Jadłospis

7Maj2021

PONIEDZIAŁEK 10.05.2021

Śniadanie: Chleb krakowski pszenno-żytni z masłem, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku.

Po śniadaniu mieszaka studencka (orzechy laskowe, orzechy ziemne, orzechy nerkowca, morele, rodzynki).

Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem (wywar warzywny, marchewka, por, pietruszka, seler, śmietana).

Pieczony filet z indyka z ziemniakami, bukiet warzyw z masełkiem.

Kompot wiśniowy.

Podwieczorek: *Milkshake o smaku borówkowym (mleko, jogurt naturalny), ciasteczko wielozbożowe (płatki owsiane, żurawina).

WTOREK 11.05.2021

Śniadanie: Kulki wielozbożowe (mąka pszenna pełnoziarnista, pszenna, ryżowa, owsiana) o smaku kakaowym na mleku, weka pszenna z masłem, ser żółty królewski, pomidor, herbata czarna z miodem.

Po śniadaniu banan.

Obiad: Krem z zielonych warzyw z pestkami dyni (mięsno – wywar warzywny, marchewka, pietruszka, por, zielony groszek, brokuł, seler, śmietana).

Pulpeciki z łososia z kaszą kuskus, mix zielonych sałat z pomidorkami i sosem vinegret (sałata lodowa, roszponka, rukola).

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: Chleb graham (mąka pszenna graham) z masłem, wędlina wieprzowa, papryka czerwona, herbata czarna z cytryną.

ŚRODA 12.05.2021

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika z masłem, kabanosy drobiowe, ogórek zielony, mleko miodem – podane w formie stołu szwedzkiego.

Po śniadaniu chrupsy jabłkowe.

Obiad: Rosołek z kasza manną i natką pietruszki (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por).

*Kluseczki ziemniaczane z masełkiem (mąka pszenna, jajka, ser biały, ziemniaki, mąka ziemniaczana), marchewka z jabłkiem.

Kompot truskawkowy.

Podwieczorek: Chleb orkiszowy jasny (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane) z masłem, tuńczyk z suszonymi pomidorami, herbatka owocowa słodzona miodem.

CZWARTEK 13.05.2021

Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku, weka pszenna z masłem, pasta z kurczaka z natka pietruszki i majonezem, ogórek kiszony, herbata czarna z cytryną.

Po śniadaniu gruszka.

Obiad: Zupa porowa z ryżem (wywar warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, śmietana).

Gulasz z cielęciny z kaszą jęczmienną, buraczki na ciepło.

Kompot wiśniowy.

Podwieczorek: Ciasto ucierane z rabarbarem (mąka pszenna, jajka, olej), soczek owocowy.

PIĄTEK 14.05.2021

Śniadanie: Bułeczka grahamka (mąka pszenna graham) z masłem, mozzarella, rukola, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku.

Po śniadaniu melon.

Obiad:  Krupnik z kaszą pęczak (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler).

Burgery wieprzowe z ziemniakami (jajka, szynka wieprzowa), marchewka z groszkiem i masełkiem.

Kompot śliwkowy.

Podwieczorek:  Jogurt do picia o smaku truskawkowym, chrupki jaglano  – kukurydziane.

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką, Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

4Maj2021

PONIEDZIAŁEK 03.05.2021

ŚWIĘTO KONSTYTUCJI 3 MAJA

WTOREK 04.05.2021

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z masłem, serek śmietankowy, ogórek zielony, kakao na mleku.

Po śniadaniu jabłko.

Obiad: Zupa koperkowa z zacierką (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler).

Kurczak po meksykańsku z ryżem (fasolka czerwona, marchewka, seler, pietruszka, papryka żółta, pulpa pomidorowa).

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: Chałka pszenna z masłem, miód, herbata z owoców leśnych.

ŚRODA 05.05.2021

Śniadanie: Chleb krakowski pszenno-żytni z masłem, szynka wieprzowa, pomidorek koktajlowy, mleko z miodem – podane w formie stołu szwedzkiego.

Po śniadaniu banany.

Obiad: Krupnik z kaszą pęczak (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana).

Ryba miruna w pomidorach, ziemniaki, fasolka szparagowa z masełkiem.

Kompot truskawkowy.

Podwieczorek: Chleb graham (mąka pszenna graham) z masłem, ser żółty salami, papryka zielona, herbata czarna z cytryną.

CZWARTEK 06.05.2021

Śniadanie: Granola owocowa (płatki owsiane, jęczmienne, pszenne, kukurydziane, żurawina, orzechy, ananas, jabłko) na mleku, chleb orkiszowy jasny (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane), pasta z szynki i jajek  z majonezem, papryka żółta, herbata czarna z cytryną słodzona miodem.

Po śniadaniu gruszka.

Obiad: Krem marchewkowy z groszkiem ptysiowym (wywar warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, mąka pszenna).

Gulasz wołowy z kaszą jęczmienną, sałatka szwedzka z ogórków kiszonych z cebulą.

Kompot wiśniowy.

Podwieczorek: Pucharek jogurtowy z owocami (winogrono, brzoskwinia) i kruszonką owsiano-kokosową.

PIĄTEK 07.05.2021

Śniadanie: Chleb pszenno – żytni z masłem, szynka drobiowa, rzodkiewka, kawa zbożowa (jęczmień, żyto).

Po śniadaniu pestki dyni i słonecznika.

Obiad:  Kapuśniak z kiełbaską i ziemniakami (wywar warzywny, marchewka, pietruszka, seler, pomidory).

Makaron z białym serem i koktajlem truskawkowym (mąka pszenna, jogurt naturalny).

Kompot śliwkowy.

Podwieczorek:  Chleb orkiszowy ciemny (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane) z masłem, pasztet z królika, roszponka, soczek owocowy.

 

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką, Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

23Kwi2021

PONIEDZIAŁEK 26.04.2021

Śniadanie: Chleb krakowski pszenno-żytni z masłem, pasztet wieprzowy, ogórek kiszony, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku.

Po śniadaniu jabłko.

Obiad: Kartoflanka z warzywami (wywar warzywny, marchewka, por, pietruszka, seler, śmietana).

Spaghetti z sosem mięsno – warzywnym z posypką z parmezanu (szynka wieprzowa, mąka pszenna, seler).

Kompot wiśniowy.

Podwieczorek: Jogurt pitny truskawkowy (jogurt naturalny, mleko), wafelek ryżowy.

WTOREK 27.04.2021

Śniadanie: Płatki owsiane na mleku, weka pszenna z masłem, ser żółty wędzony pomidor, herbata czarna z miodem.

Po śniadaniu banan.

Obiad: Krem z dyni z płatkami migdałowymi (wywar warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler).

Udziec indyczy pieczony z kaszą bulgur, zielona sałata ze śmietaną.

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: Chleb graham (mąka pszenna graham) z masłem, tuńczyk, papryka czerwona, herbata malinowa.

ŚRODA 28.04.2021

Śniadanie: Chleb krakowski pszenno-żytni z masłem, szynka wieprzowa, ogórek zielony, mleko miodem – podane w formie stołu szwedzkiego.

Po śniadaniu mandarynki.

Obiad: Zupa brukselkowa z warzywami (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana).

Łosoś na parze z kaszą kuskus, bukiet warzyw z masełkiem (kalafior, brokuł, marchewka).

Kompot truskawkowy.

Podwieczorek: Bułeczka drożdżowa (mąka pszenna, jajka) z masłem, napój sojowy o smaku kakaowym.

CZWARTEK 29.04.2021

Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku, weka pszenna z masłem, powidła brzoskwiniowe bezcukrowe, herbata czarna z cytryną.

Po śniadaniu gruszka.

Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem (wywar warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, mąka pszenna).

Pieczeń rzymska (jajka) z ziemniakami, marchewka z jabłkami.

Kompot wiśniowy.

Podwieczorek: Chleb orkiszowy ciemny (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane) z masłem, kiełbaska drobiowa, papryka zielona, herbata czarna z miodem.

PIĄTEK 30.04.2021

Śniadanie: Chleb pszenno – żytni z masłem, mozzarella, rukola, kawa zbożowa (jęczmień, żyto).

Po śniadaniu mieszanka studencka (morele, orzechy nerkowca, laskowe, ziemne, rodzynki)

Obiad:  Zupa grochowa z ziemniakami i kiełbasą (wywar warzywny, marchewka, pietruszka, seler).

Ryż z jabłkami prażonymi z polewą jogurtową z cynamonem.

Kompot śliwkowy.

Podwieczorek:  Weka pszenna z masłem, indyk Jaś, ogórek zielony, herbatka owocowa z miodem.

 

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką, Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

16Kwi2021

PONIEDZIAŁEK 19.04.2021

Śniadanie: Chleb krakowski pszenno-żytni z masłem, serek śmietankowy, papryka czerwona, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, gruszki.

Obiad: Zupa ogórkowa z ziemniakami (wywar warzywny, marchewka, por, pietruszka, seler, śmietana).

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ryżem (marchew, seler, pietruszka, ananas puszka, papryka czerwona).

Kompot śliwkowy.

Podwieczorek: Chleb graham (mąka pszenna graham) z masłem, kiełbaska drobiowa, ogórek zielony, herbata owocowa.

WTOREK 20.04.2021

Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku, weka pszenna z masłem, ser żółty, pomidor, herbata czarna z miodem, jabłka.

Obiad: Zupa grysikowa na rosole (wywar warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, kasza manna).

Gulasz wołowy z kaszą jęczmienną, surówka szwedzka z cebulką i oliwą z oliwek.

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: Pucharek jogurtowy z owocami (brzoskwinie, winogrona), chlebek ryżowy.

ŚRODA 21.04.2021

Śniadanie: Chleb krakowski pszenno-żytni z masłem, kabanosy wieprzowe, ogórek kiszony, kakao na mleku, mandarynki – podane w formie stołu szwedzkiego.

Obiad: Zupa kalafiorowa z warzywami i makaronem (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana, mąka pszenna).

Miruna z pieca z ziemniakami, bukiet warzyw z masełkiem (kalafior, brokuł, marchewka).

Kompot truskawkowy.

Podwieczorek: Chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika z masłem, jajko gotowane ze szczypiorkiem i pomidorem, herbata czarna z cytryną.

CZWARTEK 22.04.2021

Śniadanie: Płatki owsiane na mleku, weka pszenna z masłem, szynka wieprzowa, roszponka, herbata czarna z cytryną, banany.

Obiad: Zupa krem brokułowy z groszkiem ptysiowym (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, mąka pszenna).

Makaron z białym serem i polewą jogurtowo – borówkową (mąka pszenna).

Kompot wiśniowy.

Podwieczorek: Chleb orkiszowy ciemny (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane) z masłem, pasta brokułowa z majonezem, papryka żółta, herbata czarna z cytryną.

PIĄTEK 23.04.2021

Śniadanie: Chleb pszenno – żytni z masłem, powidła truskawkowo – jabłkowe, kawa zbożowa (jęczmień, żyto), melon.

Obiad:  Barszcz biały z ziemniakami (wywar warzywny, marchewka, pietruszka, seler, śmietana).

Pieczony filet z indyka w sosie koperkowym (mąka pszenna, śmietana) z kaszą bulgur, mizeria z jogurtem naturalnym.

Kompot truskawkowy.

Podwieczorek:  Serek danio o smaku waniliowym, wafelek kukurydziany.

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką, Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

19Mar2021

PONIEDZIAŁEK 22.03.2021

Śniadanie: Weka pszenna z masłem, powidła bezcukrowe śliwkowe, kakao na mleku, jabłko.

Obiad: Zupa z cukinii z ziemniakami i fetą (wywar warzywny, marchewka, por, pietruszka, cukinia, seler, śmietana).

Pieczony filet w sosie koperkowym (śmietana, mąka pszenna), kasza bulgur, gotowany kalafior z masełkiem.

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: *Koktajl malinowo – jagodowy (jogurt naturalny), ciasteczka owsiane.

 

WTOREK 23.03.2021

Śniadanie: Płatki jaglane na mleku, bułeczka pszenna z masłem, ser żółty królewski, papryka zielona, herbata czarna z miodem, winogrona.

Obiad: Zupa porowa z zacierką (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, śmietana, mąka pszenna).

Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem, polewa jogurtowa.

Kompot wiśniowy.

Podwieczorek: Chleb orkiszowy (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane) z masłem, wędlina wieprzowa, ogórek zielony, herbatka malinowa.

 

ŚRODA 24.03.2021

Śniadanie: Chleb krakowski pszenno-żyni z masłem, kabanosy wieprzowe, pomidorki, kawa zbożowa na mleku (jęczmień, żyto), banany – podane w formie stołu szwedzkiego.

Obiad: Krem cebulowy z groszkiem ptysiowym (wywar warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana, mąka pszenna).

Sznycelki wieprzowe (jajka, szynka wieprzowa) z ziemniakami, surówka z kapusty kiszonej z marchewką.

Kompot śliwkowy.

Podwieczorek: Chleb graham (mąka pszenna graham) z masłem, *smalczyk z fasoli Jaś z cebulką, ogórek kiszony, herbata czarna z cytryną.

 

CZWARTEK 25.03.2021

Śniadanie: Granola owocowa (płatki owsiane, jęczmienne, pszenne, kukurydziane, żurawina, orzechy, ananas, jabłko) na mleku, weka pszenna z masłem, ser biały ze szczypiorkiem i rzodkiewką, herbata czarna z miodem, pomarańcze.

Obiad: Zupa grysikowa z warzywami i natką pietruszki (wywar warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, kasza manna).

Ryba po grecku z kaszą kuskus (miruna, marchewka, seler, pietruszka, brokuł, kalafior, passata pomidorowa).

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: Chleb krakowski pszenno-żytni z masłem, wędlina drobiowa, ogórek kiszony, soczek owocowy.

 

PIĄTEK 26.03.2021

Śniadanie: Chleb pszenno – żytni z ziarnami słonecznika z masłem, filet pieczony, papryka czerwona, kawa zbożowa (jęczmień, żyto), melon.

Obiad:  Krupnik z kaszą pęczak (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, śmietana).

Łazanki z mięsem wołowym i kapustą (mąka pszenna, jajka).

Kompot truskawkowy.

Podwieczorek:  Bułeczka drożdżowa (mąka pszenna, jajka) z masłem, mleczko kakaowe.

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką, Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

15Mar2021

PONIEDZIAŁEK 15.03.2021

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, żytnia) z masłem, pasztet z królika, ogórek kiszony, kakao na mleku, gruszka.

Obiad: Zupa jarzynowa z ziemniakami z natką pietruszki (wywar warzywny, marchewka, por, pietruszka, kalafior, brokuł, seler, śmietana).

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ryżem i warzywami (ananas, passata pomidorowa, marchew, seler, pietruszka, por, kukurydza).

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: *Pucharek serowy z posypką korzenną (ser biały, mleko) i miodem, winogrono.

 

WTOREK 16.03.2021

Śniadanie: Kaszka kukurydziana na mleku, weka pszenna z masłem, ser żółty wędzony, papryka czerwona, herbata czarna z cytryną, mandarynka.

Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, śmietana).

Łosoś na parze z kaszą bulgur, marchewka z groszkiem i masełkiem.

Kompot wiśniowy.

Podwieczorek: Chleb orkiszowy (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane)z masłem, kiełbasa krakowska podsuszana, ogórek zielony, herbata owocowa.

 

ŚRODA 17.03.2021

Śniadanie: Chleb graham (mąka pszenna graham) z masłem, szynka drobiowa, papryka żółta, kawa zbożowa na mleku (jęczmień, żyto), banany – podane w formie stołu szwedzkiego.

Obiad: Krem z zielonych warzyw z grzankami pszennymi (wywar warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, brokuł, groszek zielony, śmietana).

Gulasz wołowy z kaszą jęczmienną i surówką szwedzką (ogórki kiszone, cebula, oliwa z oliwek).

Kompot truskawka.

Podwieczorek: *Ciasto kakaowe z wiśniami (mąka pszenna, jajka, olej), herbatka miętowa z miodem.

CZWARTEK 18.03.2021

 

Śniadanie: Kaszka manna na mleku, weka pszenna z masłem, sałatka z jajek i tuńczyka, pomidorki koktajlowe, herbata czarna z cytryną, winogrono.

Obiad: Rosół z lanym ciastem i natką pietruszki (wywar warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, mąka pszenna, jajka).

Schab z pieca w sosie własnym, ziemniaki, mizeria ze śmietaną.

Kompot z czarnej porzeczki.

Podwieczorek: Chleb orkiszowy (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane) z masłem, mozzarella, rukola, herbata czarna z cytryną i miodem.

 

PIĄTEK 19.03.2021

Śniadanie: Chleb pszenno – żytni z ziarnami słonecznika z masłem, pasta z kurczaka z majonezem, papryka czerwona, kawa zbożowa (jęczmień, żyto), melon.

Obiad:  Krupnik z kaszą pęczak i natką pietruszki (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, śmietana).

Makaron z białym serem z polewą truskawkowo-jogurtową (jogurt naturalny, mąka pszenna).

Kompot śliwkowy.

Podwieczorek:  Chleb graham z masłem, szynka wieprzowa, zielona sałata, herbata czarna.

 

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką, Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną