Jadłospis

9Gru2018

PONIEDZIAŁEK 10.12.2018

Śniadanie:  Płatki kukurydziane na mlekuchleb pszenno-żytni z nasionami słonecznika,masło, ser wędzonypomidor, herbata, kiwi

Obiad:Krem marchewkowy z groszkiem ptysiowym

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por,  mąka pszenna, śmietana)

Kasza jęczmienna,pęczak, gulasz drobiowy, sałatka szwedzka (ogórki kiszone, marchewka, cebulka)

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Kolorowa sałatka makaronowa (mąka pszenna, jajka),szynka, papryka, herbata owocowa

WTOREK 11.12.2018

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z masłem, szynka bracka, ogórek zielony, kakao na mleku,pomarańcze

 Obiad:  Zupa koperkowa z zacierką

(wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, mąka pszenna, jajka, śmietana)

Ziemniaki, miruna na parze, szpinak (śmietana 30%)

Kompot wiśniowy

Podwieczorek: Biszkopt z owocami* (mąka pszenna, jajka),soczek owocowy

ŚRODA 12.12.2018

Śniadanie: Chleb graham z masłem, tuńczyk,rzodkiewka, kawa zbożowa(jęczmień, żyto) na mleku, melon

Obiad:  Zupa z grochu przecieranego z ziemniakami i kiełbasą

(wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, groch połówki)

Ryż zapiekany z jabłkami, śmietana

Kompot truskawkowy

PodwieczorekTrójkąciki tostowe, pszenne z masłem, mozzarellapomidorki koktajlowe, oliwki, herbata zielona

CZWARTEK 13.12.2018

Śniadanie:  Kluski lane (mąka pszenna, jajka) na mleku,chleb orkiszowy z masłem, schab pieczony, papryka, herbata, jabłka

Obiad:Rosołek z ryżem, kukurydzą i natką pietruszki

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska)

Ziemniaki, pieczeń rzymska, surówka z marchewki i ananasa

Kompot jabłkowy

Podwieczorek: Galaretka z brzoskwiniami*, bita śmietana,chrupki kukurydziane

PIĄTEK 14.12.2018

Śniadanie: Weka pszenna z masłem, ser białykleks dżemu z owoców leśnych, mleko, marchewka i kalarepka do chrupania

Obiad:  Krupnik z kaszą jęczmienną i ziemniakami

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, selerkapusta włoska)

Łazanki (mąka pszenna, jajka) z wołowiną i białą kapustą

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Chleb pszenno-żytni z masłem, kiełbasa krakowska, sałata lodowa, herbata malinowa

 

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

2Gru2018

PONIEDZIAŁEK 03.12.2018

Śniadanie: Bułka pszenna z masłem, twarożek z rzodkiewką, mleko,morele suszone

Obiad: Zupa solferino z ziemniakami

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler,ziemniaki, koncentrat pomidorowy)

Ryż, roladki z kurczaka, z pieca, fasolka szparagowa

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Jogurt naturalny z granolą (pszenica), ½ jabłka

WTOREK 04.12.2018

Śniadanie: Kulki pszenne, czekoladowe na mleku, chleb pszenno-żytni z masłemszynka okopcona, pomidor, herbata, mandarynki

Obiad:  Zupa jarzynowa z makaronem

(wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, kalafior, mąka pszenna, jajka, śmietana)

Ziemniaki, pulpety rybne (jajka, bułka pszenna, dorsz)w sosie koperkowym (śmietana),marchewka z chrzanem

Kompot wiśniowy

Podwieczorek: Chleb graham z masłem,pasztet wieprzowy, ogórek kiszony, herbata

ŚRODA 05.12.2018

 Śniadanie:  Weka pszenna z masłem,filet zapiekany na maśle,sałata lodowa, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, winogrona

 Obiad: Zupa ogórkowa z ryżem

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, ogórki kiszone, śmietana)

Kaszotto (jęczmień) z mięsem wołowym, warzywami i pieczarkami

Kompot truskawkowy

Podwieczorek: Ciasto marchewkowe z bakaliami*(jajka, masło, orzechy włoskie)soczek owocowy

CZWARTEK 06.12.2018

Śniadanie:  Owsianka na mleku, chleb pszenno-żytni z nasionami słonecznika, masło, jajko na twardo, kiełki, ogórek zielony, herbata, gruszki

Obiad:Krem z brokułów z grzankami

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, brokuły, mąka pszenna, śmietana)

Ziemniaki, bitki schabowe w sosie własnym, buraczki na ciepło (masło)

Kompot jabłkowy

Podwieczorek: Danio waniliowe, cripsy owocowe

PIĄTEK 07.12.2018

Śniadanie: Chleb orkiszowy z masłemparówki z szynki, keczup, papryka, kakao na mleku,banany

Obiad: Rosolnik z piersią kurczaka i koperkiem

( wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler,por, kapusta włoska, kasza manna)

Makaron (mąka pszenna, jajka) z serem, jogurt truskawkowy

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Chleb pszenno-żytni z masłem, jajko w sosie śmietanowym z groszkiem zielonym, herbata

 

 

 

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

25Lis2018

PONIEDZIAŁEK 26.11.2018

Śniadanie: Musli zbożowe (pszenica) na mlekuchleb pszenno-żytni z masłemkiełbasa żywiecka, papryka, herbata, arbuz

Obiad: Kociołek jarzyn z ryżem i zieleniną

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, brokuł, kalafior, śmietana)

Spaghetti (mąka pszenna, jajka)z mięsem wieprzowym, warzywami i sosem bolońskim, parmezan

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Pucharek owocowy z bitą śmietaną(brzoskwinie, ananas, kiwi), wafelki kukurydziane, woda

WTOREK 27.11.2018

Śniadanie: Weka pszenna z masłem, serek śmietankowypomidor, mleko,jabłka

 Obiad:  Barszcz czerwony z ziemniakami

(wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, buraki, śmietana)

Ryż, kotlety devolay (filet z kurczaka, mąka pszenna, jajka, bułka pszenna, ser żółty), surówka colesław ( kapusta biała, śmietana, marchewka)

Kompot truskawkowy

Podwieczorek: Budyń waniliowy* (mąka pszenna, mleko, cukier, cukier waniliowy), mus wiśniowy, pieczywo pszenne, napój owocowy

ŚRODA 28.11.2018

Śniadanie: Grysik (pszenica) na mleku, chleb pszenno-żytni z nasionami słonecznika, masło,wieprzowina z pieca, ogórek zielony, herbata, banan

Obiad: Zupa kalafiorowa z zacierką

(wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, kalafior, mąka pszenna, jaja, śmietana)

Ziemniaki, ryba po grecku, warzywa na parze

Kompot jabłkowy

PodwieczorekChleb pszenno-żytni z masłemkabanosy drobiowe, pomidory koktajlowe, herbata z cytryną

CZWARTEK 29.11.2018

Śniadanie:  Chleb orkiszowy z masłem, jajko na twardo, szczypiorek, rzodkiewka, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, winogrona

Obiad: Krem pomidorowy z groszkiem ptysiowym

( wywar mięsno – warzywny, pietruszka, seler, por, pomidory, mąka pszenna, śmietana)

Kasza gryczana, gulasz wołowy, sałatka szwedzka (ogórki kiszone, marchewka, cebula)

Kompot truskawkowy

Podwieczorek: Babka piegusek* (mąka pszenna, masło, jajka,mak), soczek owocowy

PIĄTEK 30.11.2018

Śniadanie: Chleb graham z masłemszynka Juranda, sałata zielona, kakao na mleku, mandarynki

Obiad:  Zupa gulaszowa z ziemniakami i papryką

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler,mięso wieprzowe)

Kluski na parze (mąka pszenna, jajka, drożdże, mleko), jogurt naturalny z truskawkami

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Sałatka ryżowa z kurczakiem i  kukurydzą, weka pszenna z masłem, herbata malinowa

 

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

 

18Lis2018

PONIEDZIAŁEK 19.11.2018

Śniadanie: Weka pszenna z masłem, serek mozzarellakiełki rzodkiewki, mleko, melon

Obiad: Żurek z ziemniakami i kiełbasą

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, selerziemniaki, mąka żytnia, śmietana)

Ryż, polewka jogurtowoporzeczkowa

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Chleb graham z masłemszynka naturalna, pomidor, herbata owocowa

WTOREK 20.11.2018

Śniadanie: Owsianka na mleku,chleb pszenno-żytni z masłem,pasztet wieprzowy, ogórek kiszony, herbata, jabłka

Obiad:  Krupnik z kaszą jęczmienną i zieleniną

(wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, kapusta włoska)

Ziemniaki, kotlety mielone (jajka, bułka pszenna), marchewka oprószana (masło, mąka pszenna)

Kompot wiśniowy waniliowy z wiórkami gorzkiej czekolady, chrupki kukurydziane o smaku bananowym, napój owocowy

ŚRODA 21.11.2018

 Śniadanie:  Bułka pszenna z masłem, indyk z Bobrownik, sałata zielona, kakao na mlekupomarańcze

Obiad: Zupa ziemniaczana zabielana

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, ziemniaki,  śmietana)

Fasolka po bretońsku (fasola Jaś, pulpa pomidorowa, marchew, pietruszka, seler,mięso wieprzowe), pieczywo pszenno-żytnie

Kompot truskawkowy

Podwieczorek: Bułeczka pszenno-drożdżowa z masłem i miodem, mleko

CZWARTEK 22.11.2018

Śniadanie:  Chleb pszenno-żytni z nasionami słonecznika, masło, ser żółty, pomidorki koktajlowe, kawa zbożowa ( jęczmień, żyto) na mlekugruszki

Obiad: Krem dyniowy z grzankami

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, dynia, mąka pszenna, śmietana)

Makaron kolanka (mąka pszenna, jajka)kurczak w sosie śmietanowym, szpinak (śmietana 30 %)

Kompot jabłkowy

Podwieczorek: Legumina ryżowa na mleku z miodem i cynamonem, wafelki ryżowe, herbata

PIĄTEK 23.11.2018

Śniadanie: Płatki kukurydziane na mlekuchleb orkiszowy z masłempasta z szynki (majonez), szczypiorekpapryka, herbata, kiwi

Obiad: Rosołek ryżowy z koperkiem

( wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler,por)

Ziemniaki, łosoś na parze, sałata pekińska ze śmietaną i kukurydzą

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Zebra* (mąka pszenna, jajkaolej, kakao), soczek owocowy

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

12Lis2018

PONIEDZIAŁEK 12.11.2018

Dzień wolny

WTOREK 13.11.2018

Śniadanie: Bułka pszenna z masłem,schab pieczony, pomidor, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku,arbuz

 Obiad:  Kapuśniak z ziemniakami i kiełbasą

(wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, kapusta kiszona)

Naleśniki (mąka pszenna, mleko, jajka) z serem białym, jogurt naturalny z truskawkami

Kompot jabłkowy

Podwieczorek: Chleb pszenno-żytni z masłem,pasta z jajek (majonez), kiełki, papryka, herbata z owoców leśnych

ŚRODA 14.11.2018

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z nasionami słonecznika, masłoawanturka z sardynkami (ser biały)szczypiorek, rzodkiewka, mlekomieszanka studencka (orzechy włoskie, orzechy nerkowca,rodzynki, żurawina)

Obiad:  Zupa koperkowa z makaronem

(wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, koperek, mąka pszenna, jaja, śmietana)

Ryż, leczo z kolorową papryką, cukinią, pomidorami i kiełbasą,

Kompot wiśniowy

PodwieczorekKisiel pitny o smaku brzoskwiniowym* ( mąka ziemniaczana, cukier, brzoskwinie), wafle ryżowe

CZWARTEK 15.11.2018

Śniadanie: Kulki czekoladowe (pszenica) na mleku, chleb orkiszowy z masłemszynka naturalna, ogórek zielony, herbata, gruszki

Obiad:Zupa pomidorowa z ryżem

( wywar mięsno – warzywny, pietruszka, seler, por, przecier pomidorowy, mąka pszenna, śmietana)

Kluski śląskie (ziemniaki, mąka ziemniaczana, jajka)pieczeń wieprzowa w sosie własnym, buraczki na ciepło

Kompot truskawkowy

Podwieczorek: Warzywa na parze (kalafior, brokuł, marchew), weka pszenna z masłem,herbata malinowa

PIĄTEK 16.11.2018

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z masłem,salami, pomidorki koktajlowe, kakao na mlekujabłka

Obiad:  Zupa jesienna z zacierką

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, mąka pszenna, śmietanakapusta włoska)

Ziemniaki, miruna w cieście (mąka pszenna, mleko, jajka)szpinak (śmietana 30%)

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Jogurt naturalny z musli tropikalnym (pszenica), ciastka pszenno-maślane

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

5Lis2018

PONIEDZIAŁEK 05.11.2018

Śniadanie: Kaszka jaglana na mlekuweka pszenna z masłempasztet drobiowy, ogórek kiszony, herbata z miodemmorele suszone

Obiad:Zupa ogórkowa z ziemniakami

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, selerziemniaki, ogórki kiszone, śmietana)

Lazania (mąka pszenna, jajka) z mięsem wieprzowym i warzywami pod beszamelem (mleko, mąka pszenna, masło)

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Sałatka grecka (mix sałat, oliwki, kolorowa papryka, ser feta)pieczywo pszenne 

WTOREK 06.11.2018

Śniadanie: Chleb graham masłem, ser biały,dżem morelowy, mleko, marchewka, kalarepka

Obiad: Rosół z makaronem i zieleniną

(wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, mąka pszenna, jajka)

Ryż, schab słodko-kwaśny (pomidory, ananas, marchew)

Kompot jabłkowy

Podwieczorek: Danio waniliowe (laktoza),weka pszenna z masłemnapój owocowy

ŚRODA 07.11.2018

 Śniadanie:  Musli zbożowe (pszenica) na mlekuchleb orkiszowy z masłem,pasta z kurczaka (majonez),szczypiorek, ogórek zielony, herbata, mandarynki

Obiad:Zupa porowa z ryżem

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana)

Ziemniaki, sznycelki z dorsza (bułka tarta, jajka), różyczki kalafiora na parze

Kompot wiśniowy

Podwieczorek: Ciasto kruche z owocami* (mąka pszenna, masło, jajka), soczek

CZWARTEK 08.11.2018

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z nasionami słonecznika, masło,polędwica pieczona, papryka, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, jabłka

Obiad:Zupa fasolowa z łazankami

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, fasola Jaś, mąka pszenna, jajka)

Kasza jęczmienna, pulpety drobiowe (bułka pszenna, jajka) w sosie koperkowym (śmietana),marchewka z jabłkiem

Kompot truskawkowy

Podwieczorek: Bułka pszenna z masłem, ser żółty,sałata lodowa, herbata cytrynowa

PIĄTEK 09.11.2018

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z masłem, parówki z szynki, pomidor, keczup, kakao na mleku,winogrona

Obiad: Krem z brokułów z groszkiem ptysiowym

( wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler,por, brokuł, mąka pszenna, śmietana)

Pierogi ruskie z cebulką (mąka pszenna, jajka, ser biały,ziemniaki)

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Banan, wafle ryżowe oblane czekoladą, woda

 

 

 

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną