Jadłospis

8Sty2018

PONIEDZIAŁEK 08.01.2018

Śniadanie: Grysik na mleku, chleb pszenno-żytni z masłemszynka biała, ogórek zielony, herbatka malinowa, melon

Obiad: Zupa koperkowa z ziemniakami

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, koperek, śmietana)

Ryż, kurczak z warzywami po chińsku(papryka, ananas, kukurydza, przecier pomidorowy)

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Kisiel owocowy*, chrupki kukurydziane o smaku bananowym, woda

WTOREK 09.01.2018

Śniadanie: Chleb orkiszowy(gluten pszenny) z masłem, pasztet wieprzowy, pomidor, kakao na mleku,banan

Obiad: Krem brokułowy z groszkiem ptysiowym(mąka pszenna)

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, brokuły, śmietana)

Ziemniaki, sznycelki z dorsza(jajka, bułka tarta), marchewka oprószana(masło, mąka pszenna)

Kompot jabłkowy

Podwieczorek: Trójkąciki tostowe pszenne z masłemszynka Juranda, kiełki rzodkiewki, ogórek kiszony, herbatka z dzikiej róży

ŚRODA 10.01.2018

Śniadanie: Płatki jaglane(gluten) na mleku, bułka pszenna z masłem, ser żółty, sałata lodowa, herbatka cytrynowa, gruszka

Obiad: Zupa porowa z lanym ciastem

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, jaja, mąka, śmietana)

Kasza jęczmienna, pieczeń wieprzowa w sosie własnym, buraczki zasmażane(masło, mąka pszenna)

Kompot wiśniowy

Podwieczorek Ciasto marchewkowe *(mąka pszenna, jaja, masło, orzechy)soczek owocowy

CZWARTEK 11.01.2018

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem z masłem, kurczak z Bobrownik, rzodkiewka, kawa zbożowa(żyto, jęczmień) na mlekukiwi

Obiad:  Zupa gulaszowa z ziemniakami i papryką

(mięso wieprzowe, marchewka, pietruszka, seler, porziemniaki, papryka)

Racuchy z jabłkami(mąka pszenna, jaja, mleko), bita śmietana

Kompot truskawkowy

Podwieczorek:  Jogurt naturalny z musli (gluten) owocowym, wafelki ryżowe

PIĄTEK 12.01.2018

Śniadanie: Weka pszenna z masłempasta twarogowo-łososiowapapryka, mleko, jabłko

Obiad:  Zupa jarzynowa z zacierką

( wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, selerpor, kalafior, śmietana, mąka pszenna, jaja)

Ziemniakiwołowina na słodko(mango, figi), mizeria ze śmietaną

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Bułeczka pszenna, słodka z masłemdżem, kakao na mleku

 

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

30Gru2017

PONIEDZIAŁEK 01.01.2017

NOWY ROK

WTOREK 02.01.2018

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z masłem, ser żółty, papryka, mleko, marchewka  i kalarepka do chrupania

Obiad:  Kapuśniak z ziemniakami i kiełbasą

(wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, kapusta kiszona)

Kluski leniwe z musem jogurtowo-jagodowym (mąka pszenna, ser biały, jaja)

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek Warzywa na parze(marchew, brokuł, kalafior), pieczywo pszenne chrupkie, herbatka z czarnej porzeczki

ŚRODA 03.01.2018

Śniadanie: Owsianka(owies) na mleku, chleb graham(gluten) z masłem, jajko na twardo, szczypiorek, pomidor, herbatka z miodem, winogrona

Obiad:  Kociołek jarzyn z zacierką

( wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, porgroszek zielony, jaja, mąka pszenna, śmietana)

Kasza pęczak(gluten), klopsiki wieprzowo wołowe w sosie koperkowym(śmietana), marchewka z chrzanem

Kompot truskawkowy

PodwieczorekDanonek, banan, woda

CZWARTEK 04.01.2018

 Śniadanie: Bułka pszenna pikarro z masłem, szynka tradycyjna, ogórek zielony, kakao na mleku, gruszki

Obiad:  Krem dyniowy z groszkiem ptysiowym

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, dynia, mąka pszenna, śmietana)

Ziemniaki, łosoś zapiekany w żółtym serze, szpinak(śmietana 30 %)

Kompot jabłkowy

Podwieczorek: Ciasto weneckie z jabłkami*(jaja, mąka pszenna, olej), soczek owocowy

PIĄTEK 05.01.2018

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem z masłem, awanturka (ser biały) z rzodkiewką i awokado, kawa zbożowa (żyto, jęczmień) na mleku, mandarynki

Obiad:  Zupa pomidorowa z ryżem

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, selerprzecier pomidorowy, śmietana)

Ziemniaki, eskalopki drobiowe(mąka pszenna, mleko, jaja)surówka z porów(śmietana)

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Kanapka pszenno-żytnia z masłem, schab pieczony, sałata lodowa, herbata

 

 

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

18Gru2017

PONIEDZIAŁEK 18.12.2017

Śniadanie: Grysik(gluten) na mleku, chleb orkiszowy(gluten) z masłem, ser żółty, pomidor, herbatka malinowa, morele suszone

Obiad: Krem z batatów z groszkiem ptysiowym

( wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, bataty, jajka, mąka pszenna)

Makaron penne(mąka, jajka), strogonow z indyka z papryką, pieczarkami i warzywami

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Sałatka grecka z serem fetaoliwkami i sosem winegret, weka pszenna z masłemherbatka z dzikiej róży

WTOREK 19.12.2017

Śniadanie: Chleb słonecznikowy(gluten) z masłem, pasta z tuńczyka i jajek, kiełki rzodkiewkikawa zbożowa(jęczmień, żyto) na mleku, mandarynki

Obiad:  Krupnik z kaszą pęczak

(wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, jęczmień)

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem wołowym i warzywami pod beszamelem(mąka pszenna, masło, mleko), parmezan

Kompot jabłkowy

Podwieczorek:  Ptasie mleczko na jogurcie naturalnym* z musem truskawkowym, wafelki ryżowe

ŚRODA 20.12.2017

Śniadanie: Chleb graham(gluten) z masłemkurczak z Bobrownik, sałata zielona, kakao na mleku, banany

Obiad:  Żurek z ziemniakami i kiełbasą

( wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, mąka żytnia, czosnek, śmietana)

Naleśniki z twarogiem(mąka pszenna, jajka, mleko, ser białycukier waniliowy), polewa jogurtowa z owocami leśnymi

Kompot truskawkowy

PodwieczorekChleb pszenno-żytni z masłem, kabanos, pomidorki koktajlowe, herbatka z cytryną

CZWARTEK 21.12.2017

 Śniadanie: Owsianka(owies) na mleku, chleb pszenno-żytni z masłemszynka Juranda, papryka, herbatka z miodem, kiwi

Obiad:  Zupa koperkowa z ryżem

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, koperek, śmietana)

Kasza kus-kus(pszenica durum), pulpeciki z mięsa mieszanego(bułka, jajka) w sosie własnym, sałatka z pomidorów i cebulki

Kompot wiśniowy

Podwieczorek: Ananas z bitą śmietaną, andruty(mąka pszenna), napój owocowy

PIĄTEK 22.12.2017

Śniadanie: Bułka pszenna z masłem, twarożek z rzodkiewką, ogórkiem kiszonym i szynką, mleko, jabłka

Obiad:  OBIAD WIGILIJNY

Barszcz czerwony z jajkiem

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, buraki, czosnek)

Ziemniaki, miruna panierowana (jajka, bułka tarta, mąka pszenna), surówka z kapusty kiszonej i marchewki

Ciastka(mąka pszenna, jajka)owoce

Kompot z suszu

Podwieczorek: Kanapka pszenno-żytnia z masłem, szynka tradycyjna, rzodkiewka, herbata

 

 

 

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

12Gru2017

PONIEDZIAŁEK 11.12.2017

Śniadanie: Płatki jaglane(gluten) na mleku, weka pszenna z masłem, szynka tradycyjna, rzodkiewka, herbata owocowa, pomarańcze

Obiad: Zupa ziemniaczana zabielana

(wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, ziemniaki, śmietana)

Ryż, kurczak z warzywami po meksykańsku (fasola czerwona, kukurydza, papryka, przecier pomidorowy)

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Kisiel domowy* (mąka ziemniaczanacukier, owoce), chrupki kukurydziane, woda

WTOREK 12.12.2017

Śniadanie: Chleb graham(gluten) z masłem, parówki z szynki, keczup, ogórek zielonykawa zbożowa(jęczmień, żyto) na mleku, jabłka

Obiad: Krem z selera z groszkiem ptysiowym(mąka, jajka)

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, mleko kokosowe)

Ziemniaki, filety z miruny z pieca w wiórkach kokosowych, marchewka oprószana(mąka pszenna)

Kompot wiśniowy

Podwieczorek:  Chleb pszenno-żytni z masłem, pasta z jajek(majonez), kiełki rzodkiewki, herbata z owoców leśnych

ŚRODA 13.12.2017

Śniadanie: Musli owocowe na mleku, chleb słonecznikowy(gluten) z masłem, ser żółty, sałata zielona, herbata malinowa, winogrona

Obiad: Kociołek jarzyn z zacierką

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, groszek cukrowy, kalafior, brokuł, śmietana, mąka pszenna, jajka)

Kasza jęczmienna(gluten), bitki schabowe w sosie własnym, buraczki na ciepło

Kompot jabłkowy

Podwieczorek Ciasto ucierane z wiśniami i porzeczkami*(jajka, masło, mąka pszenna), soczek owocowy

CZWARTEK 14.12.2017

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni  z masłem, szynka Kniazia, papryka, kakao na mleku, melon

Obiad:  Zupa z grochu przecierowego z ziemniakami i kiełbasą

(wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, porgroch przecierowy, ziemniaki)

Makaron kokardki(jaja, mąka pszenna) z serem białym i musem truskawkowo-jogurtowym

Kompot jabłkowy

Podwieczorek:  Chleb orkiszowy(gluten) z masłempasztet, ogórek kiszony, herbata z cytryną

PIĄTEK 15.12.2017

Śniadanie: Bułka kajzerka(gluten) z masłem, awanturka z sardynek(ser biały)szczypiorek, pomidor,mlekogruszki

Obiad:  Zupa ogórkowa z ryżem

( wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, selerpor, ogórki kiszone, śmietana)

Ziemniaki, gulasz cielęcy, surówka z modrej kapusty

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Maślanka owocowa, bułeczka drożdżowa(gluten) z masłem

 

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

4Gru2017

PONIEDZIAŁEK 04.12.2017

Śniadanie: Kasza jaglana na mleku, chleb mieszany z masłem, szynka biała, ogórek zielony, herbatka cytrynowa, mandarynki

Obiad: Zupa jesienna z lanym ciastem

( wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, kalafior, śmietana, mąka, jajka)

Ziemniaki, indyk grillowany, surówka z marchewki z ananasem

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Kanapka z masłem, serek śmietankowy, kiełki rzodkiewki, herbatka malinowa

WTOREK 05.12.2017

Śniadanie: Weka z masłem, serek mozzarella, pomidorki koktajlowe, mleko, banany

Obiad:  Barszcz czerwony z ziemniakami

(wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, buraki, śmietana)

Łazanki z mięsem i kapustą

Kompot truskawkowy

Podwieczorek:  Ciasto piernikowe*(mąka, jajka, masło), soczek owocowy

ŚRODA 06.12.2017

Śniadanie: Owsianka na mleku, chleb słonecznikowy z masłem, pasztet, sałata zielona, herbatka z miodem, kiwi

Obiad:  Zupa szczawiowa z ryżem i jajkiem

( wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, przecier szczawiowy, śmietana)

Kasza pęczak, wołowina na słodko(figi, mango), fasolka zielona

Kompot jabłkowy

Podwieczorek: Jogurt naturalny z musem truskawkowym, wafelki ryżowe

SŁODKA NIESPODZIANKA OD ŚW. MIKOŁAJA

CZWARTEK 07.12.2017

 Śniadanie: Bułka kajzerka z masłem, schab pieczony, papryka, kawa zbożowa na mleku, jabłka

Obiad:  Rosolnik z piersią kurczaka i pietruszką zieloną

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, kapusta włoska, kasza manna)

Pierogi ruskie(mąka, jajka, ziemniaki, ser biały)

Kompot wiśniowy

Podwieczorek: Warzywa na parze(marchew, brokuł, kalafior), pieczywo chrupkie, herbatka z czarnej porzeczki

PIĄTEK 08.12.2017

Śniadanie: Chleb orkiszowy z masłem, ser żółty, rzodkiewka, kakao na mleku, winogrona

Obiad:  Krem cebulowy z groszkiem ptysiowym

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, cebula, ziemniaki)

Ziemniaki, kotleciki rybne z miruny(jajka, bułka tarta), szpinak (śmietana 30%)

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Kolorowa sałatka makaronowa z oliwkami, pomidorkami i szynką drobiową, zioła, herbatka z dzikiej róży

 

 

 

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

26Lis2017

PONIEDZIAŁEK 27.11.2017

Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku, weka z masłem, indyk maślany, papryka, herbatka malinowa, jabłka

Obiad: Zupa kalafiorowa z ziemniakami

(wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, kalafior, śmietana)

Spaghetti z mięsem i warzywami w sosie bolońskim posypane parmezanem (marchew, pietruszka, seler,por, przecier pomidorowy)

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Chałka drożdżowa z masłem i miodem, kakao na mleku

WTOREK 28.11.2017

Śniadanie: Chleb graham z masłemser żółty, pomidor, kakao na mleku, pomarańcze

Obiad: Zupa pieczarkowa z ryżem

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, pieczarki, śmietana)

Kasza jęczmienna, gulasz cielęcy, sałata lodowa ze śmietaną

Kompot jabłkowy

Podwieczorek:  Banan, andruty, herbatka porzeczkowa

ŚRODA 29.11.2017

Śniadanie: Zupa mleczna z muszelkamichleb krakowski z masłem, szynka spod strzechy, sałata zielona, herbatka, gruszki

Obiad: Krem z zielonych warzyw

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, groszek cukrowy, cukinia, śmietana)

Ziemniaki, miruna z pieca, surówka z kiszonej kapusty, marchewki i cebulki

Kompot wiśniowy

Podwieczorek Danonki, chrupki kukurydziane o smaku bananowym, napój owocowy

CZWARTEK 30.11.2017

Śniadanie: Bułka pikarro z masłem, kiełbasa krakowska podsuszana, ogórek zielony, kawa zbożowa na mleku, melon

Obiad:  Zupa gulaszowa z ziemniakami i papryką

(mięso wieprzowe, marchewka, pietruszka, seler, porpapryka)

Ryż, polewka jogurtowo-porzeczkowa

Kompot truskawkowy

Podwieczorek:  Kanapka z masłem, jajko na twardo, szczypiorek, mini marchewki, herbatka z dzikiej róży

PIĄTEK 01.12.2017

Śniadanie: Chleb słonecznikowy z masłem, pasta twarogowa z łososiem, kiełki rzodkiewki, mleko, morele suszone

Obiad:  Zupa pomidorowa z zacierką

( wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, przecier pomidorowy, śmietana)

Ziemniaki, kotlet schabowy(mąka, jajka, bułka tarta), buraczki zasmażane(masło, mąka)

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Rolada biszkoptowa z jabłkami*(jajka, mąka), soczek owocowy

 

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną