Jadłospis

14Paź2018

PONIEDZIAŁEK 15.10.2018

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z masłemkiełbasa krakowska, pomidor, mlekoarbuz

Obiad:Krem z pieczarek z grzankami

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, selerpieczarki, śmietana)

Ziemniaki, sznycelki wieprzowe ( jajka, bułka tarta)sałata lodowa ze śmietaną

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Jabłko, marchewka i kalarepka do chrupania, woda

WTOREK 16.10.2018

Śniadanie: Bułka pszenna z ziarenkami, masłopasta z szynki (majonez),szczypiorek, ogórek kiszony, kakao na mleku,brzoskwinie

 Obiad:  Żurek z ziemniakami i kiełbasą

(wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, mąka żytnia, śmietana)

Ryż  z polewką jogurtowo-porzeczkową

Kompot jabłkowy

Podwieczorek: Chleb pszenno-żytni z masłem, jajko na twardo, kiełki, pomidorki koktajlowe, herbata

ŚRODA 17.10.2018

Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku,chleb orkiszowy z masłem, serek śmietankowy,rzodkiewka, herbata, winogrona

Obiad: Barszcz czerwony z ziemniakami

(wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, buraki, śmietana)

Łazanki (mąka pszenna, jajka)z mięsem wołowym i kapustą

Kompot wiśniowy

PodwieczorekCiasto marchewkowe* (mąka pszenna, jajka, masłomarchewka, orzechy) z bitą śmietaną, soczek owocowy

CZWARTEK 18.10.2018

Śniadanie: Chleb graham z masłemszynka Juranda, papryka, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku,śliwki

Obiad:  Zupa neapolitańska z ryżem

(wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, śmietana, ser żółty)

Ziemniaki, łosoś na parze, szpinak (śmietana 30 %)

Kompot truskawkowy

Podwieczorek: Kisiel pitny o smaku wiśniowym* (mąka ziemniaczana, wiśnie), wafelki ryżowe

PIĄTEK 19.10.2018

Śniadanie: Gwiazdki cynamonowe (mąka pszenna) na mleku, chleb pszenno-żytni z nasionami słonecznika, masło, ser wędzony,sałata pekińska, herbata, banan

Obiad:  Zupa pomidorowa z zacierką

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, przecier pomidorowy,mąka pszenna, jajka, śmietana)

Kasza jęczmiennagulasz drobiowy, sałatka szwedzka (ogórki kiszone, marchewka, cebula)

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Jogurt naturalny z granolą czekoladową (mąka pszenna),½ gruszki

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

 

5Paź2018

PONIEDZIAŁEK 08.10.2018

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z nasionami słonecznika, masło, ser żółty,papryka, mleko, pomarańcze

Obiad:Zupa z czerwone soczewicy z ziemniakami i kiełbasą

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler,ziemniaki, soczewica czerwona)

Makaron kokardki(jajka, mąka pszenna) z serem białym, jogurt naturalny z czarną porzeczką

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek:Chleb pszenno-żytni z masłem, pasztet wieprzowy, ogórek kiszony, herbata

WTOREK 09.10.2018

Śniadanie: Gwiazdki cynamonowe (gluten pszenny) na mleku,weka pszenna z masłem,schab pieczony, pomidor, herbata, gruszki

Obiad:  Krupnik z kaszą jęczmienną,pęczak i zieleniną

(wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, kapusta włoska)

Ziemniaki, podudzia z indyka, mizeria ze śmietaną

Kompot truskawkowy

Podwieczorek: Ciasto weneckie z jabłkami i orzechami (mąka pszenna, jajka, olej), soczek owocowy

ŚRODA 10.10.2018

 Śniadanie:Chleb pszenno-żytni z masłemparówki z szynki, keczup, ogórek zielony, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mlekunektarynki

Obiad: Zupa jarzynowa z zacierką

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, kalafior, brokuł, śmietana)

Niezwykłe gołąbki z kaszą jęczmienną, mięsem wieprzowym i kapustą, sos pomidorowy

Kompot jabłkowy

Podwieczorek: Legumina grysikowa na mleku z musem truskawkowym, chrupki kukurydziane, napój owocowy

CZWARTEK 11.10.2018

Śniadanie:  Kasza jaglana na mleku,chleb orkiszowy z masłempasta twarogowa z łososiem,kiełki rzodkiewki, herbata, kiwi

Obiad: Krem z zielonego groszku z ptysiami

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, groszek cukrowy, mąka pszenna, śmietana)

Ryż, pulpety cielęce w sosie własnym, buraczki na zimno

Kompot wiśniowy

Podwieczorek: Bukiet warzyw na parze, pieczywo pszennochrupkie, herbatka malinowa

PIĄTEK 12.10.2018

Śniadanie: Bułka pszenna z masłempowidła śliwkowe, kakao na mleku,jabłka

Obiad:Zupa ogórkowa z ryżem

( wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, ogórki kiszone, śmietana)

Ziemniaki, miruna panierowana (mąka pszenna, jajka, bułka tarta),marchewka oprószana (mąka pszenna, masło)

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Chleb graham masłemszynka domowa, sałata zielona, herbata z miodem

 

 

 

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

28Wrz2018

PONIEDZIAŁEK 01.10.2018

Śniadanie: Chleb orkiszowy z masłem, serek mozzarella,rzodkiewka, mlekomelon

Obiad:Zupa kalafiorowa z ziemniakami

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, selerkalafior, śmietana)

Makaron penne (mąka pszenna, jajka)kurczak w sosie śmietanowym,szpinak (śmietana 30%)

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Ciasto czekoladowe ze śliwkami* (mąka pszenna, masło, jajka), soczek owocowy

WTOREK 02.10.2018

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z nasionami słonecznika, masło,schab pieczony, ogórek zielony, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mlekunektarynki

 Obiad:  Zupa gulaszowa z papryką i ziemniakami

(wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, papryka, mięso wieprzowe)

Ryż zapiekany z jabłkami, jogurt naturalny waniliowo-cynamonowy

Kompot truskawkowy

Podwieczorek:Chleb graham z masłem,szynka wiejska, sałata zielona, herbata malinowa

ŚRODA 03.10.2018

Śniadanie: Owsianka na mlekuchleb pszenno-żytni z masłemkiełbasa żywiecka, pomidor, herbata, winogrona

Obiad: Kociołek jarzyn z zacierką

(wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, mąka pszenna, jajka, śmietanabrokuł)

Ziemniaki, sznycelki z dorsza (bułka tarta, jajka), sałatka szwedzka (ogórki kiszone, marchewka, cebulka)

Kompot wiśniowy

PodwieczorekSmoothie  z arbuza i kiwi, pieczywo pszennechrupkie

CZWARTEK 04.10.2018

Śniadanie:Weka pszenna z masłem,pasta z jajek (majonez)kiełki, kakao na mlekujabłka

Zupa pomidorowa z ryżem

(wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, śmietanaprzecier pomidorowy)

Kasza jęczmienna pęczak, bitki schabowe w sosie maślanymsurówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy (śmietana)

Kompot jabłkowy

Podwieczorek: Maślanka naturalna z miodembanan

PIĄTEK 05.10.2018

Śniadanie: Kulki zbożowe (mąka pszenna) na mleku, chleb pszenno-żytni z masłemszynka z pieca, papryka, herbatka, brzoskwinie

Obiad:  Krem marchewkowy z grzankami

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, mąka pszenna, śmetana)

Pyzy z mięsem (mąka ziemniaczana, mąka pszenna, jajka, ziemniaki, mięso wołowe, cebula)

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Kukurydza gotowana, weka pszenna z masłemherbatka cytrynowa.

 

 

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

20Wrz2018

PONIEDZIAŁEK 24.09.2018

Śniadanie: Weka pszenna z masłem, tuńczyk, ogórek zielony, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, arbuz

Obiad: Kartoflana zabielana z pietruszką zieloną

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, selerziemniaki, śmietana)

Risotto z mięsem wieprzowo-wołowym z warzywami, sos pomidorowy

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Deserek twarogowo-waniliowy, wafelki ryżowe, napój owocowy

WTOREK 25.09.2018

Śniadanie: Grysik na mleku, chleb pszenno-żytni z masłem, kiełbasa żywiecka, papryka, herbata, gruszki

Obiad: Zupa porowa z lanym ciastem

(wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, mąka pszenna, jajka, śmietana)

Ziemniaki, pieczeń wieprzowa  w sosie własnym, buraczki zasmażane (masło, mąka pszenna)

Kompot jabłkowy

Podwieczorek:Sałatka jarzynowa (marchewka, pietruszka, seler, jajka, majonezogórki kiszone, groszek zielony), weka pszenna z masłem,herbatka malinowa

ŚRODA 26.09.2018

 Śniadanie: Chleb orkiszowy z masłem, pasta z szynki, szczypiorek, pomidor, mlekokiwi

Obiad:Krupnik na indyku z kaszą jęczmienną

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, kasza jęczmienna)

Pierogi ruskie (mąka pszenna, jajka, ser biały,ziemniaki) z cebulką

Kompot wiśniowy

Podwieczorek: Danonki do picia, jabłko

CZWARTEK 27.09.2018

Śniadanie:Chleb graham z masłempasztet wieprzowy, ogórek kiszony, kakao na mleku,śliwki

Obiad: Krem z brokułów z groszkiem ptysiowym

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, brokuły, mąka pszenna, śmietana)

Kasza jęczmienna, gulasz z indyka, surówka z marchewki i ananasa

Kompot truskawkowy

Podwieczorek: Ciasto drożdżowe z bakaliami* (mąka pszenna, jajka, mlekodrożdże, masło, orzechy włoskie, rodzynki, żurawina)soczek owocowy

PIĄTEK 28.09.2018

Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku,bułka pszenna z masłem, dżem z owoców leśnych, herbata, banan

Obiad: Zupa koperkowa z ryżem

( wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler,por, koperek, śmietana)

Ziemniaki, mirunaw wiórkach kokosowych, surówka z kiszonej kapusty, marchewki i cebulki

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Trójkąciki pszennetostowe z masłem, szynka zbója, ser żółtysałata zielona, herbata cytrynowa

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

17Wrz2018

PONIEDZIAŁEK 17.09.2018

Śniadanie: Musli zbożowe(mąka pszenna) na mleku,weka pszenna z masłem, ser wędzonyrzodkiewka, herbata, morele suszone

Obiad: Rosół wołowo-drobiowy z makaronem i pietruszką zieloną

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, selerkapusta włoska, mąka pszenna, jajka)

Ziemniaki, sznycelki wieprzowe (jajka, bułka tarta), marchewka z groszkiem

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Pucharek owocowy z bitą śmietaną (ananas, brzoskwinia, kiwi, śmietana 30%)

WTOREK 18.09.2018

Śniadanie: Chleb pszenno-żytniz nasionami słonecznika, masłopasta z kurczaka (majonez)szczypiorek, ogórek zielony, kakao na mlekuśliwki

 Obiad: Krem dyniowy z grzankami

(wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, dynia, mąka pszennamleko kokosowe)

Ziemniaki, ryba po grecku (miruna) z warzywami (marchewka, kalafior, brokuł, pomidory)

Kompot truskawkowy

Podwieczorek:Chleb orkiszowy z masłemkabanosy, pomidorki koktajlowe, herbata

ŚRODA 19.09.2018

Śniadanie: Kasza jaglana na mleku,bułka pszenna z masłemszynka domowa, papryka, herbata, banan

Obiad: Zupa pomidorowa z lanym ciastem

(wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por,) mąka pszenna, jajka, śmietana,przecier pomidorowy)

Ryż, kurczak curry, mizeria ze śmietaną

Kompot wiśniowy

PodwieczorekMarchewka, kalarepka, jabłko do chrupania, soczek owocowy

CZWARTEK 20.09.2018

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z masłemawanturka z sera białego i sardynekpomidor, mleko, kiwi

Barszcz czerwony z ziemniakami

(wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, śmietana, buraki)

Fasolka po bretońsku (fasola Jaś, kiełbasa, pulpa pomidorowa, marchewka, pietruszka, seler)pieczywo pszenno-żytnie

Kompot jabłkowy

Podwieczorek: Ptasie mleczko* (jogurt naturalny, żelatyna) z musem truskawkowym, chrupki kukurydziane, napój owocowy

PIĄTEK 21.09.2018

Śniadanie: Chleb graham z masłemwieprzowina pieczona, ogórek kiszony, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mlekuwinogrona 

Obiad: Zupa grysikowa z koperkiem

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, kasza mannakapusta włoska)

Ziemniaki, jajko w sosie chrzanowym (śmietana)szpinak (śmietana 30%)

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Bułeczka pszennadrożdżowa z masłemdżem morelowy, mleko

 

 

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

9Wrz2018

PONIEDZIAŁEK 10.09.2018

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z masłemparówki z szynki, pomidor, keczup, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku,arbuz

Obiad: Zupa z grochu łuskanego z ziemniakami i kiełbasą

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, selerziemniaki, groch łuskany)

Naleśniki (mąka pszenna, mleko, jajka) z serem białym, jogurt naturalny z truskawkami

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek:Chleb pszenno-żytni z nasionami słonecznika, masłowarzywa na parze (marchewka, brokuł, kalafior), herbatka

WTOREK 11.09.2018

Śniadanie: Płatki owsiane na mlekuweka pszenna z masłem, filet z indyka, ogórek zielony, herbata malinowa, banan

Obiad:  Barszcz biały z ziemniakami i jajkiem

(wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, mąka pszenna, śmietana)

Ryż po meksykańsku z mięsem wieprzowy i warzywami, sos pomidorowy

Kompot jabłkowy

Podwieczorek:Ciasto ucierane ze śliwkami* (mąka pszenna, jajka, masło)soczek owocowy

ŚRODA 12.09.2018

 Śniadanie:Chleb orkiszowy z masłem,pasztet wieprzowy, papryka, kakao na mlekubrzoskwinie

Obiad:Krupnik z kaszą pęczak i koperkiem

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, kasza jęczmienna)

Ziemniaki, eskalopki (filet z kurczaka, mleko, mąka pszenna, jajka),sałata lodowa ze śmietaną

Kompot truskawkowy

Podwieczorek: Budyń czekoladowy* (mąka pszenna, mlekokakao, cukier), mus wiśniowy, wafelki ryżowe, napój owocowy

CZWARTEK 13.09.2018

Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku, chleb pszenno-żytni z nasionami słonecznika, masłoszynka Juranda, ogórek kiszony, herbatka z miodem, gruszki

 Obiad:Zupa pieczarkowa z zacierką

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, pieczarki, mąka pszenna, jajka, śmietana)

Ziemniaki, łosoś na parze, marchewka z jabłkiem

Kompot wiśniowy

Podwieczorek: Chleb graham z masłem, ser żółty,pomidorki koktajlowe, herbatka cytrynowa

PIĄTEK 14.09.2018

Śniadanie: Bułka pszenna z masłem, pasta z sera białego i awokado, kiełki rzodkiewki, mlekojabłka

Obiad: Krem z selera z groszkiem ptysiowym 

( wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, selercebula, mąka pszennamleko koksowe)

Kasza jęczmiennagulasz wieprzowy, sałatka szwedzka(ogórki kiszone, marchewka, cebulka)

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Sałatka makaronowa z papryką, kukurydzą i oliwkami (mąka pszenna, jajka), herbata z dzikiej róży

 

 

 

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną