Jadłospis

3Kwi2018

PONIEDZIAŁEK 02.04.2018

PONIEDZIAŁEK WIELKANOCNY

WTOREK 03.04.2018

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z masłem, ser żółty, papryka, mleko, mieszanka studencka(orzechy nerkowca, orzechy włoskie, orzechy laskowe, żurawina)

Obiad: Zupa z przecieranego grochu z ziemniakami i kiełbasą

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, groch łuskany)

Ryż, koktajl truskawkowy na jogurcie naturalnym

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Kanapka pszenno-żytnia z masłempasta z szynki, ogórek zielony, herbatka cytrynowa

ŚRODA 04.04.2018

Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku, weka pszenna z masłem, dżem morelowy, herbatka malinowa, winogrona

Obiad: Krupnik z kaszą pęczak i pietruszką zieloną

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, kasza jęczmienna, kapusta włoska, śmietana)

Spaghetti z mięsem wieprzowym i warzywami w sosie bolońskim

(jajka, mąka pszenna, marchewka, pietruszka, selerprzecier pomidorowy)

Kompot truskawkowy

Podwieczorek:  Ciasto piaskowe z jabłkami*(mąka pszenna, jajka, masło), soczek owocowy

CZWARTEK 05.04.2018

Śniadanie: Chleb pszenno-żytninasionami słonecznika z masłem, szynka domowa, pomidor, kawa zbożowa na mleku (żyto, jęczmień), mandarynki

Obiad:  Krem dyniowy z groszkiem ptysiowym

(wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, mąka pszennadynia, śmietana)

Ziemniaki, miruna panierowana (mąka, jajka, bułka tarta), surówka z kiszonej kapusty, marchewki i cebulki

Kompot wiśniowy

Podwieczorek:  Weka pszenna z masłem, sałatka jarzynowa (marchewka, pietruszka, seler, jajka, ogórki kiszone, majonez, śmietana), herbatka owocowa

PIĄTEK 06.04.2018

Śniadanie: Bułka pszenna z masłem, pasta twarogowa z łososiem, kiełki rzodkiewki, kakao na mleku, kiwi

Obiad:  Barszcz czerwony z ziemniakami

( wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, selerpor, buraki, śmietana)

Kasza jęczmienna, gulasz wołowy, sałata lodowa ze śmietaną

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Danonek, banan

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

23Mar2018

PONIEDZIAŁEK 26.03.2018

Śniadanie: Musli owocowe (gluten pszenny) na mleku, chleb orkiszowy z masłemkiełbasa żywiecka, ogórek zielony, herbatka, jabłko

Obiad: Zupa kalafiorowa z lanym ciastem i koperkiem

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, mąka pszenna, jajka, kalafior, śmietana)

Ryż, podudzia z kurczaka grillowane z pieca, sałatka z pomidorów i cebulki

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Sałatka grecka(mix sałat, ser feta, oliwki), weka pszenna z masłem, herbatka z miodem

WTOREK 27.03.2018

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z masłem, szynka z indyka, sałata lodowa, mleko, pomarańcze

Obiad:  Krem z czerwonej soczewicy z groszkiem ptysiowym

(wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, soczewica, mąka pszenna)

Ziemniaki, sznycelki wieprzowo-wołowe(jajka, bułka tarta)sałatka szwedzka(ogórki kiszone, marchewka, cebulka)

Kompot truskawkowy

Podwieczorek Jogurt pitny z owoców leśnych, ciasteczka owsiane(gluten pszenny) z morelami

ŚRODA 28.03.2018

Śniadanie: Kulki czekoladowe( gluten pszenny) na mleku, chleb graham z masłem, ser biały, dżem jagodowy, herbatka owocowa, banan

Obiad:  Kartoflanka zabielana z pietruszką zieloną

(wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, śmietanaziemniaki)

Gołąbki bez zawijania(mięso wieprzowe, kasza manna, kasza jęczmienna, kapusta biała, jajka) w sosie pomidorowym

Kompot jabłkowy

Podwieczorek: Pucharek owocowy z bitą śmietaną (ananas, brzoskwinie, kiwi)

CZWARTEK 29.03.2018

Śniadanie Wielkanocne: Weka pszenna z masłem, pasztet, jajko w sosie tatarskim   (pieczarki konserwowe, ogórki kiszone, szczypiorek, majonez, śmietana), ćwikła z chrzanem, kakao na mleku, winogrona

Obiad:  Zupa ryżowa z groszkiem zielonym

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler)

Ziemniaki, łosoś zapiekany z serem żółtym, fasolka zielona

Kompot wiśniowy

Podwieczorek: Babeczki wielkanocne, drożdżowe z bakaliami (jajka, mąka pszenna, mleko, masło,żurawina, rodzynki), napój owocowy

PIĄTEK 30.03.2018

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem z masłem, szynka Kniazia, rzodkiewka, kawa zbożowa(jęczmień, żyto) na mlekugruszki

Obiad:  Zupa gulaszowa z ziemniakami i papryką

(mięsno wieprzowe, marchewka, pietruszka, por, selerziemniaki, papryka)

Makaron kokardki (mąka pszenna, jajka) z serem białym, jogurt z truskawkami

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Chleb pszenno-żytni, kabanos drobiowy, pomidorki koktajlowe, herbatka z cytryną

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

19Mar2018

PONIEDZIAŁEK 19.03.2018

Śniadanie: Gwiazdki cynamonowe(gluten) na mleku, chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem z masłem, ser żółty, pomidor, herbatka, klementynki

Obiad: Krupnik z kaszą jęczmienną i pietruszką zieloną

( wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska)

Makaron penne(mąka pszenna, jajka), strogonow z kurczaka z pieczarkami i papryką (śmietana)

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Kisiel owocowy*(mąka ziemniaczana, cukier, owoce), chrupki kukurydziane o smaku bananowym, napój

WTOREK 20.03.2018

Śniadanie: Bułka pszenna masłem, szynka zbója, ogórek zielony, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, morele suszone

Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, przecier pomidorowy, śmietana)

Ziemniaki, sznycelki z dorsza(jajka, bułka tarta), szpinak(śmietana 30 %)

Kompot jabłkowy

Podwieczorek: Kanapka pszenno-żytnia z masłem, pasztet drobiowy, rzodkiewka, herbatka z dzikiej róży

ŚRODA 21.03.2018

Śniadanie: Grysik(gluten pszenny) na mleku, chleb graham z masłem, powidła śliwkowe, herbatka malinowa, marchewka, kalarepka i jabłko do chrupania

Obiad: Krem brokułowy z grzankami

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, brokuły, mąka pszenna)

Pierogi z mięsem wołowym (jajka, mąka pszenna)

Kompot wiśniowy

Podwieczorek Deserek waniliowy z miodem (ser biały) z orzeszkami włoskimi, ½ banana, herbatka

CZWARTEK 22.03.2018

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z masłem, schab pieczony, sałata zielona, kakao na mleku, melon

Obiad:  Zupa fasolowa z łazankami i kiełbasą

(wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, mąka pszenna, jajka)

Ziemniaki, jajko w sosie chrzanowym(śmietana), marchewka z jabłkiem

Kompot truskawkowy

Podwieczorek:  Trójkąciki tostowe, pszenne z masłem, szynka, ser żółty, wędzony, papryka, herbatka jeżynowa

PIĄTEK 23.03.2018

Śniadanie: Weka pszenna z masłem, awanturka z sardynek(ser biały), szczypiorek, ogórek kiszony, mleko,gruszki

Obiad:  Zupa jarzynowa z zacierką

( wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, selerpor, mąka pszenna, jajka, śmietana)

Kasza jęczmienna pęczak, pulpety cielęce w sosie własnym, buraczki na zimno

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Ptasie mleczko*(jogurt naturalny, żelatyna) z musem wiśniowym, wafelki ryżowe, soczek owocowy

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

11Mar2018

PONIEDZIAŁEK 12.03.2018

Śniadanie: Kasza jaglana na mlekuchleb pszenny graham z masłem, tuńczyk, rzodkiewka, herbata owocowa, pomarańcze

Obiad: Krem z selera z grzankami

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, mąka pszenna, mleko kokosowe)

Ryż, filet z kurczaka grillowany, szpinak (śmietana 30%)

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Bułeczka drożdżowa, pszenna z masłem i miodem, napój sojowo – waniliowy

WTOREK 13.03.2018

Śniadanie: Weka pszenna z masłem, serek mozzarella, pomidor, mlekojabłka

Obiad:  Rosół z makaronem i pietruszką zieloną

(wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, mąka pszenna)

Ziemniaki, pieczeń rzymska(mięso wieprzowo-wołowe, jajka, kukurydza, cebula), marchewka z groszkiem

Kompot truskawkowy

Podwieczorek Sałatka owocowa(brzoskwinia, ananas, kiwi) z wiórkami czekoladowymi, chrupki kukurydziane

ŚRODA 14.03.2018

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z masłem, pasta z kurczaka (majonez), szczypiorek, ogórek kiszony, kakao na mleku, gruszki

Obiad:  Barszcz biały z ziemniakami i kiełbasą

(wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, mąka pszenna)

Racuchy z jabłkami (mąka pszenna, mleko, jajka), z bitą śmietaną

Kompot wiśniowy

PodwieczorekJogurt naturalny z bananami i granolą (mąka pszenna)

CZWARTEK 15.03.2018

 Śniadanie: Płatki orkiszowe, pszenne na mleku, bułka pszenna z masłem, szynka wiejska, papryka, herbatka z dzikiej róży, melon

Obiad:  Zupa solferino z ryżem

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, przecier pomidorowy)

Pyzy z mięsem wołowym (mąka pszenna, jajka, mąka ziemniaczana, ziemniaki)

Kompot jabłkowy

Podwieczorek: Kanapka pszenno-żytnia z masłem, kabanos wieprzowy, pomidorki koktajlowe, herbata z miodem

PIĄTEK 16.03.2018

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem z masłem, kiełbasa krakowska, podsuszana, ogórek zielony, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mlekuwinogrona

Obiad:  Zupa neapolitańska z zacierką

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, ser żółty, mąka pszenna, jajka, śmietana)

Ziemniaki, sznycelki z dorsza (bułka tarta, pszenna, jajka)surówka z pora ( śmietana)

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Szarlotka* (mąka pszenna, jajka, masło, jabłka), soczek owocowy

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

 

4Mar2018

PONIEDZIAŁEK 05.03.2018

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z masłemszynka tradycyjna, sałata zielona, kakao na mleku, mieszanka studencka(orzechy laskowe, orzechy nerkowca, żurawina suszona)

Obiad: Zupa jarzynowa z ziemniakami i pietruszką zieloną

( wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, ziemniaki, śmietana)

Paprykarz z kurczaka z ryżem, mizeria ze śmietaną

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Danonekchrupki kukurydziane o smaku bananowym, mandarynki

WTOREK 06.03.2018

Śniadanie: Bułka pszenna z ziarenkami z masłem, bryndza (ser biały) z rzodkiewką i  szczypiorkiem, ogórek zielony, mleko, jabłka

Obiad: Zupa koperkowa z zacierką

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, koperek, jaja, mąka pszenna, śmietana)

Ziemniaki, miruna z pieca, surówka z kiszonej kapusty, marchewki i cebulki

Kompot truskawkowy

Podwieczorek: Kanapka pszenno-żytnia z masłem, kurczak z Bobrownik, papryka, herbatka malinowa

ŚRODA 07.03.2018

Śniadanie: Płatki jaglane na mleku, chleb pszennyorkiszowy masłem, ser żółty, pomidorki koktajlowe, herbatka z miodemwinogrona

Obiad: Krem z batatów z groszkiem ptysiowym

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, bataty, mleko kokosowe, mąka pszenna)

Kasza jęczmienna, cielęcina w papryce, surówka z selera i ananasa

Kompot wiśniowy

Podwieczorek Ciasto piernikowe (mąka pszenna, jaja, olej, cukier), soczek owocowy

CZWARTEK 08.03.2018

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem, pasta z szynki, ogórek kiszony, kawa zbożowa(jęczmień, żyto) na mleku, kiwi

Obiad:  Rosolnik z piersią kurczaka

(wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, kasza mannakapusta włoska)

Kluski leniwe(mąka pszenna, jaja, ser biały) jogurt naturalny z truskawkami

Kompot jabłkowy

Podwieczorek:  Banan, andruty (mąka pszenna) z miodemnapój owocowy

PIĄTEK 09.03.2018

Śniadanie: Kulki czekoladowe(mąka pszenna) na mleku, weka pszenna  z masłem, jajko na twardo, szczypiorek, pomidor, herbatka cytrynowa, gruszki

Obiad:  Zupa ogórkowa z ryżem

( wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, selerpor, ogórki kiszone, śmietana)

Ziemniaki, pieczeń wieprzowa w sosie własnym, buraczki na ciepło

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Sałatka a’la gyros (mix sałat, pierś z kurczaka, ogórek zielony, pomidorki koktajlowe, sos śmietanowo – ziołowy), pieczywo pszennechrupkie, herbata owocowa

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

23Lut2018

PONIEDZIAŁEK 26.02.2018

Śniadanie: Bułka pszenna z ziarenkami z masłemszynka biała, papryka, mleko, pomarańcze

Obiad: Krupnik z kaszą jęczmienną i koperkiem

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler)

Makaron penne (mąka pszenna, jaja)kurczak w sosie śmietanowoziołowym, marchewka z jabłkiem

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Chałka pszenna z masłemdżem morelowy, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku

WTOREK 27.02.2018

Śniadanie: Kaszka jaglana na mleku, weka pszenna z masłem, pasta z jajek (majonez), kiełki rzodkiewki, herbatka, banany

Obiad:  Krem dyniowy z groszkiem ptysiowym

(wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, śmietana, mąka pszennadynia)

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem wieprzowym i warzywami pod beszamelem (mąka pszenna, masło, mleko)

Kompot truskawkowy

Podwieczorek Jogurt naturalny, granola (mąka pszenna)mus porzeczkowy

ŚRODA 28.02.2018

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z masłem, schab pieczony, sałatka pekińska, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, jabłka

Obiad:  Żurek z ziemniakami i kiełbasą

(wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, mąka pszenna)

Pierogi z serem (mąka pszenna, jajka, ser biały), jogurt z truskawkami

Kompot wiśniowy

Podwieczorek: Chleb orkiszowy, pszenny z masłemkabanos drobiowy, ogórek świeży, herbatka z dzikiej róży

CZWARTEK 01.03.2018

 Śniadanie: Chleb graham (mąka razowa)parówki z szynki, keczup, pomidor, kakao na mleku, winogrona

Obiad:  Zupa kalafiorowa z zacierką

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, kalafior, jajka, mąka pszenna, śmietana)

Ziemniaki, łosoś zapiekany w serze żółtym, szpinak (śmietana 30%)

Kompot jabłkowy

Podwieczorek: Ciasto ucierane z bananami i czekoladą* (mąka pszenna, masło, jaja)soczek owocowy

PIĄTEK 02.03.2018

Śniadanie: Płatki zbożowe (mąka pszenna) na mlekuchleb pszenno-żytni ze słonecznikiem, ser żółtyrzodkiewka, herbatka cytrynowa, melon

Obiad:  Barszcz czerwony z ziemniakami

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, selerburaki, śmietana)

Kasza pęczak, wołowina na słodko(mango, figi), surówka z selera i ananasa

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Sałatka makaronowa (mąka pszenna, jajka)z szynką, kukurydzą i pomidorkami koktajlowymi, herbatka malinowa

 

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną