowa (jęczmień, żyto), banany.

Obiad:  Zupa brokułowa z lanym ciastem (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, śmietana, jajka, mąka pszenna).

Grillowana pierś z indyka z pieczarkami, kasza bulgur, pomidorki z cebulką i oliwą z oliwek.

Kompot z czarnej porzeczki.

Podwieczorek:  *Koktajl jagodowy (mleko, jogurt naturalny) z wafelkiem ryżowo- malinowym.

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką, Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

5Lut2021

PONIEDZIAŁEK 08.02.2021

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z masłem, pasztet z królika, pomidor, kakao na mleku, gruszka.

Obiad: Zupa grysikowa na rosole z natką pietruszki (wywar mięsno – warzywny, marchewka, por, pietruszka, kapusta włoska, seler).

Makaron po meksykańsku z sosem mięsno-warzywnym (szynka wieprzowa, marchew, seler, por, pietruszka, pomidory, fasola czerwona, kukurydza).

Kompot truskawkowo- jabłkowy.

Podwieczorek: Serek danio o smaku waniliowym, banan.

WTOREK 09.02.2021

Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku, chleb graham z masłem (mąka pszenna graham), ser żółty królewski, roszponka, herbata czarna z cytryną, pomarańcz.

Obiad: Zupa pomidorowa z zacierką (wywar warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, śmietana, mąka pszenna).

Pulpety w sosie pieczarkowym (śmietana), ziemniaki, mini marchewka z masełkiem.

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: Weka pszenna z masłem, szynka drobiowa, rzodkiewka, herbatka „krasnoludek”.

ŚRODA 10.02.2021

Śniadanie: Chleb krakowski z masłem, kabanosy, pomidory, kawa zbożowa na mleku (jęczmień, żyto), orzeszki do chrupania (orzechy laskowe, nerkowca, ziemne) – podane w formie stołu szwedzkiego.

Obiad: Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana).

Ryż z polewą truskawkowo – jogurtową.

Kompot śliwkowy.

Podwieczorek: Chleb graham z masłem, *pasta z kurczaka majonezem i natką pietruszki, herbata owoce lasu.

CZWARTEK 11.02.2021

Śniadanie: Müsli na mleku, weka pszenna z masłem, łosoś wędzony, koperek, herbata czarna z miodem, melon.

Obiad: Zupa krem dyniowy z groszkiem ptysiowym (wywar warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, mąka pszenna).

Pieczeń drobiowa (jajka) z ziemniakami, sałatka szwedzka z cebulką i oliwą z oliwek.

Kompot jabłkowy.

Podwieczorek: *Oponki z cukrem pudrem (mąka pszenna, jajka, ser biały, śmietana), herbatka miętowa.

PIĄTEK 12.02.2021

Śniadanie: Chleb pszenno – żytni z ziarnami słonecznika z masłem, szynka włoska, papryka czerwona, kawa zbożowa (jęczmień, żyto), mandarynki.

Obiad:  Kartoflanka z warzywami (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, śmietana).

Ryba (miruna) po grecku z kaszą kuskus, bukiet jarzyn (kalafior, brokuł, marchewka).

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek:  Bułeczka drożdżowa (mąka pszenna, jajka) z powidłami brzoskwiniowymi, herbatka jabłkowo-miętowa.

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką, Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

29Sty2021

PONIEDZIAŁEK 01.02.2021

Śniadanie: Weka pszenna z masłem, ser biały z miodem, kakao na mleku, jabłko.

Obiad: Zupa ogórkowa z ziemniakami (wywar  warzywny, marchewka, por, pietruszka, seler, śmietana).

Gulasz z indyka z kaszą jęczmienną, sałata lodowa ze śmietaną.

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: *Smoothi szpinakowe z gruszką (sok jabłkowy), wafelek kukurydziany.

WTOREK 02.02.2021

Śniadanie: Płatki owsiane na mleku, chleb graham (mąka pszenna graham) z masłem, szynka wieprzowa, papryka żółta, herbata czarna z cytryną, mandarynki.

Obiad:  Rosołek z mięsem i lanym ciastem (wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, jajka, mąka pszenna).

Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem z polewą jogurtową.

Kompot z truskawkowy.

Podwieczorek: Bułeczka pszenna, *pasta jajeczna z majonezem i szczypiorkiem, herbata malinowa.

 

 

ŚRODA 03.02.2021

Śniadanie: Chleb orkiszowy (mąka żytnia) ciemny z masłem, ser żółty salami, pomidorki koktajlowe, kawa zbożowa na mleku (jęczmień, żyto), banan – podane w formie stołu szwedzkiego.

Obiad: Zupa krem z zielonych warzyw z pestkami dyni (wywar mięsno – warzywny, brokuły, cukinia, groszek zielony, zielony kalafior, śmietana).

Ryba z pieca w sosie koperkowym (śmietana, mąka), ziemniaki, marchewka z  pomarańczą.

Kompot śliwkowy.

Podwieczorek: *Twarożek jagodowy (ser biały, mleko), ciasteczka owsiane z ziarnami słonecznika.

CZWARTEK 04.02.2021

Śniadanie: Kaszka kukurydziana na mleku, chleb pszenno – żytni z masłem, kiełbasa krakowska drobiowa, rzodkiewka, herbata czarna, gruszka.

Obiad: Zupa kalafiorowa z makaronem (wywar warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, śmietana, mąka pszenna).

Schab w sosie własnym, kasza bulgur, buraczki na ciepło.

Kompot jabłkowy.

Podwieczorek:*Ciasto biszkoptowe (mąka pszenna, jajka) z wiśniami, soczek owocowy.

PIĄTEK 05.02.2021

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem i masłem, tuńczyk ze szczypiorkiem, kakao na mleku, melon.

Obiad:  Zupa porowa z ryżem (wywar warzywny marchewka, pietruszka, por, seler, śmietana).

Zapiekanka ziemniaczana z mięskiem i warzywami z posypką z sera żółtego (brokuł, kalafior, marchewka, mąka pszenna, masło, mleko).

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: Chleb graham (mąka pszenna graham) z masłem, *pasta brokułowa z fetą, papryka czerwona, herbata czarna z cytryną i miodem.

 

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką, Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną