Jadłospis

7Kwi2019

PONIEDZIAŁEK 08.04.2019

Śniadanie:  Musli owocowe (pszenica) na mleku, chleb graham z masłem,pasztet, ogórek kiszony, herbata, mieszanka studencka (orzechy, żurawina, rodzynki)

Obiad: Krem z batatów z grzankami

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, bataty, śmietana, mąka pszenna)

Makaron kokardki (mąka pszenna, jajka), pulpety indycze (bułka pszenna, jajka), fasolka szparagowa

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Bułeczka pszenna, drożdżowa z masłem, dżem z owoców leśnych, mleko

WTOREK 09.04.2019

Śniadanie:  Chleb pszenno-żytni z nasionami słonecznika, masło, ser żółty, pomidor, kakao na mleku, winogrona

Obiad: Zupa gulaszowa z ziemniakami i papryką

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, papryka, mięso wieprzowe)

Ryż, polewka jogurtowoporzeczkowa

Kompot jabłkowy

Podwieczorek: Trójkąciki pszennetostowe z masłem, szynka dębowa, sałata zielona, herbata malinowa

ŚRODA 10.04.2019

Śniadanie: Kaszka kukurydziana na mleku, chleb pszenno-żytni z masłem, szynka z Bobrownik, papryka, herbata, mandarynki

Obiad:  Barszcz czerwony z ziemniakami

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler,buraki, śmietana)

Niezwykłe gołąbki bez zawijania (kasza jęczmienna, mięso wieprzowe, kapusta biała, jajka), sos pomidorowy

Kompot wiśniowy

Podwieczorek: Sałatka z kolorowego makaronu (mąka pszenna, jajka) z szynką i groszkiem zielonym w sosie śmietanowym,herbata

CZWARTEK 11.04.2019

Śniadanie:  Weka pszenna z masłem, awanturka z sardynek (ser biały), szczypiorek, rzodkiewka, mleko,jabłka

Obiad: Zupa wiosenna z ryżem i zieleniną

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, kalafior, brokuł, kapusta włoska, śmietana)

Kluski śląskie (mąka ziemniaczana, ziemniaki, jajka), bitki wołowe, kapusta czerwona

Kompot truskawkowy

Podwieczorek: Chleb pszenno-żytni z masłem, kabanosy, pomidorki koktajlowe, herbata

PIĄTEK 12.04.2019

Śniadanie:Chleb orkiszowy z masłem, kiełbasa krakowska, ogórek zielony, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, melon

Obiad:  Zupa koperkowa z zacierką

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, śmietana, mąka pszenna, jajkakoperek)

Ziemniaki, sznycelki z dorsza (bułka tarta, jajka), szpinak (śmietana 30%)

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek:Babka piegusek* (mąka pszenna, jajka, masło, mak), soczek owocowy

 

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

1Kwi2019

PONIEDZIAŁEK 01.04.2019

Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku, chleb pszenno-żytni z masłem, mozzarella, pomidorki koktajlowe, herbata, morele suszone

Obiad:Zupa szczawiowa z ryżem i jajkiem

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, selerszczaw, śmietana)

Makaron kolanka (jajka, mąka pszenna) z mięsem i warzywami, sos boloński, parmezan

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek:Bułka pszenna z ziarenkami, masło, ser wędzony, ogórek kiszony, herbata

WTOREK 02.04.2019

Śniadanie: Chleb orkiszowy z masłem, szynka Juranda, ogórek zielony, kawa zbożowa(jęczmień, żyto) na mleku, kiwi

Obiad: Krem dyniowy z groszkiem ptysiowym

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, dynia, mąka pszenna, śmietana)

Ziemniaki, miruna na parze, marchewka z jabłkiem

Kompot truskawkowy

Podwieczorek: Ciasto drożdżowe* (mąka pszenna, jajka, masło, drożdże, mleko), soczek owocowy

ŚRODA 03.04.2019

 Śniadanie: Chleb graham z masłem, pasta z jajek (majonez), szczypiorek, rzodkiewka, mleko, gruszki

Obiad: Zupa kalafiorowa z zacierką

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, kalafior ,mąka pszenna, jajka, śmietana)

Kasza jęczmienna, gulasz wieprzowy, buraczki na ciepło (masło)

Kompot jabłkowy

Podwieczorek: Legumina ryżowa na mleku z musem wiśniowym, weka pszenna z masłem

CZWARTEK 04.04.2019

Śniadanie:  Chleb pszenno-żytni z nasionami słonecznika, masło, szynka naturalna, papryka, kakao na mleku, banany

Obiad: Rosolnik z piersią kurczaka i koperkiem

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, kasza manna, kapusta włoska)

Pierogi ruskie z masełkiem (mąka pszenna, jajka, ziemniaki, ser biały)

Kompot wiśniowy

Podwieczorek Galaretka owocowa*(żelatyna, owoce), kleks bitej śmietany, winogrona

PIĄTEK 05.04.2019

Śniadanie: Owsianka na mleku, weka pszenna z masłem,pasta hummus, sałata zielona, herbata, jabłka

Obiad:Zupa pomidorowa z ryżem

( wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, selerpor, przecier pomidorowy, śmietana)

Ziemniaki, steki z pieczarkami, mizeria ze śmietaną

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Maślanka z granolą czekoladową (mąka pszenna) i musem wiśniowym, chrupki kukurydziane o smaku bananowym

 

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

 

24Mar2019

PONIEDZIAŁEK 25.03.2019

Śniadanie:  Kulki czekoladowe (pszenica) na mleku, chleb pszenno-żytni z nasionami słonecznika,masło, ser żółty, papryka, herbata, melon

Obiad: Zupa neapolitańska z zacierką

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, ser żółty, jajka, śmietana, mąka pszenna)

Risotto z mięsem wieprzowym i warzywami, sos pomidorowy

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Chleb pszenno-żytni z masłem, pasztet drobiowy, ogórek kiszony, herbata

WTOREK 26.03.2019

Śniadanie:  Bułka pszenna z masłem, kiełbasa żywiecka, sałata zielona, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, banany

Obiad: Zupa ogórkowa z ryżem

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, ogórki kiszone, śmietana)

Ziemniaki, indyk na parze, marchewka z jabłkiem

Kompot wiśniowy

Podwieczorek: Babka pomarańczowa* (mąka pszenna, masło, jajka, pomarańcze), soczek owocowy

ŚRODA 27.03.2019

Śniadanie: Lane ciasto (mąka pszenna, jajka) na mleku, chleb graham z masłem, dżem morelowy, herbata, mandarynki

Obiad:  Rosolnik z piersią kurczaka i koperkiem

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, selerkapusta włoska, kasza manna)

Pierogi leniwe (mąka pszenna, jajka, ser biały) z polewą owocową

Kompot jabłkowy

Podwieczorek: Chleb pszenno-żytni z nasionami słonecznika, masło, pasta z szynki (majonez), szczypiorek, rzodkiewka, herbata

 CZWARTEK 28.03.2019

Śniadanie:  Chleb pszenno-żytni z masłem, parówki z szynki, keczup, ogórek zielony, kakao na mleku, jabłka

Obiad:Krupnik z kaszą jęczmienną, ziemniakami i natką pietruszki

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, ziemniaki, kapusta włoska, śmietana)

Makaron (mąka pszenna, jajka) po neapolitańsku z rybą i warzywami

Kompot truskawkowy

Podwieczorek: Kisiel pitny o smaku wiśniowym* (mąka ziemniaczana, owoce), chrupki kukurydziane

PIĄTEK 29.03.2019

Śniadanie: Weka pszenna z masłem, twarożek z awokado, pomidor, mleko, gruszki

Obiad:  Krem marchewkowy z groszkiem ptysiowym

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, śmietana, mąka pszenna)

Ziemniaki, sznycelki wieprzowe z fasolą (bułka tarta, jajka), sałatka z buraczków

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Danio waniliowe, chrupsy jabłkowe, woda

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

18Mar2019

PONIEDZIAŁEK 18.03.2019

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z nasionami słonecznika, masło, pasztet drobiowy, ogórek zielony, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, pomarańcze

Obiad: Kapuśniak z ziemniakami i kiełbasą

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler,kapusta kiszona, ziemniaki)

Makaron świderki (jajka, mąka pszenna) z serem, jogurt truskawkowy

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Trójkąciki tostowe pszenne z masłem, ser żółty, szynka biała, pomidor, herbata

WTOREK 19.03.2019

Śniadanie: Bułka pszenna z ziarenkami, masło, wieprzowina z pieca, papryka, kakao na mleku, jabłka

Obiad: Kociołek jarzyn z lanym ciastem

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, kalafior,mąka pszenna, jajka, śmietana)

Ryż, roladki z kurczaka, sałata zielona ze śmietaną

Kompot wiśniowy

Podwieczorek: Koktajl mleczny o smaku bananowo truskawkowym, wafelki ryżowe

ŚRODA 20.03.2019

 Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku, chleb pszenno-żytni z masłem, pasta ze słonecznika, ogórek kiszony, herbata, winogrona

Obiad: Krem z zielonych warzyw z grzankami

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, cukinia, szpinak, brokuł, mąka pszenna)

Pyzy z mięsem wołowym (mąka ziemniaczana, jajka, ziemniaki), cebulka duszona

Kompot truskawkowy

Podwieczorek: Chałka pszenna, drożdżowa z masłem, miód, mleko

CZWARTEK 21.03.2019

Śniadanie:  Chleb graham z masłem, schab pieczony, sałata lodowa, mleko, kiwi

Obiad:Zupa pomidorowa z makaronem

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, przecier pomidorowy, mąka pszenna, jajka, śmietana)

Ziemniaki, filet z mirunyw wiórkach kokosowych (mąka pszenna, jajka, mleko), marchewka oprószana (masło)

Kompot jabłkowy

Podwieczorek Sałatka ryżowa z czerwoną fasolą, papryką kolorową i kukurydzą, pieczywo pszenne,chrupkie, herbata

PIĄTEK 22.03.2019

Śniadanie: Owsianka na mleku, weka pszenna z masłem, jajko na twardo, szczypiorek, rzodkiewka, herbata, gruszki

Obiad:  Zupa koperkowa z ziemniakami

( wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, koperek, śmietana)

Kasza jęczmienna,cielęcina w papryce, sałatka szwedzka

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Ciasto weneckie z jabłkami*(mąka pszenna, jajka, masło), soczek owocowy

 

 

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

10Mar2019

PONIEDZIAŁEK 11.03.2019

Śniadanie:  Musli (pszenica) owocowe na mleku, chleb pszenno-żytni z masłem, filet zapiekany na maśle,papryka, herbata, melon

Obiad: Krem pomidorowy z groszkiem ptysiowym

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, pulpa pomidorowa, śmietana, mąka pszenna)

Ryż, schab słodko-kwaśny w jarzynach (marchew, pietruszka, seler, ananas)

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Deserek serowo-waniliowy z wiórkami czekolady, chrupki kukurydziane o smaku bananowym, woda

WTOREK 12.03.2019

Śniadanie:  Chleb graham z masłem, salami, pomidor, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku,winogrona

Obiad:Żurek z ziemniakami i kiełbasą

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, mąka żytnia, mąka pszenna, śmietana)

Naleśniki (mąka pszenna, mleko, jajka) z dżemem z owoców leśnych, śmietana

Kompot jabłkowy

Podwieczorek: Weka pszenna z masłemkabanosy drobiowe, sos tatarski (ogórki kiszone, pieczarki,śmietanaszczypiorek), herbata

ŚRODA 13.03.2019

Śniadanie: Bułka pszenna z masłem, pasta hummus (ciecierzyca) z suszonymi pomidorami, kiełki rzodkiewki, mleko, jabłka

Obiad:  Zupa jarzynowa z lanym ciastem

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler,kalafior, brokuł, jajka, mąka pszenna, śmietana)

Ziemniaki, łosoś zapiekany z parmezanem, surówka z kapusty pekińskiej ze śmietaną

Kompot truskawkowy

Podwieczorek: Chleb pszenno-żytni z nasionami słonecznika, masło, szynka biała, ogórek zielony, herbata malinowa

CZWARTEK 14.03.2019

Śniadanie:  Kaszka kukurydziana na mlekuchleb orkiszowy z masłem, ser żółty, sałata lodowa, herbata, banany

Obiad: Zupa ziemniaczana zabielana z koperkiem

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, ziemniaki, śmietana)

Fasolka po bretońsku z mięsem wieprzowym (fasola Jaś, marchewka, pietruszka, seler, przecier pomidorowy), pieczywo pszenno-żytnie

Kompot wiśniowy

Podwieczorek: Biszkopt z owocami* (mąka pszenna, jajka), bita śmietana, soczek owocowy

PIĄTEK 15.03.2019

Śniadanie: Weka pszenna z masłem, tuńczykogórek kiszony, kakao na mleku, mandarynki

Obiad:  Krupnik z kaszą pęczak i zieleniną

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, kasza jęczmienna, kapusta włoska)

Ziemniaki, eskalopki (filet z kurczaka, mąka pszenna, jajka, mleko), marchewka oprószana (masło)

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek:Kisiel pitny o smaku truskawkowym* (mąka ziemniaczana, owoce), andruty (mąka pszenna)

 

 

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

 

4Mar2019

PONIEDZIAŁEK 04.03.2019

Śniadanie: Bułka pszenna z masłem, powidła śliwkowe, mleko, marchewka i kalarepka do pochrupania

Obiad:Zupa szczawiowa z ryżem i jajkiem

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, selerszczaw, śmietana)

Spaghetti (mąka pszenna, jajka) z mięsem wieprzowym i warzywami, sos pomidorowy, parmezan

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Chleb pszenno-żytni z masłem, schab pieczony, papryka, herbata

WTOREK 05.03.2019

Śniadanie: Kasza manna na mleku, chleb pszenno-żytni z nasionami słonecznika, masło, ser żółty,pomidor, herbata, pomarańcze

Obiad: Krem z brokułów z grzankami

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, brokuł, śmietana, mąka pszenna)

Ziemniaki, gulasz wołowy, mizeria ze śmietaną

Kompot jabłkowy

Podwieczorek: Ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi* (mąka pszenna, masło, jajka), soczek owocowy

ŚRODA 06.03.2019

 Śniadanie: Chleb orkiszowy z masłempasztet wieprzowy, ogórek kiszony, kawa zbożowa (jęczmień, żyto)na mleku, gruszki

Obiad:Zupa meksykańska z kurczakiem, ziemniakami i kukurydzą

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, przecier pomidorowy)

Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem, jogurt naturalny

Kompot wiśniowy

Podwieczorek: Smoothie melon z truskawką, wafle ryżowe

CZWARTEK 07.03.2019

Śniadanie:  Chleb pszenno-żytni z masłem, szynka zbója, sałata zielona, kakao na mleku, kiwi

Obiad:Zupa koperkowa z zacierką

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, koperek, mąka pszenna, jajka, śmietana)

Ziemniaki, miruna w cieście (mąka pszenna, jajka, mleko), surówka z kiszonej kapusty, marchewki i cebulki

Kompot truskawkowy

Podwieczorek Sałatka jarzynowa (marchewka, pietruszka, seler, ogórki kiszone, jabłko, jajka, majonez,groszek zielony), weka pszenna z masłem, herbata

PIĄTEK 08.03.2019

Śniadanie: Kulki czekoladowe (pszenica) na mleku, chleb graham z masłem, pasta z jajek, szczypiorek, ogórek zielony, herbata, jabłka

Obiad: Zupa jesienna z lanym ciastem

( wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler,por, kalafior, brokuł, śmietana, mąka pszenna, jajka)

Kasza jęczmienna, potrawka z kurczaka (śmietana), fasolka szparagowa

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Danonek do picia (laktoza), banan

 

 

 

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną