Jadłospis

18Lut2019

PONIEDZIAŁEK 18.02.2019

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z masłem, szynka biała, ogórek zielony, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, pomarańcze

Obiad: Zupa gulaszowa z ziemniakami i papryką

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, mięso wieprzowe, ziemniaki, papryka)

Racuchy drożdżowe (mleko, mąka pszenna, jajka)mus wiśniowy

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Chleb graham z masłem, pasztet, sałata zielona, herbata

WTOREK 19.02.2019

Śniadanie: Płatki kukurydziane na mlekuwekapszenna z masłem, mozzarella, pomidorki koktajlowe, herbata, gruszki

Obiad: Rosół z makaronem i natką pietruszki

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, mąka pszenna, jajka)

Kasza jęczmienna, pęczak, strogonow z pieczarkami, sałatka szwedzka (ogórki kiszone, marchewka, cebulka)

Kompot jabłkowy

Podwieczorek: Zebra z kakao* (mąka pszenna, jajka), soczek owocowy

ŚRODA 20.02.2019

 Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z nasionami słonecznika, masło, pasta z kurczaka (majonez), szczypiorek, rzodkiewka, kakao na mleku, kiwi

Obiad:Krem dyniowy z grzankami

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, dynia, mleko kokosowe,mąka pszenna)

Ziemniaki, miruna na parze, marchewka z jabłkiem

Kompot truskawkowy

Podwieczorek: Makaron (mąka pszenna, jajka) z serem i cukrem, herbatka malinowa

CZWARTEK 21.02.2019

Śniadanie:  Bułka pszenna z masłem, ser wędzony, pomidor, mleko, winogrona

Obiad:Zupa porowa z ryżem

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana)

Pierogi z mięsem wołowym (mąka pszenna, jajka), cebulka

Kompot wiśniowy

Podwieczorek: Danio (laktoza), weka pszenna z masłem, napój owocowy

PIĄTEK 22.02.2019

Śniadanie: Musli owocowe (pszenica) na mleku, chleb orkiszowy, kiełbasa krakowska podsuszana, papryka, herbata , jabłka

Obiad:  Kociołek jarzyn z zacierką

( wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler,por, kalafior, brokuł, śmietana, mąka pszenna, jajka)

Ziemniaki, kotlety de volley (bułka tarta, ser żółty), sałata lodowa ze śmietaną

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Banan, ciasteczka śniadaniowe z morelą, bez cukru (mąka pszenna), woda

 

 

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

10Lut2019

PONIEDZIAŁEK 11.02.2019

Śniadanie:  Weka pszenna z masłem, twarożek z rzodkiewką, mleko, morele suszone

Obiad:Kartoflanka zabielana z koperkiem

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, ziemniaki, śmietana)

Lazania (mąka pszenna, jajka) z mięsem i warzywami pod beszamelem (mleko, masło, mąka pszenna)

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Chleb pszenno-żytni z masłemsalami, pomidor, herbata truskawkowa

WTOREK 12.02.2019

Śniadanie:  Owsianka na mleku, chleb graham z masłem, szynka wiejska, papryka, herbata, melon

Obiad:Zupa kalafiorowa zlanym ciastem

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, kalafior, mąka pszenna, jajka, śmietana)

Ryż, roladki z kurczaka, marchewka z chrzanem

Kompot jabłkowy

Podwieczorek: Trójkąciki tostowe (mąka pszenna) z masłem, ser żółty, ogórek kiszony, herbata

ŚRODA 13.02.2019

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z masłem, schab chłopski, ogórek zielony, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, mandarynki

Obiad: Barszcz czerwony z fasolą

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, selerburaki, śmietana)

Pierogi ruskie (mąka pszenna, jajka,ziemniaki, ser biały) z masełkiem

Kompot truskawkowy

Podwieczorek: Banan, andruty (mąka pszenna) z miodem

CZWARTEK 14.02.2019

Śniadanie:  Płatki kukurydziane na mleku, chleb orkiszowy z masłem, jajko na twardo, kiełki, herbata, kiwi

Obiad:Rosołek ryżowy z zielonym groszkiem

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska)

Kasza jęczmienna, pulpety wieprzowe (bułka pszenna, jajka) w sosie pomidorowym, surówka z białej rzepy

Kompot wiśniowy

Podwieczorek: Bułeczka drożdżowa (mąka pszenna, jajka) z masłem, dżem z owoców leśnych, kakao na mleku

PIĄTEK 15.02.2019

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z nasionami słonecznika, masło, kiełbasa żywiecka, sałata lodowa, kakao na mlekujabłka

Obiad: Krem z czerwonej soczewicy z grzankami

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler,soczewica, mąka pszenna)

Ziemniaki, ryba po grecku, warzywa na parze

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek:Ptasie mleczko na jogurcie naturalnym* (żelatyna), mus wiśniowy, chrupki kukurydziane

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

 

1Lut2019

PONIEDZIAŁEK 04.02.2019

Śniadanie: Chleb graham z masłem, pasztet wieprzowy, ogórek kiszony, kakao na mleku, pomarańcze

Obiad:Kapuśniak z ziemniakami i kiełbasą

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, selerkapusta kiszona, ziemniaki)

Makaron kokardki (mąka pszenna, jajka) z serem białym, jogurt naturalny z truskawkami

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek:Chleb pszenno-żytni z masłem, wieprzowina z pieca, pomidor, herbata

WTOREK 05.02.2019

Śniadanie: Grysik na mleku, weka pszenna z masłem, powidła śliwkowe, herbata, gruszki

Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, przecier pomidorowy, śmietana)

Ziemniaki, sznycelki wieprzowo-wołowe (bułka pszenna, jajka), marchewka z groszkiem

Kompot jabłkowy

Podwieczorek: Kisiel pitny o smaku truskawkowym* (mąka ziemniaczana, truskawki), jabłko

ŚRODA 06.02.2019

 Śniadanie: Chleb orkiszowy z masłem, ser żółty, sałata zielona, mleko, banany

Obiad:Krem z selera z groszkiem ptysiowym

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana, mąka pszenna)

Ryż, kociołek z mięsem drobiowym i papryką kolorową, fasolka szparagowa

Kompot wiśniowy

Podwieczorek: Deserek serowo-waniliowy,chrupsy jabłkowe, woda

CZWARTEK 07.02.2019

Śniadanie:  Chleb pszenno-żytni z masłem, szynka bracka, ogórek zielony, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, kiwi

Obiad:Zupa jarzynowa z zacierką i natką pietruszki

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, kalafior, brokuł, śmietana, mąka pszenna)

Ziemniaki, łosoś zapiekany z parmezanem, szpinak (śmietana 30%)

Kompot truskawkowy

Podwieczorek Ciasto drożdżowe z bakaliami* (mąka pszenna, masło, mleko, drożdże, orzechy włoskie, rodzynki), mleko z miodem

PIĄTEK 08.02.2019

Śniadanie: Kulki czekoladowe (pszenica) na mleku, chleb pszenno-żytni z nasionami słonecznika, masło,pasta z tuńczyka i jajek (majonez), szczypiorek, rzodkiewka, herbata, winogrona

Obiad:  Zupa koperkowa z ziemniakami

( wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, selerpor, koperek, śmietana)

Kasza jęczmienna, gulasz wieprzowy, buraczki na ciepło (masło)

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Bułka pszenna z masłem, kabanosy drobiowe, pomidorki koktajlowe, herbata z dzikiej róży

 

 

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

 

25Sty2019

PONIEDZIAŁEK 28.01.2019

Śniadanie:  Muesli owocowe (mąka pszenna), bułka pszenna z masłem, kurczak z Bobrownik, ogórek zielony, herbata, melon

Obiad:Zupa kalafiorowa z ryżem

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, kalafior, śmietana)

Spaghetti (mąka pszenna, jajka)z mięsem wieprzowo-wołowym i warzywami, sos boloński

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Chleb pszenno-żytni z masłem, serek mozzarella, pomidorki koktajlowe, herbata

WTOREK 29.01.2019

Śniadanie: Weka pszenna z masłem, jajko na twardo, szczypiorek, rzodkiewka, mleko, kiwi

Obiad:Krupnik z kaszą pęczak i koperkiem

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, kasza jęczmienna, kapusta włoska)

Ziemniaki, filet zapiekany z indyka, surówka z marchewki i ananasa

Kompot truskawkowy

Podwieczorek: Szarlotka z bitą śmietaną* (mąka pszenna, jajka, masło), soczek owocowy

ŚRODA 30.01.2019

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z masłem, pasta hummus, papryka, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, pomarańcze

Obiad: Żurek z ziemniakami i kiełbasą

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, mąka żytnia, śmietana)

Ryż, polewka porzeczkowa na jogurcie naturalnym

Kompot jabłkowy

Podwieczorek: Trójkąciki tostowe (mąka pszenna) z masłem, szynka biała, ser żółty, sałata lodowa, herbata malinowa

CZWARTEK 31.01.2019

Śniadanie:  Kulki czekoladowe (mąka pszenna) na mleku, chleb pszenno-żytni z nasionami słonecznika, masłodżem morelowy, herbata, gruszki

Obiad:Zupa grysikowa z zieleniną

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, kasza manna, kapusta włoska)

Ziemniaki, miruna w cieście (mąka pszenna, mleko, jajka), surówka z kapusty kiszonej, marchewki i cebulki

Kompot wiśniowy

Podwieczorek: Sałatka owocowa (brzoskwinie, ananas, winogrona), chrupki kukurydziane

PIĄTEK 01.02.2019

Śniadanie: Chleb graham z masłem, awanturka z sardynek (ser biały), cebulka, pomidor, kakao na mleku, jabłka

Obiad:  Krem z batatów z grzankami

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler,bataty, mąka pszenna, mleko kokosowe)

Kasza jęczmienna, pieczeń wieprzowa w sosie własnym, buraczki

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Danonek do picia (laktoza), banan

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

 

20Sty2019

PONIEDZIAŁEK 21.01.2019

Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku, weka pszenna z masłem, ser biały, miód, herbata, mandarynki

Obiad:Zupa brokułowa z kluseczkami

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, selerbrokuł, mąka pszenna, jajka, śmietana)

Ziemniaki, schab duszony w jarzynach, sałatka szwedzka (ogórki kiszone, marchewka, cebulka)

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Jajko w sosie śmietanowym, pieczywo pszenno-żytnie z masłem, herbata owocowa

 WTOREK 22.01.2019

Śniadanie:Chleb pszenno-żytni z masłem, szynka naturalna, pomidor, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, jabłka

Obiad:Rosolnik z piersią kurczaka i natką pietruszki

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, kasza manna)

Kluski na parze (mąka pszenna, masło, drożdże, mleko), jogurt naturalny z truskawkami

Kompot jabłkowy

Podwieczorek: Chleb graham z masłem, pasztet wieprzowy, ogórek kiszony, herbata

ŚRODA 23.01.2019

 Śniadanie:   Owsianka na mleku, bułka pszenna z ziarenkami, masło, kiełbasa szynkowa, ogórek zielony, herbata, kiwi

 Obiad: Zupa jarzynowa z makaronem

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, mąka pszenna, jajka, śmietana)

Ziemniaki, miruna z pieca, szpinak (śmietana 30 %)

Kompot wiśniowy

Podwieczorek: Maślanka bananowawafelki ryżowe

CZWARTEK 24.01.2019

Śniadanie:  Chleb pszenno-żytni z nasionami słonecznika, masło, ser żółty, papryka, mleko, marchewka i kalarepka do pochrupania

Obiad: Krem pomidorowy z groszkiem ptysiowym

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, pulpa pomidorowa, śmietana, mąka pszenna)

Kasza jęczmienna, klopsy drobiowe (bułka pszenna, jajka) w sosie koperkowym (śmietana), kapusta pekińska z kukurydzą

Kompot truskawkowy

Podwieczorek Babka piegusek* (mąka pszenna, jajka, masło, mak), soczek owocowy

PIĄTEK 25.01.2019

Śniadanie: Chleb orkiszowy z masłem, pasta z szynki wędzonej, szczypiorek, sałata lodowa

Obiad: Zupa szczawiowa z ryżem i jajkiem

( wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler,por, mąka pszenna, śmietana)

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem wieprzowo-wołowym i warzywami pod beszamelem (mąka pszenna, mleko, masło) 

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Sałatka makaronowa (mąka pszenna, jajka) z szynką, papryka i kukurydzą, herbata malinowa

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

12Sty2019

PONIEDZIAŁEK 14.01.2019

Śniadanie:  Chleb pszenno-żytni z masłem, ser żółty,papryka,mleko,morele suszone

Obiad:Zupa ziemniaczana, zabielana z koperkiem

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, ziemniaki, śmietana)

Makaron penne (mąka pszenna, jajka), kurczak w sosie śmietanowo – szpinakowym

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Murzynek z polewą czekoladową* (mąka pszenna, jajka, masło, kakao), soczek owocowy

WTOREK 15.01.2019

Śniadanie:  Weka pszenna z masłem,parówki z szynki, keczup, ogórek zielony, kakao na mleku pomarańcze

 

Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, przecier pomidorowy, śmietana)

Ziemniaki, sznycelki z dorsza (jajka, bułka tarta), fasolka szparagowa

Kompot jabłkowy

Podwieczorek: Sałatka grecka (mix sałat)  z serem feta, oliwkami i papryką, pieczywo pszenne, chrupkie, herbata

ŚRODA 16.01.2019

Śniadanie: Kaszka kukurydziana na mleku, chleb orkiszowy z masłem,szynka Kniazia, sałata zielona, herbata, jabłka

Obiad:  Zupa neapolitańska z zacierką

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, ser żółty, mąka pszenna, jajka, śmietana)

Gołąbki bez zawijania ( mięso wieprzowe, kasza jęczmienna, kasza manna, jajka, kapusta biała, cebula), sos pomidorowy

Kompot wiśniowy

Podwieczorek: Chałka pszenna z masłem, dżem z czarnego bzu, mleko

CZWARTEK 17.01.2019

Śniadanie:  Chleb pszenno-żytni z nasionami słonecznika, masło, twarożek z awokado, mleko, melon

Obiad: Barszcz biały z ziemniakami i kiełbasą

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, mąka pszenna, śmietana)

Ryż zapiekany z jabłkami, jogurt naturalny

Kompot truskawkowy

Podwieczorek: Chleb pszenno-żytni z masłem, salami, pomidorki koktajlowe, herbata

PIĄTEK 18.01.2019

Śniadanie: Kulki czekoladowe (pszenica) na mleku, bułka pszenna z masłem, pasta z jajek (majonez),szczypiorek, rzodkiewka, herbata, gruszki

Obiad:  Krem dyniowy z groszkiem ptysiowym

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler,dynia, mąka pszenna, mleko kokosowe)

Ziemniaki, gulasz wołowy, buraczki na zimno

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek:Kisiel pitny o smaku brzoskwiniowym* (mąka ziemniaczana, cukier, owoce), chrupki kukurydziane

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną