Jadłospis

4Mar2018

PONIEDZIAŁEK 05.03.2018

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z masłemszynka tradycyjna, sałata zielona, kakao na mleku, mieszanka studencka(orzechy laskowe, orzechy nerkowca, żurawina suszona)

Obiad: Zupa jarzynowa z ziemniakami i pietruszką zieloną

( wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, ziemniaki, śmietana)

Paprykarz z kurczaka z ryżem, mizeria ze śmietaną

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Danonekchrupki kukurydziane o smaku bananowym, mandarynki

WTOREK 06.03.2018

Śniadanie: Bułka pszenna z ziarenkami z masłem, bryndza (ser biały) z rzodkiewką i  szczypiorkiem, ogórek zielony, mleko, jabłka

Obiad: Zupa koperkowa z zacierką

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, koperek, jaja, mąka pszenna, śmietana)

Ziemniaki, miruna z pieca, surówka z kiszonej kapusty, marchewki i cebulki

Kompot truskawkowy

Podwieczorek: Kanapka pszenno-żytnia z masłem, kurczak z Bobrownik, papryka, herbatka malinowa

ŚRODA 07.03.2018

Śniadanie: Płatki jaglane na mleku, chleb pszennyorkiszowy masłem, ser żółty, pomidorki koktajlowe, herbatka z miodemwinogrona

Obiad: Krem z batatów z groszkiem ptysiowym

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, bataty, mleko kokosowe, mąka pszenna)

Kasza jęczmienna, cielęcina w papryce, surówka z selera i ananasa

Kompot wiśniowy

Podwieczorek Ciasto piernikowe (mąka pszenna, jaja, olej, cukier), soczek owocowy

CZWARTEK 08.03.2018

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem, pasta z szynki, ogórek kiszony, kawa zbożowa(jęczmień, żyto) na mleku, kiwi

Obiad:  Rosolnik z piersią kurczaka

(wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, kasza mannakapusta włoska)

Kluski leniwe(mąka pszenna, jaja, ser biały) jogurt naturalny z truskawkami

Kompot jabłkowy

Podwieczorek:  Banan, andruty (mąka pszenna) z miodemnapój owocowy

PIĄTEK 09.03.2018

Śniadanie: Kulki czekoladowe(mąka pszenna) na mleku, weka pszenna  z masłem, jajko na twardo, szczypiorek, pomidor, herbatka cytrynowa, gruszki

Obiad:  Zupa ogórkowa z ryżem

( wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, selerpor, ogórki kiszone, śmietana)

Ziemniaki, pieczeń wieprzowa w sosie własnym, buraczki na ciepło

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Sałatka a’la gyros (mix sałat, pierś z kurczaka, ogórek zielony, pomidorki koktajlowe, sos śmietanowo – ziołowy), pieczywo pszennechrupkie, herbata owocowa

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

23Lut2018

PONIEDZIAŁEK 26.02.2018

Śniadanie: Bułka pszenna z ziarenkami z masłemszynka biała, papryka, mleko, pomarańcze

Obiad: Krupnik z kaszą jęczmienną i koperkiem

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler)

Makaron penne (mąka pszenna, jaja)kurczak w sosie śmietanowoziołowym, marchewka z jabłkiem

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Chałka pszenna z masłemdżem morelowy, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku

WTOREK 27.02.2018

Śniadanie: Kaszka jaglana na mleku, weka pszenna z masłem, pasta z jajek (majonez), kiełki rzodkiewki, herbatka, banany

Obiad:  Krem dyniowy z groszkiem ptysiowym

(wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, śmietana, mąka pszennadynia)

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem wieprzowym i warzywami pod beszamelem (mąka pszenna, masło, mleko)

Kompot truskawkowy

Podwieczorek Jogurt naturalny, granola (mąka pszenna)mus porzeczkowy

ŚRODA 28.02.2018

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z masłem, schab pieczony, sałatka pekińska, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, jabłka

Obiad:  Żurek z ziemniakami i kiełbasą

(wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, mąka pszenna)

Pierogi z serem (mąka pszenna, jajka, ser biały), jogurt z truskawkami

Kompot wiśniowy

Podwieczorek: Chleb orkiszowy, pszenny z masłemkabanos drobiowy, ogórek świeży, herbatka z dzikiej róży

CZWARTEK 01.03.2018

 Śniadanie: Chleb graham (mąka razowa)parówki z szynki, keczup, pomidor, kakao na mleku, winogrona

Obiad:  Zupa kalafiorowa z zacierką

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, kalafior, jajka, mąka pszenna, śmietana)

Ziemniaki, łosoś zapiekany w serze żółtym, szpinak (śmietana 30%)

Kompot jabłkowy

Podwieczorek: Ciasto ucierane z bananami i czekoladą* (mąka pszenna, masło, jaja)soczek owocowy

PIĄTEK 02.03.2018

Śniadanie: Płatki zbożowe (mąka pszenna) na mlekuchleb pszenno-żytni ze słonecznikiem, ser żółtyrzodkiewka, herbatka cytrynowa, melon

Obiad:  Barszcz czerwony z ziemniakami

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, selerburaki, śmietana)

Kasza pęczak, wołowina na słodko(mango, figi), surówka z selera i ananasa

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Sałatka makaronowa (mąka pszenna, jajka)z szynką, kukurydzą i pomidorkami koktajlowymi, herbatka malinowa

 

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

19Lut2018

PONIEDZIAŁEK 19.02.2018

Śniadanie: Grysik(gluten pszenny) na mleku, chleb pszenno-żytni z masłemszynka ze wsi, ogórek zielony, herbatka malinowa, morele suszone

Obiad: Zupa gulaszowa z ziemniakami i papryką

( mięso wieprzowe, marchewka, pietruszka, seler, por, ziemniaki, papryka)

Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem, śmietana

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Chleb pszenno-żytni z masłemkurczak z Bobrownik, sałata zielona, herbata z miodem

WTOREK 20.02.2018

Śniadanie: Chleb pszenny, orkiszowy z masłem, serek śmietankowy, rzodkiewka, mleko, mandarynki

Obiad: Kociołek jarzyn z lanym ciastem

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, brokuł, kalafior, jaja, mąka pszenna,śmietana)

Kluski śląskie(mąka ziemniaczana, ziemniaki, jaja), bitki schabowe w sosie własnym, modra kapusta

Kompot truskawkowy

Podwieczorek: Sałatka owocowa (ananas, brzoskwinie, kiwi) z bitą śmietaną, andruty (mąka pszenna)

ŚRODA 21.02.2018

Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku, weka pszenna z masłem, kiełbasa żywiecka, pomidorki koktajlowe, herbatka, melon

Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, przecier pomidorowy, śmietana, mąka pszenna, jaja)

Kasza kus-kus, klopsy rybne (miruna, dorsz, jajka, bułka pszenna) w sosie koperkowym, marchewka z chrzanem

Kompot wiśniowy

Podwieczorek Danonek, banan

CZWARTEK 22.02.2018

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem, pasztet wieprzowy, pomidor, kakao na mlekugruszki

Obiad:  Krem pieczarkowy z grzankami

(wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, pieczarki, mąka pszenna, śmietana)

Ziemniaki, eskalopki(filet z kurczaka, mąka pszenna, jajka, mleko), sałata lodowa ze śmietaną

Kompot jabłkowy

Podwieczorek:  Trójkąciki tostowe, pszenne z masłem, ser żółty wędzony, ogórek kiszony, herbatka

PIĄTEK 23.02.2018

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z masłem, pasta twarogowo-łososiowa, szczypiorek, papryka, kawa zbożowa(jęczmień, żyto) na mlekujabłka

Obiad:  Zupa szczawiowa z ryżem i jajkiem

( wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, koncentrat szczawiowy, śmietana)

Fasolka po bretońsku z kiełbaską i warzywami (marchewka, pietruszka, seler, por, przecier pomidorowy), pieczywo pszenne

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Zebraz kakao (mąka pszenna, jajka, olej), soczek owocowy

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

11Lut2018

PONIEDZIAŁEK 12.02.2018

Śniadanie: Płatki jaglane na mleku, chleb orkiszowy (mąka pszenna), ser żółty, papryka, herbata owocowa, pomarańcze

Obiad: Zupa grysikowa z pietruszką zieloną

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, kasza manna)

Makaron spaghetti (mąka pszenna, jaja), mięso wieprzowe, mielone, warzywa, sos pomidorowy

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Chleb pszenno-żytni z masłem, szynka Kniazia, rzodkiewka, herbata z miodem

WTOREK 13.02.2018

Śniadanie: Bułka pszenna z ziarenkami z masłem, parówki z szynki, keczup, sałata, kakao na mleku, kiwi

Obiad:  Krem brokułowy z groszkiem ptysiowym

(wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, śmietana, mąka pszenna, brokuł)

Ziemniaki, sznycelki drobiowe (mąka pszenna, bułka tarta pszenna, jaja), mizeria ze śmietaną

Kompot jabłkowy

Podwieczorek Kisiel wiśniowy*, ciasteczka owsiane, napój owocowy

ŚRODA 14.02.2018

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z masłem, schab pieczony, pomidor, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, gruszki

Obiad:  Zupa fasolowa z zacierką i kiełbasą

(wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, mąka pszenna, jaja, fasola Jaś)

Ryż, polewka jogurtowo-truskawkowa 

Kompot wiśniowy

Podwieczorek: Weka pszenna z masłem, jajko w sosie śmietanowym, szczypiorek, herbata z dzikiej róży

CZWARTEK 15.02.2018

 Śniadanie: Płatki ryżowe mleku, chleb pszenny ze słonecznikiem z masłem, pasta z szynki, ogórek zielony, herbata malinowa

Obiad:  Zupa koperkowa z ziemniakami

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, koperek ,śmietana)

Kasza pęczak, gulasz cielęcy, buraczki na ciepło(masło)

Kompot truskawkowy

Podwieczorek: Ciasto weneckie z jabłkami* (mąka pszenna, masło, jaja, orzechy włoskie), soczek owocowy

PIĄTEK 16.02.2018

Śniadanie: Weka pszenna z masłem, serek mozzarella, pomidorki koktajlowe, mleko, melon

Obiad:  Zupa porowa z ryżem

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, śmietana)

Ziemniaki, ryba po grecku (miruna, marchew, pietruszka, seler, pomidory z puszki)

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Banan, jogurt pitny z owoców leśnych, chrupki kukurydziane

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

4Lut2018

PONIEDZIAŁEK 05.02.2018

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z masłem, pasztet drobiowy, papryka, kawa zbożowa(jęczmień, żyto) na mleku, jabłka

Obiad: Kapuśniak z ziemniakami i kiełbaską

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, ziemniaki, kapusta kiszona)

Naleśniki(mąka pszenna, mleko, jaja) z dżemem i bitą śmietaną

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Trójkąciki tostowe, pszenne z masłem, ser żółty, sałata lodowa, herbatka jeżynowa

WTOREK 06.02.2018

Śniadanie: Muszelki czekoladowe(mąka pszenna) na mlekuchleb orkiszowy(mąka pszenna) z masłem, jajko na twardo, kiełki rzodkiewki, herbatka, mandarynki

Obiad: Krem z dyni z grzankami (mąka pszenna)

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, dynia, śmietana)

Kasza jęczmienna, bitki wołowe, sałatka szwedzka (ogórki kiszone, marchewka, cebulka)

Kompot truskawkowy

Podwieczorek: Marchewka, jabłko i kalarepka do pochrupania, wafelki ryżowe, herbatka malinowa

ŚRODA 07.02.2018

Śniadanie: Bułka pszenna z masłem, kiełbasa krakowska, podsuszana, ogórek zielony, kakao na mleku, melon

Obiad: Zupa pomidorowa z łazankami

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, przecier pomidorowy, śmietana, mąka pszenna, jaja)

Ziemniaki, sznycelki z dorsza (jaja, bułka tarta), marchewka z groszkiem

Kompot jabłkowy

Podwieczorek Chleb pszenno-żytni z masłem, polędwica sopocka, rzodkiewka, herbata z owoców leśnych

CZWARTEK 08.02.2018

Śniadanie: Owsianka na mlekuchleb pszenny ze słonecznikiem z masłem, szynka wiejska, pomidor, herbatka z miodem, gruszki

Obiad:  Kartoflanka zabielana z pietruszką zieloną

(wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, ziemniaki, śmietana)

Ryż po meksykańsku z mięsem wieprzowym, mielonym( fasola czerwona, kukurydza, papryka)

Kompot wiśniowy

Podwieczorek:  Oponki* (mąka pszenna, jaja, ser biały)soczek owocowy

PIĄTEK 09.02.2018

Śniadanie: Weka pszenna z masłem, twarożek, miód, mleko, winogrona

Obiad:  Zupa z żółtej fasolki z ryżem

( wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, selerpor, fasolka żółta, śmietana)

Ziemniaki, klopsiki drobiowe (jaja, bułka pszenna), bukiet warzyw na parze( brokuł, kalafior, marchewka)

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Maślanka truskawkowa, bułeczka słodka, pszenna, z masłem

 

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

29Sty2018

PONIEDZIAŁEK 29.01.2018

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni  z masłem, pasta z tuńczyka, ogórek kiszony, szczypiorek, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, pomarańcze

ObiadZupa z grochu łuskanego z ziemniakami i kiełbaską

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, selergroch łuskany)

Makaron kokardki (mąka pszenna, jaja), ser biały, polewa jogurtowotruskawkowa

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Chleb pszennytostowy z masłemfilet z kurczaka, pomidor, herbatka z dzikiej róży

WTOREK 30.01.2018

Śniadanie: Płatki jęczmienne na mleku, chleb orkiszowy (gluten pszenny) z masłem, szynka tradycyjna, sałata zielone, herbatka owocowa, morele

Obiad:  Zupa szczawiowa z ryżem i jajkiem

(wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, śmietanaprzecier szczawiowy)

Ziemniaki, kotlet schabowy (mąka pszenna, bułka tarta pszenna, jaja), surówka z buraczków

Kompot jabłkowy

Podwieczorek Banan, danonek

ŚRODA 31.01.2018

Śniadanie: Bułka pszenna, pikarro z masłem, serek śmietankowy, rzodkiewka, mlekokiwi

Obiad:  Zupa jarzynowa z zacierką, groszkiem cukrowym i koperkiem

(wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, mąka pszenna, jaja, śmietana)

Niezwykłe gołąbki (mięso wieprzowo-wołowe, kasza jęczmienna, kasza mannakapusta biała) w sosie pomidorowym 

Kompot wiśniowy

PodwieczorekSzarlotka domowa*(mąka pszenna, jaja, masło)soczek owocowy

CZWARTEK 01.02.2018

 Śniadanie: Grysik (gluten pszenny)na mleku, chleb pszenno-żytni  ze słonecznikiemszynka biała, papryka, herbatka jeżynowa, jabłka

Obiad:  Zupa ogórkowa z ryżem

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, ogórki kiszone,śmietana)

Ziemniaki, miruna panierowana(mąka pszenna, jaja, bułka tarta pszenna) z pieca, surówka z marchewki i selera

Kompot truskawkowy

Podwieczorek: Sałatka a’la gyros (mix sałat, pierś z kurczaka, pomidorki koktajlowe, ogórek zielony, koperek, jogurt naturalny)weka pszenna z masłemherbatka cytrynowa

PIĄTEK 02.02.2018

Śniadanie: Weka pszenna z masłem, ser żółty, pomidor, kakao na mleku, gruszki

Obiad:  Krem z batatów z groszkiem ptysiowym

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, selerbataty, mąka pszenna)

Ryż, pierś z kurczaka w sosie śmietanowo – ziołowym, sałata lodowa z sosem winegret

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Chałka  pszenna z masłem i miodem, mlekowinogrona

 

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną