Jadłospis

19Sty2020

 

 PONIEDZIAŁEK 20.01.2020

Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku, weka pszenna z masłem, ser biały, miód, herbata z cytryną, mandarynki.

Obiad: Zupa brokułowa z lanym ciastem (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, śmietana, mąka pszenna, jajko).

Ryż, schab duszony w jarzynach (marchew, pietruszka, seler), sałata lodowa ze śmietaną.

Kompot wiśniowy.

Podwieczorek: Jajko w sosie jogurtowym z groszkiem zielonym, pieczywo pszenno – żytnie z masłem, herbata z owoców leśnych.

 

WTOREK 21.01.2020

Śniadanie: Bułka pszenna z masłem, szynka Naturalna, pomidor, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, jabłko.

Obiad: Rosolnik z piersią z kurczaka i natką pietruszki (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, kapusta włoska, seler, kasza manna).

Pierogi ruskie z cebulką (mąka pszenna, jajko, ser biały, ziemniaki).

Kompot jabłkowy.

Podwieczorek: Chleb graham z masłem, pasztet wieprzowy, ogórek kiszony, herbata malinowa.

 

ŚRODA 22.01.2020

Śniadanie: Owsianka na mleku, chleb pszenno-żytni z masłem, kiełbasa szynkowa, ogórek zielony, herbata z cytryną, winogrono.

Obiad: Zupa koperkowa z zacierką (wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, śmietana).

Ziemniaki, sznycelki z miruny (gluten, jajko),  surówka z kiszonej kapusty (marchew, cebula).

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: Maślanka bananowa (laktoza), andrut (mąka pszenna).

 

CZWARTEK 23.01.2020

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z nasionami słonecznika, masło, ser żółty, papryka,mleko, marchewka i kalarepka do pochrupania.

Obiad: Krem pomidorowy z groszkiem ptysiowym (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, śmietana, mąka pszenna, pulpa pomidorowa).

Kasza jęczmienna, klopsy drobiowe (bułka pszenna, jajka) w sosie własnym, buraczki na ciepło ze śmietaną (śmietana).

Kompot truskawkowy.

Podwieczorek: Ciasto Wiewiórka (mąka pszenna, jajka, orzechy, jabłka, proszek do pieczenia), soczek wieloowocowy.

 

PIĄTEK 24.01.2020

Śniadanie: Chleb orkiszowy z masłem, pasta z szynki wędzonej z majonezem, szczypiorek, gruszki.

Obiad:  Zupa ogórkowa z ryżem (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, śmietana).

Ziemniaki, gulasz z indyka, surówka z selera z rodzynkami (śmietana).

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: Sałatka grecka z fetą (mix sałat, ogórek zielony, pomidorki koktajlowe, feta), weka pszenna z masłem (mąka pszenna), herbata z cytryną.

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką, Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

13Sty2020

PONIEDZIAŁEK 13.01.2020

Śniadanie: Muesli owocowe (mąka pszenna ), bułka pszenna z masłem, kurczak z Bobrownik, ogórek zielony, herbata z cytryną, melon.

Obiad: Zupa kalafiorowa z zacierką (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, kalafior, seler, śmietana).

Spaghetti  (jajka, mąka pszenna) z mięsem wieprzowo – wołowym i warzywami, sos boloński.

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: Chleb pszenno – żytni z masłem, serek mozzarella, rukola, herbata czarna z miodem.

 

WTOREK 14.01.2020

Śniadanie: Weka pszenna  z masłem, jajko na twardo, rzodkiewka, szczypiorek, mleko, mandarynki.

Obiad:Zupa koperkowa z ryżem (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, koper, śmietana).

Ziemniaki, filet zapiekany z indyka, fasolka szparagowa gotowana z masełkiem.

Kompot truskawkowy.

Podwieczorek: Szarlotka zbitą śmietaną ( mąka pszenna, jajka, masło),soczek jabłkowy.

 

ŚRODA 15.01.2020

Śniadanie:  Chleb pszenno-żytni z masłem, pasta hummus z suszonymi pomidorami,  kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, pomarańcze.

Obiad: Żurek z ziemniakami i kiełbasą (wywar mięsno – warzywny, marchewka,  pietruszka, por, seler, ziemniaki, śmietana, mąka żytnia).

Naleśniki z serem białym i cukrem pudrem (mąka pszenna, mleko, jajka, ser biały)

Kompot jabłkowy.

Podwieczorek: Trójkąciki tostowe (mąka pszenna) z masłem, szynka Biała, sałata lodowa, herbata z cytryną.

 

CZWARTEK 16.01.2020

Śniadanie:Kulki czekoladowe ( mąka pszenna) na mleku, chleb pszenno- żytni ze słonecznikiem, masło, dżem morelowy, herbata czarna , gruszki.

Obiad: Zupa grysikowa (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler,  

Ziemniaki , łosoś na parze, szpinak (śmietana 30%).

Kompot truskawkowy.

Podwieczorek: Weka z żółtym serem wędzonym,  masło, roszponka.

 

PIĄTEK 17.01.2020

Śniadanie: Chleb graham  z masłem, awanturka z sardynek ( ser biały), cebula, pomidor, kakao na mleku, jabłka.

Obiad: Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, śmietana).

Kasza jęczmienna, pieczeń wieprzowa w sosie własnym, brokuł na parze.

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: Koktajl jogurtowo-porzeczkowy, ciasteczka owsiane (laktoza, płatki owsiane, mąka pszenna).

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką,

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną.

7Sty2020

 

WTOREK 07.01.2020

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z masłem, ser żółty, papryka, mleko, jabłko.

Obiad: Zupa ziemniaczana, zabielana z koperkiem (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, koperek, ziemniaki śmietana).

Makaron penne (mąka pszenna, jaja), kurczak w sosie śmietanowo- szpinakowym , (śmietana),surówka marchew z jabłkiem.

Podwieczorek: Murzynek z polewą czekoladową (mąka pszenna, jajka, masło, kakao), herbata z owoców leśnych.

Kompot wieloowocowy.

 

ŚRODA 08.01.2020

Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku, chleb pszenno- żytni z ziarnami słonecznika, masło, pasztet drobiowy, ogórek kiszony, herbata, winogrona.

Obiad:  Rosół z makaronem i natką pietruszki (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, mąka pszenna , jajka).

Ziemniaki, steki wieprzowe z pieczarkami, sałata lodowa ze śmietaną.

Kompot truskawkowy.

Podwieczorek: Weka (mąka pszenna), kabanosy, ogórek świeży, herbata z cytryną.

 

CZWARTEK 09.01.2020

Śniadanie: Chleb graham z masłem, szynka bracka, rzodkiewka, kawa zbożowa (jęczmień , żyto) na mleku, kiwi.

Obiad:  Krupnik z kaszą pęczak i natką pietruszki (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, kasza jęczmienna , śmietana).

Ziemniaki, miruna z pieca w sezamie, surówka z pora (marchew, śmietana)

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: Ananasy z wiórkami czekoladowymi, andruty (mąka pszenna).

 

PIĄTEK 10.01.2020

Śniadanie: Kasza manna ( pszenica) na mleku, chleb orkiszowy z masłem, kiełbasa żywiecka, pomidorki koktajlowe, herbata z cytryną , gruszki.

Obiad: Krem cebulowy z grzankami  (wywar warzywny, marchewka, pietruszka, por, cebula, seler, śmietana, mąka pszenna).

Ryż, eskalopki ( filet z kurczaka, mąka pszenna, jajka, mleko), sałatka szwedzka (ogórek kiszony, cebula).

Kompot truskawkowy.

Podwieczorek: Bułka kajzerka, szynka Kniazia, herbata z cytryną, kiełki pszenicy.

 

 

 

 

 

 

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką,

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną.

 

30Gru2019

PONIEDZIAŁEK 30.12.2019

Śniadanie: Weka z masłem i miodem, kakao na mleku, banan.

Obiad: Krupnik (wywar mięsno – warzywny, marchew, pietruszka, seler, por)

Podudzia z indyka pieczone, ziemniaki, mizeria ze śmietaną

Kompot truskawkowy

Podwieczorek: Chleb graham z masłem, ser żółty, rzodkiewka, herbata malinowa

 

WTOREK 31.12.2019

Śniadanie: Chleb krakowski z masłem, szynka naturalna, sałata zielona, kawa inka na mleku, mandarynki.

Obiad: Zupa ziemniaczana ze śmietaną ( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana)

Ryba po grecku (miruna, marchewka, pietruszka, seler, pomidory), ryż

Kompot wiśniowy.

Podwieczorek: Shake jogurtowy o smaku truskawkowym, babka cytrynowa* (mąka pszenna, jajka, masło)

 

ŚRODA 01.01.2020

NOWY ROK

CZWARTEK 02.01.2020

Śniadanie: Zupa mleczna z kaszą manną, chleb słonecznikowy z masłem,pasztet wieprzowo-drobiowy, pomidor, herbata z cytryną, jabłka.

Obiad: Barszcz biały z białą kiełbasą i ziemniakami (wywar warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, śmietana)

Makaron z serem i masełkiem na słodko.

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: Weka z masłem, szynka drobiowa, rukola, herbata owocowa.

 

PIĄTEK 03.01.2020

Śniadanie: Bułka kajzerka z masłem i serkiem naturalnym ze szczypiorkiem, mleko, gruszka.

Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem (wywar warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, śmietana)

Gulasz wieprzowy, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej (kukurydza, marchewka, majonez)

Kompot truskawkowy.

Podwieczorek: Chałka z masłem, powidło śliwkowe, herbata z cytryną.

 

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką,

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną.

 

23Gru2019

PONIEDZIAŁEK 23.12.2019

Śniadanie: Chleb słonecznikowy z masłem, szynka ze spichrza, ogórek kiszony, kakao na mleku, winogrona.

Obiad: Zupa koperkowa z makronem (wywar mięsno – warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, śmietana)

Ryż po meksykańsku (filet z kurczaka, kukurydza, fasola czerwona, papryka, przecier pomidorowy)

Kompot wiśniowy

Podwieczorek: Serek Danio waniliowy, ciasteczka zbożowe.

WTOREK 24.12.2019

Wigilia

ŚRODA 25.12.2019

Święta Bożego Narodzenia

CZWARTEK 26.12.2019

Święta Bożego Narodzenia

PIĄTEK 27.12.2019

Śniadanie: Weka z masłem, jajecznica na masełku ze szczypiorkiem, mleko, jabłko.

Obiad: Rosolnik z mięsem z indyka (wywar mięsno -warzywny, marchewka, pietruszka,seler, por, śmietana, kasza manna)

Kluski na parze z polewą truskawkową (jogurt naturalny)

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Chleb graham z masłem, kabanos wieprzowo-drobiowy, pomidorki koktajlowe, herbata z cytryną.

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką,

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

16Gru2019

PONIEDZIAŁEK 16.12.2019

Śniadanie: Chleb graham z masłem, biały ser, roszponka, kakao na mleku, melon.

Obiad: Zupa pomidorowa z makronem (wywar mięsno – warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, pomidory, śmietana)

Kasza pęczak, gulasz z indyka, sałatka szwedzka (ogórek kiszony, cebula, marchew)

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Jogurt naturalny z granolą (pszenica), banan.

 

WTOREK 17.12.2019

Śniadanie: Płatki kukurydziane z mlekiem, bułka wieloziarnista z masłem, szynka z Bobrownik, ogórek zielony, herbata z miodem i cytryną, klementynki.

Obiad: Krem z porów z groszkiem ptysiowym ( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler,por, śmietana)

Ziemniaki, klopsy drobiowe (bułka pszenna, jajka) w sosie koperkowym (śmietana), marchew z groszkiem (masło)

Kompot truskawkowy.

Podwieczorek: Bułka pszenna z masłem, żółty ser, kolorowa papryka, herbata malinowa.

 

ŚRODA 18.12.2019

Śniadanie: Weka pszenna z masłem, serek mozzarella, rukola, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, winogrono.

Obiad: Zupa meksykańska z mięsem wieprzowym (wywar mięsno – warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, czerwona fasola, kukurydza), ziemniaki.

Ryż z polewką jogurtowo – porzeczkową.

Kompot wiśniowy

Podwieczorek: Chleb graham z masłem, szynka Włoska, pomidor, herbata owocowa.

 

CZWARTEK 19.12.2019

Śniadanie: Chleb orkiszowy z masłem, szynka Kniazia, rzodkiewka,mleko, jabłka.

Obiad: Barszcz czerwony z fasolą Jaś (wywar warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, buraki)

Ziemniaki, ryba miruna panierowana (jaja, mąka pszenna, mleko), surówka z kiszonej kapusty z marchewką.

Kompot truskawkowy

Podwieczorek: Mus owocowy.

 

PIĄTEK 20.12.2019

Śniadanie: Chleb pszenno-żytniz nasionami słonecznika z masłem, kiełbasa żywiecka, sałata lodowa, kakao na mleku, kiwi.

Obiad: Zupa grysikowa (wywar mięsno -warzywny, marchewka, pietruszka,seler, por, śmietana, kasza manna)

Makaron, spaghetti bolognese z mięsem wieprzowym (ser parmezan)

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Bułeczka maślana, dżem wieloowocowy, herbata.

 

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką,

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną.