Jadłospis

10Lip2017

PONIEDZIAŁEK 10.07.2017

Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku, weka z masłem i miodem, herbatka cytrynowa

Obiad: Barszcz czerwony z ziemniakami

( wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, buraki, śmietana)

Makaron penne, kurczak pieczony, sos śmietanowo – szpinakowy (śmietana 30%)

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Kanapka z masłem, szynka zbója, ogórek zielony, herbatka z dzikiej róży

WTOREK 11.07.2017

Śniadanie:  Bułka pikarro  z masłem, awanturka z sardynek (ser biały), szczypiorek, sałata zielona, mleko

Obiad:  Krem selerowy z groszkiem ptysiowym

(wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, ser gorgonzolaśmietana)

Kasza wiejska, gulasz wołowy, sałatka z ogórków małosolnych

Kompot jabłkowy

Podwieczorek:  Jogurt naturalny z owocami sezonowymi, wafelki ryżowe

ŚRODA 12.07.2017

Śniadanie:  Płatki jaglane na mleku, chleb orkiszowy z masłem, szynka Juranda, herbatka owocowa

Obiad:  Zupa pomidorowa z zacierką

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, przecier pomidorowy, śmietana)

Młode ziemniaki z koperkiem, sznycelki (bułka tarta, jajka, cebula), kapusta duszona

Kompot truskawkowy

Podwieczorek: Mufinki*( mąka, jajka, masło, kakao)winogrona, soczek owocowy

CZWARTEK 13.07.2017

 Śniadanie: Chleb krakowski z masłem, pieczony indyk, pomidor, kakao na mleku

Obiad:  Kociołek jarzyn z ziemniakami

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, ziemniaki, kalafior, brokuł, śmietana)

Ryż zapiekany z jabłkami, polewa jogurtowo – cynamonowa

Kompot wiśniowy

Podwieczorek: Jajko w sosie śmietanowym ze szczypiorkiem i groszkiem zielonym, weka z masłem, herbatka z czarnej porzeczki

PIĄTEK 14.07.2017

Śniadanie: Chleb słonecznikowy z masłemser żółty, rzodkiewka, kawa zbożowa na mleku

Obiad:  Krupnik z kaszą jęczmienną

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, kapusta włoska)

Młode ziemniaki z koperkiem, rybka panierowana (mąka, jajka, bułka tarta), marchewka z chrzanem

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Warzywa na parze (kalafior, brokuł, marchew), chleb żytni z masłem, herbatka malinowa

 

 

 

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

3Lip2017

PONIEDZIAŁEK 03.07.2017

Śniadanie: Chleb orkiszowy z masłem, pasta z jajek (jogurt naturalny), szczypiorek, rzodkiewka, mleko

Obiad:  Zupa ogórkowa z ryżem (wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, ogórki kiszone, śmietana)

Makaron kokardki z serem białym i polewą jogurtowo-porzeczkową (jogurt naturalny)

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek:  Kanapka z masłem, kurczak z Bobrownik, sałata pekińska, herbatka malinowa

WTOREK 04.07.2017

Śniadanie: Grysik na mleku, bułka kajzerka z masłem, dżem morelowy, herbatka cytrynowo – miodowa

Obiad:  Krem cebulowy z grzankami

( wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, cebula)

Młode ziemniaki z koperkiem, miruna z pieca, colesław ( kapusta biała, marchew, śmietana)

Kompot truskawkowy

Podwieczorek: Marchewka, kalarepka i jabłko , chrupki kukurydziane, soczek owocowy

ŚRODA 05.07.2017

Śniadanie: Chleb krakowski z masłem, parówki z szynki, ogórek świeży, kakao na mleku

Obiad: Zupa koperkowa z zacierką

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, koperek, śmietana)

Kasza pęczak, cielęcina w papryce, fasolka szparagowa

Kompot jabłkowy

Podwieczorek: Sałatka grecka (mix sałat, pomidor, ogórek świeży, cebulka zielona, ser feta), weka z masłem, herbatka owocowa

CZWARTEK 06.07.2017

Śniadanie: Chleb słonecznikowy z masłem, szynka wiejska, pomidor, kawa zbożowa na mleku

Obiad:  Zupa solferino z ziemniakami

( wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, ziemniaki, przecier pomidorowy, groszek zielony )

Pierogi z mięsem (mąka, jajka)

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Ptasie mleczko na jogurcie naturalnym z musem truskawkowym(żelatyna), ½  banana

PIĄTEK 07.07.2017

Śniadanie:  Owsianka na mleku, chleb mieszany z masłemser żółty, papryka, herbatka z cytryną

Obiad: Krem pieczarkowy z groszkiem ptysiowym

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, pieczarki, śmietana)

Młode ziemniaki z koperkiem, kotlet z kurczaka (jajko, mąka, bułka tarta), buraczki na ciepło(masło)

Kompot wiśniowy

Podwieczorek: Bułeczka maślana z masłem i powidłami, morele, kakao na mleku

 

 

 

 

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

22Cze2017

PONIEDZIAŁEK 26.06.2017

Śniadanie: Owsianka na mleku, chleb słonecznikowy z masłem, ser żółty, sałata zielona, herbatka cytrynowa

Obiad: Rosołek z grysikiem i natką pietruszki

( wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, kasza manna, kapusta włoska)

Makaron muszelki, klopsiki (jajka)w sosie koperkowym(śmietana 30%), marchewka oprószana(mąka, masło)

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Sałatka owocowa(banany, brzoskwinie, truskawki, kiwi) z bitą śmietaną, andruty

WTOREK 27.06.2017

Śniadanie:  Bułka pikarro  z masłem, szynka z indyka, pomidor, kawa zbożowa na mleku

Obiad:  Barszcz biały z ziemniakami i jajkiem

(wywar mięsno-warzywny, barszcz biały, marchew, pietruszka, seler, por, śmietana)

Kaszotto z mięsem mielonym wołowo-wieprzowym z papryką, cukinią i pieczarkami

Kompot truskawkowy

Podwieczorek:  Budyń domowy*

( mąka, mąka ziemniaczana, mleko, cukier, cukier waniliowy)

z musem malinowym, morele

ŚRODA 28.06.2017

Śniadanie: Kasza jaglana na mleku, weka z masłem i miodem, herbatka malinowa

Obiad:  Zupa jarzynowa z makaronem

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, fasolka żółta)

Młode ziemniaki z koperkiem, eskalopki z piersi kurczaka( mąka, jajka, mleko), mizeria ze śmietaną

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Arbuz, ½ bułeczki maślanej z masłem, woda niegazowana

CZWARTEK 29.06.2017

 Śniadanie: Chleb orkiszowy z masłem, pasta z tuńczyka i jajek, rzodkiewka, kakao na mleku

Obiad:  Wiosenny kapuśniaczek z pomidorkami, ziemniaczkami i kiełbaską

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, ziemniaki, pomidory)

Naleśniki (mąka, jajka, mleko) z serem, jogurt naturalny z kawałkami truskawek

Kompot jabłkowy

Podwieczorek: Kanapka z masłem, szynka naturalna, ogórek zielony, herbatka miętowo-cytrynowa

PIĄTEK 30.06.2017

Śniadanie: Chleb krakowski z masłem, kiełbasa żywiecka, papryka, mleko

Obiad:  Zupa pomidorowa z ryżem (wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, przecier pomidorowy, śmietana)

Młode ziemniaki z koperkiem, rybka w płatkach jaglanych( jajka), surówka z pekinki

(śmietana)

Kompot wiśniowy

Podwieczorek: Ciastka kruche z marmoladą* (jajka, masło, kokos, cukier), winogrona, soczek owocowy

 

 

 

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

16Cze2017

PONIEDZIAŁEK 19.06.2017

Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku, chleb krakowski z masłem, indyk maślany, ogórek zielony, herbatka z miodem

Obiad:  Zupa z czerwonej soczewicy z groszkiem ptysiowym (wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, soczewica)

Młode ziemniaki z koperkiem, kotlet z miruny (mąka, jajka, bułka tarta), surówka z porów

i marchewki  (śmietana, majonez)

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek:  Serek waniliowy, ½ bułeczki drożdżowej z masłem, herbatka owocowa

WTOREK 20.06.2017

Śniadanie: Bułka kajzerka z masłem, ser biały, powidła, mleko

Obiad:  Rosół z makaronem i pietruszką zieloną

( wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska)

Młode ziemniaki, bitki schabowe w sosie własnym, sałatka z pomidorów i cebulki

Kompot wiśniowy

Podwieczorek:  Chleb mieszany z masłem, pasztet, ogórek kiszony, herbatka malinowa

ŚRODA 21.06.2017

Śniadanie: Chleb słonecznikowy z masłem, pasta z kurczaka, papryka, kakao na mleku

Obiad: Krem marchewkowy z grzankami

( wywar warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, ziemniaki)

Łazanki z mięsem i kapustą

Kompot truskawkowy

Podwieczorek: Jogurt grecki z musli, banan

CZWARTEK 22.06.2017

Śniadanie: Chleb orkiszowy z masłem, szynka wiejska, pomidorki koktajlowe, kawa zbożowa na mleku

Obiad:  Zupa kalafiorowa z ziemniakami

( wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, kalafior, ziemniaki, śmietana)

Pierogi z truskawkami i śmietaną (mąka, jajka)

Kompot jabłkowy

Podwieczorek: Trójkąciki tostowe z masłem, ser żółty, szynka tradycyjna, sałata zielona, herbatka z owoców leśnych

PIĄTEK 23.06.2017

Śniadanie: Płatki jaglane na mleku, kanapka z masłem, pasta twarogowa z szynką

i rzodkiewką, herbatka miętowo-cytrynowa

Obiad: Zupa szczawiowa z ryżem i jajkiem

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, szczaw, śmietana)

Kasza jęczmienna, wołowina po pastersku (gulasz z marchewką, pomidorami i ziemniakami)

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Szarlotka*(mąka, masło, jajka), soczek owocowy

 

 

 

 

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

9Cze2017

PONIEDZIAŁEK 12.06.2017

Śniadanie: Bułka pikarro  z masłem, serek śmietankowy, rzodkiewka, mleko

Obiad: Zupa ryżowa z pietruszką zieloną ( wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, ryż, kapusta włoska)

Młode ziemniaki, pierś z kurczaka w płatkach kukurydzianych z pieca (jajka), sałatka wiosenna( mix sałat, ogórek, rzodkiewka, dymka, śmietana)

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Legumina grysikowa(mleko) z musem truskawkowym, chrupki kukurydziane, herbatka z cytryną

WTOREK 13.06.2017

Śniadanie:  Kasza jaglana na mleku, chleb mieszany z masłem, szynka domowa, pomidor, herbatka miętowo-cytrynowa

Obiad:  Botwinka z jajkiem (wywar mięsno-warzywny, botwinka, marchew pietruszka, seler, por, śmietana)

Młode ziemniaki, kotleciki rybne (jajka, bułka tarta), surówka z młodej kapusty, kukurydzy i koperku

Kompot truskawkowy

Podwieczorek:  Ciasto ucierane z rabarbarem i truskawkami*(jajka, mąka, masło), soczek owocowy

ŚRODA 14.06.2017

Śniadanie: Chleb słonecznikowy z masłem, szynka bacy, sałata, kawa zbożowa na mleku

Obiad:  Krem brokułowy z grzankami

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, ziemniaki, brokuł)

Makaron penne, leczo z kiełbaską, kolorowymi paprykami, pomidorami i cukinią

Kompot jabłkowy

Podwieczorek: Deserek serowo-miodowy, weka z masłem, herbatka z owoców leśnych

CZWARTEK 15.06.2017

Boże Ciało

PIĄTEK 16.06.2017

Śniadanie: Weka z masłem, jajko na twardo, ogórek świeży, szczypiorek, kakao na mleku

Obiad:  Krupnik z kaszą i ziemniakami(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, ziemniaki, kapusta włoska)

Leniwe kluseczki ze szpinakiem(mąka, jajka, twaróg), surówka z marchewki i jabłek

Kompot wiśniowy

Podwieczorek: Chleb mieszany z masłem, szynka z piersi kurczaka, papryka, herbatka malinowa

 

 

 

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

7Cze2017

PONIEDZIAŁEK 05.06.2017

Śniadanie: Bułka kajzerka z masłem, pasta twarożkowa z awokado (ser biały), szczypiorek, mleko

Obiad:  Zupa ogórkowa z ryżem (wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, ogórki kiszone, śmietana)

Makaron świderki w sosie bolońskim z mięsa indyczego, pomidorów, papryki i cukinii  

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek:  Suchy prowiant na wycieczkę: drożdżówka, banan, woda niegazowana

WTOREK 06.06.2017

Śniadanie: Chleb krakowski z masłem, szynka drobiowa, pomidor, kawa zbożowa na mleku

Obiad:  Kociołek jarzyn z makaronem gwiazdki

( wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, brokuł, fasolka żółta,  śmietana)

Młode ziemniaki, kotlet schabowy (mąka, jajko, bułka tarta), młoda kapusta duszona z koperkiem

Kompot jabłkowy

Podwieczorek:  Truskawki ze śmietaną, wafelki ryżowe ze słonecznikiem

ŚRODA 07.06.2017

Śniadanie: Owsianka na mleku, weka z masłem, pasztet, sałata pekińska, herbatka cytrynowa

Obiad: Krem dyniowy z groszkiem ptysiowym

( wywar warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, dynia, ziemniaki)

Młode ziemniaki, miruna w otrębach ( jajka), surówka z buraczków i jabłek

Kompot truskawkowy

Podwieczorek: Ciasto marmurkowe*(mąka, jajka, masło, kakao), ½ nektarynki,

soczek owocowy

CZWARTEK 08.06.2017

Śniadanie: Chleb słonecznikowy z masłem, parówki z szynki, ogórek zielony, kakao na mleku

Obiad:  Zupa gulaszowa z ziemniakami

( mięso od szynki, marchewka, pietruszka, seler, papryka, ziemniaki)

Kluski na parze (drożdże, mąka, jajka, mleko), polewa jogurtowo-truskawkowa

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Kanapka z masłem, ser żółty, sałata zielona, herbatka malinowa

PIĄTEK 09.06.2017

Śniadanie: Ryż na mleku, chleb mieszany z masłem, bekon, papryka, herbatka z miodem

Obiad: Zupa pomidorowa z lanym ciastem

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, jajka, mąka, śmietana)

Kasza wiejska, pulpety w sosie koperkowym (mięso wieprzowe, jajka, bułka, cebula, śmietana), mizeria ze śmietaną

Kompot wiśniowy

Podwieczorek: Kalafior z wody, weka z masłem, herbatka z owoców leśnych

 

 

 

 

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną