Jadłospis

13Maj2018

PONIEDZIAŁEK 14.05.2018

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z masłemindyk maślanyogórek zielony, kawa zbożowa (żyto, jęczmień)na mleku, morele suszone

Obiad: Zupa gulaszowa z ziemniakami i papryką

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, wieprzowina, ziemniaki, papryka)

Naleśniki (mąka pszenna, jaja, mleko) z serem białympolewa jogurtowo-porzeczkowa

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem, masło, pasztet wieprzowy, sałata zielona, herbata cytrynowa

WTOREK 15.05.2018

Śniadanie: Grysik (pszenica) na mleku, bułka pszenna z masłem, powidła śliwkowe, herbata, kalarepka i marchewka do chrupania

Obiad: Krem pomidorowy z grzankami

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, pomidory, pulpa pomidorowa, śmietana, mąka pszenna)

Ziemniaki, sznycelki drobiowe (bułka pszenna, jaja)surówka z porów (śmietana)

Kompot truskawkowy

Podwieczorek Serek danonek (laktoza), banan

ŚRODA 16.05.2018

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem, masło, szynka naturalna, pomidor, kakao na mlekujabłka

Obiad: Zupa koperkowa z ryżem

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, koperek, śmietana)

Ziemniaki, miruna na parze, fasolka szparagowa

Kompot wiśniowy

Podwieczorek Sałatka makaronowa (mąka pszenna, jajka) z papryką kolorową, oliwkami i kukurydzą, napój owocowy

CZWARTEK 17.05.2018

Śniadanie: Zupa mleczna z kulkami czekoladowymi (mąka pszenna)chleb orkiszowy (mąka pszenna) z masłem, ser wędzony, papryka, herbata malinowa, kiwi

Obiad: Rosół z makaronem i natką pietruszki

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, mąka pszenna, jajka)

Kasza jęczmiennagulasz wołowy, sałatka szwedzka (ogórki kiszone, marchewka, cebula)

Kompot jabłkowy

Podwieczorek:  Bułka drożdżowa, pszenna z masłem i miodem, napój sojowo-waniliowy

PIĄTEK 18.05.2018

Śniadanie:  Weka pszenna z masłem, pasta z kurczaka (majonez), szczypiorek, ogórek kiszony, mlekoarbuz

Obiad:  Kartoflanka zabielana

( wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, selerpor, ziemniaki, śmietana)

Fasolka po bretońsku (groch Jaś, marchew, pietruszka, seler, przecier pomidorowy), pieczywo pszenne

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Panna cotta* (jogurt naturalny, żelatyna) z musem truskawkowym, chrupki kukurydziane, soczek owocowy

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

7Maj2018

PONIEDZIAŁEK 07.05.2018

Śniadanie: Owsianka (gluten pszenny) na mlekuchleb orkiszowy z masłem, serek mozzarellapomidorki koktajlowe, herbata, arbuz

Obiad: Zupa ogórkowa z ziemniakami

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, śmietana, ziemniaki, ogórki kiszone)

Leczo z kiełbasą, kolorowymi paprykami, cukinią i pieczarkami, pieczywo pszenno-żytnie

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Jogurt pitny z owoców leśnych, ciasteczka maślane (gluten pszenny)

WTOREK 08.05.2018

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem, z masłempasta z szynki (majonez), szczypiorek, sałata zielona, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, winogrona

Obiad:  Rosolnik z piersią kurczaka

(wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, kasza mannakapusta włoska)

Pierogi ruskie (mąka pszenna, jajka, ser biały, ziemniaki)

Kompot truskawkowy

Podwieczorek: Weka pszenna z masłemsałatka z kalafiora i ananasa z orzechami, herbata truskawkowa

ŚRODA 09.05.2018

Śniadanie: Bułka pszenna z masłem, jajko na twardo, rzodkiewka, mleko, gruszki

Obiad:  Kociołek jarzyn z zacierką

(wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, brokuł, fasolka zielona, mąka pszenna,śmietana)

Kasza jęczmiennapieczeń wieprzowa w sosie własnym, buraczki zasmażane (masło)

Kompot wiśniowy

PodwieczorekKisiel brzoskwiniowy* (mąka ziemniaczana, cukier, brzoskwinie, sok brzoskwiniowy), chrupki kukurydziane, napój owowcowy

CZWARTEK 10.05.2018

Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku, chleb pszenno-żytni z masłemszynka naturalna, ogórek zielony, herbata malinowa, pomarańcze

Obiad:  Krem dyniowy z groszkiem ptysiowym

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, dynia, mleko kokosowe, mąka pszenna)

Ziemniaki, miruna panierowana (mąka pszenna, bułka tarta, jaja), surówka z kiszonej kapusty, marchewki i cebulki

Kompot jabłkowy

Podwieczorek: Trójkąciki tostowe, pszenne, z masłem, ser wędzony, pomidor, herbata jeżynowa

PIĄTEK 11.05.2018

Śniadanie: Weka pszenna z masłem, awanturka z sardynek (ser biały), kiełki rzodkiewki, kaka na mleku, jabłko

Obiad:  Barszcz czerwony z ziemniakami

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, śmietana, buraki)

Ryż, klopsiki z indyka (bułka pszenna, jaja), w sosie koperkowym (śmietana), marchewka z groszkiem

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Muffinki  kakaowe* z konfiturą (mąka pszenna, jaja, masło)soczek owocowy

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

30Kwi2018

PONIEDZIAŁEK 30.04.2018

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z masłem, pasta z tuńczyka i jajek, rzodkiewka, kakao na mleku, jabłka

Obiad: Zupa z przecieranego grochu z ziemniakami i kiełbasą

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, groch łuskany, ziemniaki)

Makaron kokardki (mąka pszenna, jaja), ser biały, jogurt naturalny z truskawkami

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem, kabanos drobiowy, pomidorki koktajlowe, herbata cytrynowa

WTOREK 01.05.2018

Święto Pracy

ŚRODA 02.05.2018

Śniadanie: Płatki jaglane na mleku, weka pszenna z masłem, ser żółty, ogórek zielony, herbata owocowa, mieszanka studencka (orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy laskowe, żurawina)

Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, przecier pomidorowy, śmietana)

Ziemniaki, podudzia z kurczaka, surówka colesław (kapusta biała, marchewka, śmietana)

Kompot truskawkowy

Podwieczorek Chałka pszenna z masłem, mleko

CZWARTEK 03.05.2018

Święto Konstytucji 3 Maja

PIĄTEK 04.05.2018

Śniadanie:   Chleb orkiszowy z masłemparówki z szynki, keczup, pomidor, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mlekukiwi

Obiad:  Krupnik z kaszą jęczmienną i koperkiem

( wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, selerpor, kapusta włoska)

Ziemniaki, łosoś zapiekany z parmezanem, marchewka z chrzanem

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Banan, jogurt naturalny z miodem

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

23Kwi2018

PONIEDZIAŁEK 23.04.2018

Śniadanie: Gwiazdki cynamonowe (gluten pszenny) na mlekuchleb pszenno-żytni ze słonecznikiem, z masłempasztet, ogórek kiszony, herbata jeżynowa, jabłka

Obiad: Kartoflanka z pietruszką zieloną

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, śmietana, ziemniaki)

Ryż po meksykańsku z wieprzowiną, papryką, kukurydzą i fasolą czerwoną

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Shake melonowo – brzoskwiniowy, wafelki ryżowe

WTOREK 24.04.2018

Śniadanie: Chleb orkiszowy (pszenica) z masłem, szynka Juranda, sałata zielona, kawa zbożowa na mleku(żyto, jęczmień), banany

Obiad:  Żurek z kiełbasą i ziemniakami

(wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, mąka żytnia, śmietana)

Kluski na parze (mąka pszenna, mleko, jaja, drożdże), koktajl porzeczkowy (jogurt naturalny)

Kompot jabłkowy

Podwieczorek:  Jajko w sosie śmietanowymszczypiorek, weka pszenna z masłem,  herbata truskawkowa

ŚRODA 25.04.2018

Śniadanie: Chleb pszenny z masłem, pasta z kurczaka(majonez)szczypiorek, ogórek zielony, mleko, mandarynki

Obiad:  Zupa pieczarkowa z ryżem

(wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, pieczarki, śmietana)

Ziemniaki, miruna na parze, marchewka z jabłkiem

Kompot truskawkowy

PodwieczorekBabka piegusek*(mąka pszenna, jaja, olej, mak), soczek owocowy

CZWARTEK 26.04.2018

Śniadanie: Musli owocowe (pszenica) na mleku, bułka pszenna z masłemschab pieczony, papryka, herbata z miodem, winogrona

Obiad:  Krem z  batatów z grzankami

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler,  bataty, mleko kokosowe, mąka pszenna)

Łazanki (mąka pszenna, jaja) z wołowiną i kapustą

Kompot wiśniowy

Podwieczorek: Budyń waniliowy*(mąka pszenna, mleko, cukier waniliowy) z musem wiśniowym, chrupki kukurydziane, napój owocowy

PIĄTEK 27.04.2018

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni  z masłem, tuńczykrzodkiewka, kakao na mleku, kalarepka i marchewka do chrupania

Obiad:  Zupa koperkowa z zacierką

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, śmietana, koperek, mąka pszenna, jajka)

Ziemniaki, eskalopki (filet z kurczaka, mąka pszenna, jaja, mleko), mizeria ze śmietaną

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Kanapka pszenno-żytnia z masłem, kiełbasa krakowska, pomidor, herbatka

z dzikiej róży

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

16Kwi2018

PONIEDZIAŁEK 16.04.2018

Śniadanie: Chleb graham z masłem, ser wędzony, pomidor, kakao na mleku, morele suszone

Obiad: Zupa kalafiorowa z ziemniakami

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, kalafior, ziemniaki, śmietana)

Makaron penne (mąka pszenna, jaja), kurczak w sosie śmietanowo – ziołowym, szpinak (śmietana 30 %)

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Bułeczka drożdżowa (pszenica) z masłem i miodemnapój sojowy o smaku waniliowym

WTOREK 17.04.2018

Śniadanie: Bułka pszenna z ziarenkami, z masłemindyk z Bobrownik, ogórek zielony, kawa zbożowa(jęczmień, żyto) na mleku, gruszki

Obiad: Zupa szczawiowa z ryżem i jajkiem

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, przecier szczawiowy, śmietana)

Ziemniaki, sznycelki z dorsza (bułka tarta, jajka)marchewka oprószana (masło, mąka pszenna)

Kompot truskawkowy

Podwieczorek: Granola czekoladowa(mąka pszenna)z jogurtem naturalnym i bananami

ŚRODA 18.04.2018

Śniadanie: Kulki zbożowe(pszenica) na mleku, weka pszenna z masłem, pasta z jajek(majonez), szczypiorek, rzodkiewka, herbata cytrynowa, kiwi

Obiad: Krem pomidorowy z groszkiem ptysiowym

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, pomidory, mąka pszenna, śmietana)

Kaszotto z mięsem wołowym i pieczarkami (kasza jęczmienna)

Kompot jabłkowy

Podwieczorek Chleb orkiszowy (pszenica) z masłemkabanos wieprzowy, pomidorki koktajlowe, herbata malinowa

CZWARTEK 19.04.2018

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z masłem, szynka Bracka, papryka, mleko, pomarańcze

Obiad:  Zupa jarzynowa z groszkiem zielonym i lanym ciastem

(wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, mąka pszenna, jaja, śmietana)

Ziemniaki, pulpety wieprzowe (jaja, bułka pszenna) w sosie koperkowym (śmietana),

sałatka wiosenna (mix sałat, ogórek zielony, rzodkiewka, śmietana)

Kompot wiśniowy

Podwieczorek:  Szarlotka*(mąka pszenna, jaja, masło) z bitą śmietanąsoczek owocowy

PIĄTEK 20.04.2018

Śniadanie: Grysik (pszenica) na mleku, chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem, z masłem, szynka Kniazia, sałata zielona, herbata, melony

Obiad:  Kapuśniak z kiełbasą i ziemniakami

( wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, selerpor, kapusta kiszona)

Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem, śmietana

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Deserek twarogowo-waniliowy z orzeszkami włoskimi, weka pszenna z masłem, herbata

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

 

9Kwi2018

PONIEDZIAŁEK 09.04.2018

Śniadanie: Płatki jaglane (gluten pszenny) na mlekuchleb orkiszowy z masłem, twarożek z szynką i ogórkiem kiszonym, herbatka jeżynowa, melon

Obiad: Zupa ogórkowa z ziemniakami

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, mąka pszenna, ogórki kiszone, śmietana)

Risotto z mięsem wieprzowym i warzywami (marchewka, pietruszka, seler), sos pieczarkowy

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Kanapka pszenno-żytnia z masłem, pasztet drobiowy, sałata zielona, herbata cytrynowa

WTOREK 10.04.2018

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z masłemszynka naturalna, pomidor, kawa zbożowa na mleku(żyto, jęczmień), gruszki

Obiad:  Krem cebulowy z grzankami

(wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, cebula, mąka pszenna)

Ziemniaki, kotlety de volay (jajka, bułka tarta), mizeria ze śmietaną

Kompot jabłkowy

Podwieczorek:  Koktajl na jogurcie naturalnym z porzeczkami, batonik z kulek zbożowych(mąka pszenna)

ŚRODA 11.04.2018

Śniadanie: Bułka pszenna z masłem, parówki z szynki, keczup, ogórek zielony, kakao na mleku, banany

Obiad:  Rosolnik z piersią kurczaka i koperkiem

(wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, kasza manna)

Naleśniki (mąka pszenna, mleko, jaja) z dżemem i śmietaną

Kompot wiśniowy

PodwieczorekChleb graham z masłem, kiełbasa krakowska, podsuszanapomidorki koktajlowe, herbatka

CZWARTEK 12.04.2018

Śniadanie: Owsianka na mleku, chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem z masłem, schab pieczony, papryka, herbata z miodem, pomarańcze

Obiad:  Zupa porowa z ryżem

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, śmietana)

Ziemniaki, łosoś na parze, szpinak(śmietana 30%)

Kompot truskawkowy

Podwieczorek: Murzynek (mąka pszenna, jajka, masło, kakao), soczek owocowy

PIĄTEK 13.04.2018

Śniadanie: Weka pszenna z masłem, jajko na twardo, szczypiorek, rzodkiewka, mleko, jabłka

Obiad:  Zupa pomidorowa z zacierką

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, śmietanaprzecier pomidorowy, mąka pszenna, jajka)

Kasza jęczmienna, pęczak, cielęcina w papryce, surówka z kapusty pekińskiej (śmietana)

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Sałatka ryżowa z kurczakiem, kukurydzą i ananasem, pieczywo pszenne, chrupkie, herbatka

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną