Jadłospis

26Lip2021

PONIEDZIAŁEK 26.07.2021

Śniadanie: Chleb orkiszowy ciemny (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane) z masłem, tuńczyk ze szczypiorkiem i serkiem śmietankowym, papryka czerwona, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku.

Po śniadaniu gruszka.

Obiad: Zupa porowa z ryżem (wywar mięsno – warzywny, marchewka, por, pietruszka, seler, śmietana).

*Racuchy drożdżowe z polewą jogurtową i owocami (mąka pszenna, jajka, mleko).

Kompot śliwkowy.

Podwieczorek: *Sałatka gyros (filet z kurczaka) z zieloną sałatą, pomidorki, ogórek, koperek, jogurt grecki, weka pszenna z masłem, herbata czarna z cytryną.

WTOREK 27.07.2021

Śniadanie: Kaszka kukurydziana na mleku, chleb graham z masłem (mąka pszenna graham), wędlina drobiowa, ogórek zielony, herbata czarna z cytryną.

Po śniadaniu nektarynki.

Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem (wywar warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, mąka pszenna).

Filet z indyka w sosie własnym z kaszą pęczak, ogórek małosolny z cebulką i oliwą.

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: Bułeczka pszenna z masłem, żółty ser wędzony, kiełki rzodkiewki, herbata owocowa.

ŚRODA 28.07.2021

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z masłem, szynka wieprzowa, pomidorki koktajlowe, kakao na mleku – podane w formie stołu szwedzkiego.

Po śniadaniu arbuz.

Obiad: Zupa z brukselki z ziemniakami (wywar warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana).

Kurczak po prowansalsku (filet z kurczaka) z kaszą bulgur, marchewka z groszkiem.

Kompot truskawkowy.

Podwieczorek: Torcik jogurtowo truskawkowy (jogurt naturalny) z gorzką czekoladą (kakao), lemoniada cytrynowa z miodem.

CZWARTEK 29.07.2021

Śniadanie: Kasza manna na mleku, weka pszenna z masłem, jajko gotowane, kiełki rzodkiewki, herbata czarna z cytryną.

Po śniadaniu jabłko.

Obiad: Zupa krem brokułowy z groszkiem ptysiowym (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, śmietana, mąka pszenna).

Ryba z pieca w cytrynie (miruna) z ryżem, szpinak ze śmietaną.

Kompot wiśniowy.

Podwieczorek: Kisiel wiśniowy (mąka ziemniaczana), banan.

PIĄTEK 30.07.2021

Śniadanie: Bułeczka pszenna (mąka pszenna) z masłem,ser biały z miodem, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku.

Po śniadaniu banany.

Obiad:  Zupa z zielonego groszku z zacierką (wywar warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana, mąka pszenna).

Pieczeń rzymska (szynka wieprzowa, jajka), kasza kuskus, roszponka z oliwą i pomidorkami.

Kompot truskawkowy.

Podwieczorek: Rogalik maślany (mąka pszenna), napój owocowy .

 

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką, Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

19Lip2021

PONIEDZIAŁEK 19.07.2021

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z masłem, serek śmietankowy, rzodkiewka, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku.

Po śniadaniu jabłko.

Obiad: Krupnik z kaszą pęczak (wywar warzywny, marchewka, por, pietruszka, seler, śmietana).

Spaghetti z sosem mięsno – warzywnym z posypką z parmezanu (mąka pszenna).

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: *Jogurcik waniliowy z malinami (jogurt naturalny, mleko) i ciasteczkiem wielozbożowym (pełnoziarniste płatki owsiane, żurawina suszona, mąka ryżowa).

WTOREK 20.07.2021

Śniadanie: Granola  owocowa (pełnoziarniste płatki owsiane, maliny, żurawina, truskawki) na mleku, chleb orkiszowy ciemny (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane) z masłem, ser żółty gouda, ogórek zielony, herbata czarna z cytryną.

Po śniadaniu nektarynki.

Obiad: Zupa jarzynowa z lanym ciastem (wywar warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, mąka pszenna, jajka, śmietana).

Gołąbki bez zawijania z sosem pomidorowym (szynka wieprzowa, kasza manna, jajka, kapusta biała, kasza jęczmienna, śmietana, mąka pszenna).

Kompot śliwkowy.

Podwieczorek: Bułeczka pszenna z  masłem, *pasta twarogowa pomidorami suszonymi, papryka żółta, herbata owocowa.

ŚRODA 21.07.2021

Śniadanie: Chleb graham (mąka pszenna graham) z masłem, filet pieczony, pomidorki, kakao na mleku – podane w formie stołu szwedzkiego.

Po śniadaniu banany.

Obiad: Zupa krem marchewkowy z płatkami migdałowymi (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana, mąka pszenna).

Sznycelki rybne (miruna, łosoś) z ziemniakami, ogórek małosolny z oliwą.

Kompot truskawkowy.

Podwieczorek:  *Smotthi szpinakowo – jabłkowe z sokiem pomarańczowym (sok jabłkowy), wafelek ryżowy.

CZWARTEK 22.07.2021

Śniadanie: Kaszka manna na mleku, chleb orkiszowy jasny (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane) z masłem, powidła śliwkowe, herbata czarna z cytryną.

Po śniadaniu gruszka.

Obiad: Zupa z fasolki szparagowej z zacierką (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, śmietana, mąka pszenna).

Ryż z polewą jogurtowo – owocową (jogurt naturalny, truskawki).

Kompot wiśniowy.

Podwieczorek: Weka pszenna z masłem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem i rzodkiewką (majonez), herbata malinowa.

PIĄTEK 23.07.2021

Śniadanie: Bułeczka grahamka (mąka pszenna graham) z masłem, kiełbaska krakowska sucha, pomidor, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku.

Po śniadaniu arbuz.

Obiad:  Zupa koperkowa z ziemniakami (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana, mąka pszenna).

Gulasz wołowy z kaszą jęczmienną, mizeria ze śmietanką i koperkiem.

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek:  *Ciasto drożdżowe z borówkami (mąka pszenna, jajka, mleko, drożdże), *lemoniada cytrynowo -pomarańczową, miętą i miodem.

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką, Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

2Lip2021

PONIEDZIAŁEK 12.07.2021

Śniadanie: Chleb orkiszowy ciemny (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane) z masłem, pasztet z królika, ogórek małosolny, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku.

Po śniadaniu jabłko.

Obiad: Zupa koperkowa z zacierką (wywar warzywny, marchewka, por, pietruszka, seler, śmietana, mąka pszenna).

Pieczony udziec indyczy z ziemniaczkami i roszponką z pomidorami z oliwą z oliwek.

Kompot śliwkowy.

Podwieczorek: *Pucharek owocowy (truskawki, winogrona, banan, nektarynka, borówka amerykańska) z polewą jogurtową (jogurt naturalny) o smaku waniliowym.

WTOREK 13.07.2021

Śniadanie: Zupa mleczna z makaronowymi gwiazdkami (mąka pszenna), chleb graham z masłem (mąka pszenna graham), szynka wieprzowa, pomidor, herbata czarna z cytryną.

Po śniadaniu nektarynki.

Obiad: Krem z zielonych warzyw z pestkami dyni (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, papryka czerwona, ogórek kiszony).

Klopsiki rybne w pomidorach z kaszą bulgur zielona fasolka szparagowa z masełkiem i bułką.

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: Bułeczka pszenna z masłem, żółty ser gouda, rzodkiewka i szczypiorek, soczek owocowy „Różowa Pantera” (jabłko, gruszka, czerwona kapusta).

ŚRODA 14.07.2021

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z masłem, szynka kniazia, ogórek zielony, kakao na mleku – podane w formie stołu szwedzkiego.

Po śniadaniu arbuz.

Obiad: Zupa szczawiowa z jajkiem i ryżem (wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana).

Makaron kokardki z serem białym i koktajlem jagodowym (jogurt naturalny, mąka pszenna).

Kompot truskawkowy.

Podwieczorek: Chleb orkiszowy jasny (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane) z masłem, pasta brokułowa z fetą, kolorowe papryki, herbata miętowa słodzona miodem.

CZWARTEK 15.07.2021

Śniadanie: Granola czekoladowa (pełnoziarniste płatki owsiane, kakao, mąka jęczmienna, owsiana) na mleku, weka pszenna z masłem, wędlina z indyka, roszponka, herbata czarna z cytryną.

Po śniadaniu morele.

Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, śmietana, mąka pszenna).

Bitki schabowe w sosie własnym z ziemniakami, mizeria z ogórków ze śmietaną.

Kompot wiśniowy.

Podwieczorek: *Deser serowy (ser biały, jogurt naturalny) z posypką z gorzkiej czekolady (kakao) i malin, lemoniada cytrynowa z miodem i świeżą melisą.

PIĄTEK 16.07.2021

Śniadanie: Bułeczka pszenna (mąka pszenna) z masłem, tuńczyk, szczypiorek, papryka czerwona, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku.

Po śniadaniu banany.

Obiad:  Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami (wywar warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana).

Gulasz wołowy z kaszą jęczmienną, sałata zielona ze śmietaną i koperkiem.

Kompot truskawkowy.

Podwieczorek:  *Babka pomarańczowa (mąka pszenna, jajka, olej) z lukrem, soczek owocowy.

 

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką, Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

2Lip2021

PONIEDZIAŁEK 05.07.2021

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z masłem, ser biały z powidłami śliwkowymi, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku.

Po śniadaniu gruszka.

Obiad: Zupa z cukinii z fetą i ziemniakami (wywar warzywny, marchewka, por, pietruszka, seler, śmietana).

Kurczak gyros z żółtym ryżem, bukiet jarzyn z masełkiem (brokuł, kalafior, marchewka).

Kompot śliwkowy.

Podwieczorek: *Koktajl truskawkowy (jogurt naturalny) chrupki kukurydziano-jaglane.

WTOREK 06.07.2021

Śniadanie: Kasza manna na mleku, chleb orkiszowy ciemny (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane) z masłem, wędlina drobiowa, ogórek zielony, herbata czarna z cytryną.

Po śniadaniu morele.

Obiad: Zupa gulaszowa z indyka z ziemniakami (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, papryka czerwona, ogórek kiszony).

*Kluski na parze (mąka pszenna, jajka, mleko, drożdże) z musem malinowym i cukrem pudrem.

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: Bułeczka pszenna z  masłem, ser żółty wędzony, papryka żółta, „Pastelowy” soczek owocowy (jabłko, czerwona kapusta, cytryna).

ŚRODA 07.07.2021

Śniadanie: Weka pszenna z masłem, kabanosy drobiowe, pomidorki, kakao na mleku – podane w formie stołu szwedzkiego.

Po śniadaniu nektarynki.

Obiad: Zupa pieczarkowa z makaronem i warzywami (wywar warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana, mąka pszenna).

Zrazy wieprzowe w sosie pomidorowym z kaszą jęczmienną, surówka z kapusty pekińskiej, kukurydzy i papryki czerwonej z majonezem.

Kompot truskawkowy.

Podwieczorek: *Czekoladowe (jogurt naturalny, kakao, żelatyna) ptasie mleczko z bitą śmietaną z owocami sezonowymi, lemoniada pomarańczowo – cytrynowa z miodem i miętą.

CZWARTEK 08.07.2021

Śniadanie: Kaszka kukurydziana na mleku, weka pszenna z masłem, jajko z rzodkiewką i szczypiorkiem, herbata czarna z cytryną.

Po śniadaniu kalarepa i marchewka do chrupania.

Obiad: Zupa krem z kalafiora z groszkiem ptysiowym (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, śmietana, mąka pszenna).

Ryba (miruna) panierowana z ziemniakami (mąka pszenna, jajka) i sałatka z ogórków małosolnych z cebulką.

Kompot wiśniowy.

Podwieczorek: Bułeczka grahamka (mąka pszenna graham) z masłem, wędlina wieprzowa, zielona sałata, herbata owocowa.

PIĄTEK 09.07.2021

Śniadanie: Bułeczka pszenna (mąka pszenna) z masłem, awanturka z sardynek z białym serem, szczypiorek, papryka czerwona, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku.

Po śniadaniu arbuz.

Obiad:  Zupa grysikowa z warzywami i natką pietruszki (wywar mięsno –  warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana, kasza mann).

Makaron penne (mąka pszenna) z kurczakiem i sosem szpinakowo – śmietanowym.

Kompot truskawkowy.

Podwieczorek:  Chałka pszenna z masłem i miodem, mleczko kakaowe.

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką, Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

26Cze2021

PONIEDZIAŁEK 28.06.2021

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z masłem, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku.

Po śniadaniu jabłka.

Obiad: Krupnik z kaszą jęczmienną i warzywami (wywar mięsno – warzywny, marchewka, por, pietruszka, seler, śmietana).

Spaghetti z sosem mięsno – warzywnym z posypką z parmezanu (szynka wieprzowa, marchew, pietruszka, seler, pomidory, mąka pszenna)

Kompot z czerwonej porzeczki.

Podwieczorek: Deserek jogurtowy z granolą czekoladową (kakao) i ciasteczkiem wielozbożowym (mąka pszenna, żytnia, jęczmienna, pełnoziarniste płatki owsiane).

WTOREK 29.06.2021

Śniadanie: Kasza kukurydziana na mleku, chleb orkiszowy (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane) z masłem, powidła śliwkowe, herbata czarna z cytryną.

Po śniadaniu nektarynki.

Obiad: Zupa ogórkowa z ryżem (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, śmietana).

Ryba (miruna) z pieca z ziemniakami, fasolka szparagowa i masełkiem.

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: Bułeczka pszenna z  masłem, wędlina drobiowa, papryka czerwona, soczek owocowy „Różowa Pantera” (jabłko, gruszka, czerwona kapusta).

ŚRODA 30.06.2021

Śniadanie: Chleb graham (mąka pszenna graham) z masłem, ser żółty, pomidorki koktajlowe, kakao na mleku – podane w formie stołu szwedzkiego.

Po śniadaniu winogrono.

Obiad: Zupa brokułowa z makaronem  (wywar warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana, mąka pszenna).

Gulasz z cielęciny z kaszą pęczak, buraczki na ciepło.

Kompot śliwkowy.

Podwieczorek: *Ciasto biszkoptowe ze świeżymi owocami i bitą śmietaną (mąka pszenna, jajka, olej), soczek Kubuś owocowo-warzywny (marchew, jabłko, banan).

CZWARTEK 01.07.2021

Śniadanie: Granola owocowa (pełnoziarniste płatki owsiane, maliny, żurawina, truskawki)na mleku na mleku, weka pszenna z masłem, pasta z szynki z majonezem, kiełki rzodkiewki, herbata czarna z cytryną.

Po śniadaniu morele.

Obiad: Zupa krem marchewkowy z pestkami dyni (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, śmietana).

Naleśniki z twarożkiem waniliowym i owocami truskawki, borówki (mąka pszenna, mleko, jajka, ser biały).

Kompot wiśniowy.

Podwieczorek: Bułeczka grahamka (mąka pszenna graham) z masłem, wędlina wieprzowa, ogórek kiszony, herbata owocowa.

PIĄTEK 02.07.2021

Śniadanie: Bułeczka pszenna (mąka pszenna) z masłem, mozzarella, rukola, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku.

Po śniadaniu arbuz.

Obiad:  Zupa pomidorowa z makaronem (wywar mięsno –  warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana, mąka pszenna).

Pieczeń drobiowa (jajka, mąka pszenna, filet z kurczaka), kasza bulgur, wiosenna zielona sałata (seler naciowy, sałata zielona, koperek, jogurt naturalny).

Kompot truskawkowy.

Podwieczorek:  Jogurcik do picia o smaku truskawkowym, szaszłyk owocowy (truskawka, winogrona, borówka, jabłka).

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką, Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

18Cze2021

PONIEDZIAŁEK 21.06.2021

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z masłem, pasztet wieprzowy, ogórek kiszony, kakao na mleku.

Po śniadaniu gruszka.

Obiad: Zupa z zielonego groszku z zacierką (wywar warzywny, marchewka, por, pietruszka, seler, śmietana, mąka pszenna).

Kurczak po meksykańsku z kaszą bulgur (fasolka czerwona, kukurydza, papryka żółta, czerwona, marchewka, pietruszka, pomidory, seler).

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: Kisiel wiśniowy* (mąka ziemniaczana), wafelek ryżowy.

WTOREK 22.06.2021

Śniadanie: Kasza manna na mleku, bułeczka pszenna z masłem, szynka z indyka, ogórek zielony, herbata czarna z cytryną słodzona miodem.

Po śniadaniu morele.

Obiad: Botwinka z warzywami (wywar warzywny, marchewka, pietruszka, por, ziemniaki, buraczki, seler, śmietana).

Schab duszony w jarzynach z kaszą jęczmienną (marchewka, seler, pietruszka, por), gotowany kalafior z masełkiem.

Kompot wiśniowy.

Podwieczorek: Chleb orkiszowy ciemny z masłem, ser żółty wędzony, papryka czerwona, „zaczarowany” soczek (jabłko, pomarańcza, jarmuż, pietruszka, cytryna).

ŚRODA 23.06.2021

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z masłem z ziarnami słonecznika , kabanosy wieprzowe, pomidorki koktajlowe, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku – podane w formie stołu szwedzkiego.

Po śniadaniu winogrona.

Obiad: Krem z pomarańczowych warzyw z groszkiem ptysiowym (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, dynia, śmietana, mąka pszenna).

Ziemniaki, jajko w sosie koperkowym (śmietana, mąka pszenna), surówka z marchewki z pomarańczą.

Kompot truskawkowy.

Podwieczorek: *Jagodowy torcik jogurtowy (jogurt naturalny, żelatyna, borówki), *lemoniada pomarańczowo – cytrynowa z miętą słodzona miodem.

CZWARTEK 24.06.2021

Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku, weka pszenna z masłem, kiełbasa krakowska, papryka żółta, herbata czarna z cytryną.

Po śniadaniu arbuz.

Obiad: Rosolnik z kaszą manną i natką pietruszki (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler).

Devolaj drobiowy z serem żółtym (filet z kurczaka, jajka, mąka pszenna)  z ryżem, mizeria ze śmietaną.

Kompot z czarnej porzeczki.

Podwieczorek: Bułeczka grahamka (mąka pszenna graham) z masłem, pasta z sera białego i awokado, kiełki rzodkiewki, napój owocowo – warzywny (marchew, jabłko, brzoskwinia).

PIĄTEK 25.06.2021

Śniadanie: Chleb graham (mąka pszenna graham) z masłem, wędlina drobiowa, kiełki rzodkiewki, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku.

Po śniadaniu banan.

Obiad:  Zupa pomidorowa z makaronem (wywar warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, passata pomidorowa, śmietana, mąka pszenna).

Łosoś w parmezanie z kaszą kuskus, mix zielonych sałat z oliwą z oliwek i pomidorkami koktajlowymi (roszponka, sałata rzymska, lodowa).

Kompot śliwkowy.

Podwieczorek:  Rogalik maślany (mąka pszenna), mleczko o smaku kakaowym.

Wakacyjny upominek !!!

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką, Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną