Jadłospis

27Maj2018

PONIEDZIAŁEK 28.05.2018

Śniadanie: Płatki jaglane na mleku, chleb pszenno-żytni z masłem, ser żółty, ogórek zielony, herbata, arbuz

Obiad:Zupa porowa z lanym ciastem

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, mąka pszenna, jajka)

Ryż po meksykańsku z mięsem mielonym i warzywami w sosie pomidorowym

(kukurydza, papryka kolorowa)

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek:Sałatka owocowa (melon, kiwi, banan, truskawki), kleks bitej śmietany,  chrupki kukurydziane, napój owocowy

WTOREK 29.05.2018

Śniadanie: Chleb pszenno-żytniz nasionami słonecznika, masło, pasta z sera białego, szynki i ogórka małosolnego, kawa zbożowa (żyto, jęczmień) na mlekujabłka

Obiad:Zupa kalafiorowa z ziemniakami i pietruszką zieloną

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, kalafior, śmietana)

Kasza jęczmienna, pęczak, schab słodko-kwaśny (pomidory, ananas, marchew)

Kompot truskawkowy

Podwieczorek Jajko w sosie tatarskim (śmietana, majonez, pieczarki konserwowe, ogórek kiszony), weka pszenna z masłem,herbatka cytrynowa

ŚRODA 30.05.2018

Śniadanie: Musli śniadaniowe (pszenica) na mleku,chleb orkiszowy (pszenica) z masłemkiełbasa krakowska, rzodkiewka, herbata malinowa, winogrona

Obiad: Krem z groszku zielonego z grzankami

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, groszek zielony, mąka pszenna, śmietana)

Ziemniaki, łosośna parze, sałatka wiosenna (mix sałat, pomidor, ogórek zielony, koperek)

Kompot wiśniowy

Podwieczorek:  Zebra*(mąka pszenna, masło, jajka, kakao), soczek owocowy

CZWARTEK 31.05.2018

BOŻE CIAŁO

PIĄTEK 01.06.2018

Śniadanie:  Bułka pszenna z masłem, tuńczykpapryka, kakao na mlekupomarańcze

Obiad:  Barszcz biały z ziemniakami i kiełbasą

( wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, selerpor, ziemniaki, śmietana, mąka pszenna)

Makaron świdry (mąka pszenna , jajka) z serem białym, jogurt naturalny z truskawkami

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Chleb pszenno-żytni z masłemszynka drobiowa, sałata lodowa, herbata jeżynowa

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

20Maj2018

PONIEDZIAŁEK 21.05.2018

Śniadanie: Gwiazdki cynamonowe (gluten pszenny) na mleku, chleb pszenno-żytni  z masłem, kurczak z Bobrownik, papryka, herbata truskawkowa, melon

Obiad: Kociołek jarzyn z zacierką

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, selerkalafior, brukselka, śmietana, mąka pszenna, jajka)

Ziemniaki, pieczeń z piersi indyka, mizeria ze śmietaną

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Kisiel brzoskwiniowy, pitny*( mąka ziemniaczana, cukier, brzoskwinie, sok brzoskwiniowy), wafle ryżowe

WTOREK 22.05.2018

Śniadanie: Weka pszenna z masłem, jajka na twardo, szczypiorek, pomidor, mlekogruszki

Obiad:  Wiosenny kapuśniaczek z młodej kapusty  z ziemniakami i kiełbasą

(wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, kapusta biała, ziemniaki)

Ryż z truskawkami i jogurtem naturalnym

Kompot jabłkowy

Podwieczorek: Chleb graham (mąka pszenna) z masłem, kabanosy, sałata lodowa, herbata jeżynowa

ŚRODA 23.05.2018

Śniadanie: Chleb orkiszowy (mąka pszenna) z masłem, schab pieczony, ogórek małosolny, kakao na mleku,pomarańcze

Obiad:  Krem z brokułów z groszkiem ptysiowym

(wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, brokuł, mąka pszenna, śmietana)

Pierogi z mięsem (mąka pszenna, jajka, wołowina)

Kompot wiśniowy

PodwieczorekMaślanka z granolą czekoladową (mąka pszenna), banan

CZWARTEK 24.05.2018

Śniadanie: Owsianka na mleku, chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem, masłosalami, ogórek zielony, herbata z cytryną, winogrona

Obiad:  Krupnik z kaszą pęczak

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, selerkapusta włoska, śmietana)

Ziemniaki, sznycelki z dorsza (bułka pszenna, jajka), marchewka oprószana (mąka pszenna, masło)

Kompot truskawkowy

Podwieczorek: Ciasto ucierane z rabarbarem*(mąka pszenna, jajka, masło), soczek owocowy

PIĄTEK 25.05.2018

Śniadanie: Bułka pszenna z ziarenkami, masło, pasta z twarogu i awokado, rzodkiewka, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mlekujabłka

Obiad:  Botwinka z ziemniakami i jajkiem

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, śmietanaburaki)

Kasza kus-kus (pszenica)strogonow wieprzowy, sałatka z pomidorów i cebulki

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Truskawki z bitą śmietaną

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

13Maj2018

PONIEDZIAŁEK 14.05.2018

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z masłemindyk maślanyogórek zielony, kawa zbożowa (żyto, jęczmień)na mleku, morele suszone

Obiad: Zupa gulaszowa z ziemniakami i papryką

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, wieprzowina, ziemniaki, papryka)

Naleśniki (mąka pszenna, jaja, mleko) z serem białympolewa jogurtowo-porzeczkowa

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem, masło, pasztet wieprzowy, sałata zielona, herbata cytrynowa

WTOREK 15.05.2018

Śniadanie: Grysik (pszenica) na mleku, bułka pszenna z masłem, powidła śliwkowe, herbata, kalarepka i marchewka do chrupania

Obiad: Krem pomidorowy z grzankami

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, pomidory, pulpa pomidorowa, śmietana, mąka pszenna)

Ziemniaki, sznycelki drobiowe (bułka pszenna, jaja)surówka z porów (śmietana)

Kompot truskawkowy

Podwieczorek Serek danonek (laktoza), banan

ŚRODA 16.05.2018

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem, masło, szynka naturalna, pomidor, kakao na mlekujabłka

Obiad: Zupa koperkowa z ryżem

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, koperek, śmietana)

Ziemniaki, miruna na parze, fasolka szparagowa

Kompot wiśniowy

Podwieczorek Sałatka makaronowa (mąka pszenna, jajka) z papryką kolorową, oliwkami i kukurydzą, napój owocowy

CZWARTEK 17.05.2018

Śniadanie: Zupa mleczna z kulkami czekoladowymi (mąka pszenna)chleb orkiszowy (mąka pszenna) z masłem, ser wędzony, papryka, herbata malinowa, kiwi

Obiad: Rosół z makaronem i natką pietruszki

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, mąka pszenna, jajka)

Kasza jęczmiennagulasz wołowy, sałatka szwedzka (ogórki kiszone, marchewka, cebula)

Kompot jabłkowy

Podwieczorek:  Bułka drożdżowa, pszenna z masłem i miodem, napój sojowo-waniliowy

PIĄTEK 18.05.2018

Śniadanie:  Weka pszenna z masłem, pasta z kurczaka (majonez), szczypiorek, ogórek kiszony, mlekoarbuz

Obiad:  Kartoflanka zabielana

( wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, selerpor, ziemniaki, śmietana)

Fasolka po bretońsku (groch Jaś, marchew, pietruszka, seler, przecier pomidorowy), pieczywo pszenne

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Panna cotta* (jogurt naturalny, żelatyna) z musem truskawkowym, chrupki kukurydziane, soczek owocowy

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

7Maj2018

PONIEDZIAŁEK 07.05.2018

Śniadanie: Owsianka (gluten pszenny) na mlekuchleb orkiszowy z masłem, serek mozzarellapomidorki koktajlowe, herbata, arbuz

Obiad: Zupa ogórkowa z ziemniakami

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, śmietana, ziemniaki, ogórki kiszone)

Leczo z kiełbasą, kolorowymi paprykami, cukinią i pieczarkami, pieczywo pszenno-żytnie

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Jogurt pitny z owoców leśnych, ciasteczka maślane (gluten pszenny)

WTOREK 08.05.2018

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem, z masłempasta z szynki (majonez), szczypiorek, sałata zielona, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, winogrona

Obiad:  Rosolnik z piersią kurczaka

(wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, kasza mannakapusta włoska)

Pierogi ruskie (mąka pszenna, jajka, ser biały, ziemniaki)

Kompot truskawkowy

Podwieczorek: Weka pszenna z masłemsałatka z kalafiora i ananasa z orzechami, herbata truskawkowa

ŚRODA 09.05.2018

Śniadanie: Bułka pszenna z masłem, jajko na twardo, rzodkiewka, mleko, gruszki

Obiad:  Kociołek jarzyn z zacierką

(wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, brokuł, fasolka zielona, mąka pszenna,śmietana)

Kasza jęczmiennapieczeń wieprzowa w sosie własnym, buraczki zasmażane (masło)

Kompot wiśniowy

PodwieczorekKisiel brzoskwiniowy* (mąka ziemniaczana, cukier, brzoskwinie, sok brzoskwiniowy), chrupki kukurydziane, napój owowcowy

CZWARTEK 10.05.2018

Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku, chleb pszenno-żytni z masłemszynka naturalna, ogórek zielony, herbata malinowa, pomarańcze

Obiad:  Krem dyniowy z groszkiem ptysiowym

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, dynia, mleko kokosowe, mąka pszenna)

Ziemniaki, miruna panierowana (mąka pszenna, bułka tarta, jaja), surówka z kiszonej kapusty, marchewki i cebulki

Kompot jabłkowy

Podwieczorek: Trójkąciki tostowe, pszenne, z masłem, ser wędzony, pomidor, herbata jeżynowa

PIĄTEK 11.05.2018

Śniadanie: Weka pszenna z masłem, awanturka z sardynek (ser biały), kiełki rzodkiewki, kaka na mleku, jabłko

Obiad:  Barszcz czerwony z ziemniakami

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, śmietana, buraki)

Ryż, klopsiki z indyka (bułka pszenna, jaja), w sosie koperkowym (śmietana), marchewka z groszkiem

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Muffinki  kakaowe* z konfiturą (mąka pszenna, jaja, masło)soczek owocowy

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

30Kwi2018

PONIEDZIAŁEK 30.04.2018

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z masłem, pasta z tuńczyka i jajek, rzodkiewka, kakao na mleku, jabłka

Obiad: Zupa z przecieranego grochu z ziemniakami i kiełbasą

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, groch łuskany, ziemniaki)

Makaron kokardki (mąka pszenna, jaja), ser biały, jogurt naturalny z truskawkami

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem, kabanos drobiowy, pomidorki koktajlowe, herbata cytrynowa

WTOREK 01.05.2018

Święto Pracy

ŚRODA 02.05.2018

Śniadanie: Płatki jaglane na mleku, weka pszenna z masłem, ser żółty, ogórek zielony, herbata owocowa, mieszanka studencka (orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy laskowe, żurawina)

Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, przecier pomidorowy, śmietana)

Ziemniaki, podudzia z kurczaka, surówka colesław (kapusta biała, marchewka, śmietana)

Kompot truskawkowy

Podwieczorek Chałka pszenna z masłem, mleko

CZWARTEK 03.05.2018

Święto Konstytucji 3 Maja

PIĄTEK 04.05.2018

Śniadanie:   Chleb orkiszowy z masłemparówki z szynki, keczup, pomidor, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mlekukiwi

Obiad:  Krupnik z kaszą jęczmienną i koperkiem

( wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, selerpor, kapusta włoska)

Ziemniaki, łosoś zapiekany z parmezanem, marchewka z chrzanem

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Banan, jogurt naturalny z miodem

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

23Kwi2018

PONIEDZIAŁEK 23.04.2018

Śniadanie: Gwiazdki cynamonowe (gluten pszenny) na mlekuchleb pszenno-żytni ze słonecznikiem, z masłempasztet, ogórek kiszony, herbata jeżynowa, jabłka

Obiad: Kartoflanka z pietruszką zieloną

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, śmietana, ziemniaki)

Ryż po meksykańsku z wieprzowiną, papryką, kukurydzą i fasolą czerwoną

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Shake melonowo – brzoskwiniowy, wafelki ryżowe

WTOREK 24.04.2018

Śniadanie: Chleb orkiszowy (pszenica) z masłem, szynka Juranda, sałata zielona, kawa zbożowa na mleku(żyto, jęczmień), banany

Obiad:  Żurek z kiełbasą i ziemniakami

(wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, mąka żytnia, śmietana)

Kluski na parze (mąka pszenna, mleko, jaja, drożdże), koktajl porzeczkowy (jogurt naturalny)

Kompot jabłkowy

Podwieczorek:  Jajko w sosie śmietanowymszczypiorek, weka pszenna z masłem,  herbata truskawkowa

ŚRODA 25.04.2018

Śniadanie: Chleb pszenny z masłem, pasta z kurczaka(majonez)szczypiorek, ogórek zielony, mleko, mandarynki

Obiad:  Zupa pieczarkowa z ryżem

(wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, pieczarki, śmietana)

Ziemniaki, miruna na parze, marchewka z jabłkiem

Kompot truskawkowy

PodwieczorekBabka piegusek*(mąka pszenna, jaja, olej, mak), soczek owocowy

CZWARTEK 26.04.2018

Śniadanie: Musli owocowe (pszenica) na mleku, bułka pszenna z masłemschab pieczony, papryka, herbata z miodem, winogrona

Obiad:  Krem z  batatów z grzankami

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler,  bataty, mleko kokosowe, mąka pszenna)

Łazanki (mąka pszenna, jaja) z wołowiną i kapustą

Kompot wiśniowy

Podwieczorek: Budyń waniliowy*(mąka pszenna, mleko, cukier waniliowy) z musem wiśniowym, chrupki kukurydziane, napój owocowy

PIĄTEK 27.04.2018

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni  z masłem, tuńczykrzodkiewka, kakao na mleku, kalarepka i marchewka do chrupania

Obiad:  Zupa koperkowa z zacierką

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, śmietana, koperek, mąka pszenna, jajka)

Ziemniaki, eskalopki (filet z kurczaka, mąka pszenna, jaja, mleko), mizeria ze śmietaną

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Kanapka pszenno-żytnia z masłem, kiełbasa krakowska, pomidor, herbatka

z dzikiej róży

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną