Jadłospis

20Lis2017

PONIEDZIAŁEK 20.11.2017

Śniadanie: Płatki jaglane na mleku, chleb orkiszowy z masłem, szynka kniazia, papryka, herbatka z dzikiej róży, melon

Obiad: Zupa jesienna z ryżem

( wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, kalafior, śmietana)

Makaron kokardki, kurczak ze szpinakiem w sosie śmietanowym( śmietana 30%)

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Sałatka warzywna z kaszą kus-kus i polędwicą(kukurydza, groszek, marchewka, pietruszka, seler), pieczywo chrupkie, herbatka

WTOREK 21.11.2017

Śniadanie: Chleb mieszany z masłem, parówki z szynki, pomidor, keczup, kawa zbożowa na mleku, jabłka

Obiad:  Krem brokułowy z groszkiem ptysiowym

(wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, brokuł)

Ziemniaki, miruna panierowana(jajka, mąka, bułka tarta), surówka z selera(śmietana)

Kompot truskawkowy

Podwieczorek:  Budyń domowy* (mleko, mąka, mąka ziemniaczana, cukier waniliowy)

z wiórkami czekoladowymi, chrupki kukurydziane, herbatka z miodem

ŚRODA 22.11.2017

Śniadanie: Bułka kajzerka z masłem, twarożek, dżem z dzikiej róży, mleko, winogrona

Obiad:  Rosół z makaronem i pietruszką zieloną

( wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska)

Risotto z warzywami i mięsem mieszanym w sosie pomidorowym(marchew, pietruszka, seler, por, przecier pomidorowy)

Kompot wiśniowy

Podwieczorek: Kanapka z masłem, kiełbasa żywiecka, rzodkiewka, herbatka z czarnej porzeczki

CZWARTEK 23.11.2017

 Śniadanie: Owsianka na mleku, weka z masłem, pasta z kurczaka(majonez), ogórek zielony, herbatka z cytryną, banany

Obiad:  Zupa neapolitańska z lanym ciastem

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, selerjajka, mąka, ser żółty)

Ziemniaki, pieczeń rzymska z mięsa mieszanego faszerowana warzywami(cukinia, papryka)

Kompot jabłkowy

Podwieczorek: Babka piegusek*(jajka, masło, mąka, mak), soczek owocowy

PIĄTEK 24.11.2017

Śniadanie: Chleb słonecznikowy z masłem, tuńczyk z jajkiem, szczypiorek, kakao na mleku, kalarepka i marchewka do chrupania

Obiad:  Kapuśniak z ziemniakami i kiełbaską

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, kapusta kiszona, ziemniaki)

Racuchy z jabłkami(mąka, jajka, mleko) pod pierzynką z bitej śmietany

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Trójkąciki tostowe z masłem, ser żółty, sałata lodowa, herbata

 

 

 

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

11Lis2017

PONIEDZIAŁEK 13.11.2017

Śniadanie: Grysik na mleku, bułka pikarro z masłem, ser żółty, sałata, herbatka malinowa, pomarańcze

Obiad: Zupa koperkowa z ryżem

(wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, koperek, śmietana)

Ziemniaki, pieczeń w sosie własnym, mizeria ze śmietaną

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Sałatka owocowa pod chmurką z bitej śmietany(banan, winogrona, żurawina, rodzynki), woda niegazowana

WTOREK 14.11.2017

Śniadanie: Chleb mieszany z masłem, szynka Juranda, papryka, kakao na mleku, kiwi

Obiad: Zupa z groszku łuskanego z ziemniakami i kiełbaską

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por)

Kluski leniwe (mąka, ser biały, jajka) z polewą  jogurtowo-truskawkową

Kompot wiśniowy

Podwieczorek:  Kanapka z masłem, kabanos wieprzowy, pomidorki koktajlowe, herbatka cytrynowa

ŚRODA 15.11.2017

Śniadanie: Chleb słonecznikowy z masłemtwarożek z awokado, rzodkiewka, mleko, gruszki

Obiad: Kartoflanka zabielana

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, ziemniaki, śmietana)

Ryżpierś z indyka w limonce, surówka z marchewki i jabłek

Kompot truskawkowy

Podwieczorek Ciasto zebra*(mąka, jajka, olej, kakao), soczek owocowy

CZWARTEK 16.11.2017

Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku, weka z masłem, kurczak z Bobrownik, ogórek zielony, herbatka, suszone morele

Obiad:  Kociołek jarzyn z zacierką

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, seler, porkalafior, brokuł, śmietana)

Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym( kasza manna, kasza jęczmienna, kapusta, mięso mieszane, jajka)

Kompot jabłkowy

Podwieczorek:  Kanapka z masłem, jajko w sosie tatarskim(śmietana, majonez, groszek zielony), szczypiorek, herbatka z miodem

PIĄTEK 17.11.2017

Śniadanie: Chleb graham z masłem, pasztet, ogórek kiszony, kawa zbożowa na mleku, jabłka

Obiad:  Krem marchewkowy z groszkiem ptysiowym

( wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por)

Ziemniaki, sznycelki z dorsza(jajka, bułka, bułka tarta), buraczki na zimno

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Shake jogurtowo-owocowy z orzechami(wiśnie, porzeczki, musli, orzechy), wafelki ryżowe

 

 

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

3Lis2017

PONIEDZIAŁEK 06.11.2017

Śniadanie: Bułka kajzerka z masłem, ser żółty, pomidor, kakao na mleku, melon

Obiad: Zupa ogórkowa z ryżem

( wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, ogórki kiszone, śmietana)

Ziemniaki, sznycelki( jajka, bułka tarta), marchewka oprószana(masło, mąka)

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Ciasto weneckie z jabłkami*(masło, jajka, mąka), soczek owocowy

WTOREK 07.11.2017

Śniadanie:  Płatki jaglane na mleku, chleb mieszany z masłem, szynka wiejska, papryka, herbatka z czarnej porzeczki, gruszki

Obiad:  Krupnik z kaszą pęczak

(wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, kapusta włoska)

Ziemniaki, łosoś na parze, surówka z pekinki ze śmietaną

Kompot truskawkowy

Podwieczorek:  Ananas z bitą śmietaną, chrupki kukurydziane, napój owocowy

ŚRODA 08.11.2017

Śniadanie: Chleb krakowski z masłem, serek śmietankowy, rzodkiewka, mleko, kiwi

Obiad:  Zupa jarzynowa z zielonym groszkiem i zacierką

( wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana)

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i warzywami pod beszamelem(mleko, masło, mąka, ser żółty)

Kompot truskawkowy

Podwieczorek: Chleb mieszany z masłem, pasztet, sałata zielona, herbatka owocowa

CZWARTEK 09.11.2017

 Śniadanie: Weka z masłem, pasta z jajek, szczypiorek, rzodkiewka, mleko, jabłka

Obiad:  Krem dyniowy z groszkiem ptysiowym

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, dynia)

Kasza wiejska, gulasz z indyka, sałatka szwedzka(ogórki kiszone, cebulka)

Kompot wiśniowy

Podwieczorek: Deserek twarogowo-waniliowy,1/2 bułeczki maślanej z masłem, herbatka z miodem

PIĄTEK 10.11.2017

Śniadanie: Chleb słonecznikowy z masłem, szynka Juranda, ogórek zielony, kawa zbożowa na mleku,pomarańcze

Obiad:  Rosolnik z piersią kurczaka z pietruszką zieloną

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, kasza manna, kapusta włoska)

Ryż zapiekany z jabłkami, polewa jogurtowo-cynamonowa

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Kalafior z wody z bułką tartą i masełkiem, pieczywo chrupkie, herbatka malinowa

 

 

 

 

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

27Paź2017

PONIEDZIAŁEK 30.10.2017

Śniadanie: Musli owocowe na mleku, chleb słonecznikowy z masłem, indyk maślany, papryka, herbatka malinowa, jabłko

Obiad: Zupa pomidorowa z zacierką

(wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, przecier pomidorowy, śmietana)

Ziemniaki, miruna w otrębach (jajka), surówka z kapusty kiszonej, marchewki i cebulki

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Weka z masłem, kabanos wieprzowy, pomidorki koktajlowe, herbatka z dzikiej róży

WTOREK 31.10.2017

Śniadanie: Bułka kajzerka z masłem, tuńczyk, ogórek zielony, kakao na mleku, mandarynka

Obiad: Krem z batatów z groszkiem ptysiowym

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, mleko kokosowebataty)

Kasza gryczana, cielęcina w papryce, surówka z porów (śmietana, groszek zielony)

Kompot wiśniowy

Podwieczorek:  Maślanka bananowa, wafelki ryżowe

ŚRODA 01.11.2017

Wszystkich Świętych

CZWARTEK 02.11.2017

Śniadanie: Chleb graham z masłem, pasta z kurczaka(majonez), szczypiorek, ogórek kiszony, kawa zbożowa na mleku, arbuz

Obiad:  Barszcz biały z kiełbaską i ziemniakami

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, barszcz biały, śmietana, czosnek)

Naleśniki z dżemem (mąka, jajka, mleko) ze śmietaną i wanilią

Kompot jabłkowy

Podwieczorek:  Sałatka jesienna z sałaty lodowej z szynką, papryką i oliwkami, weka z masłem, herbatka z cytryną

PIĄTEK 03.11.2017

Śniadanie: Kaszka jaglana na mleku, kanapka z masłem, szynka kniazia, pomidor, herbatka z miodem, śliwki

Obiad:  Zupa koperkowa z ryżem

( wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, ryż, koperek, śmietana)

Ziemniaki, pierś z kurczaka grillowana z pieca, marchewka z chrzanem

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Babka piaskowa z kakao*(masło, jajka, mąka), soczek owocowy

 

 

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

19Paź2017

PONIEDZIAŁEK 23.10.2017

Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku, weka z masłem, dżem jeżynowy, herbatka cytrynowa, arbuz

Obiad: Zupa koperkowa z ziemniakami

( wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, koperek, śmietana)

Kasza pęczak, gulasz cielęcy, sałatka szwedzka

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Kanapka z masłem, schab pieczony, sałata pekińska, herbatka z dzikiej róży

WTOREK 24.10.2017

Śniadanie:  Bułka kajzerka z masłem, indyk maślany, pomidor, kawa zbożowa na mleku, jabłko

Obiad:  Zupa kalafiorowa z ryżem

(wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, kalafior, śmietana)

Ziemniaki, miruna panierowana(mąka, jajka, bułka tarta), fasolka zielona

Kompot wiśniowy

Podwieczorek:  Deserek sojowy waniliowywafelki ryżowe

ŚRODA 25.10.2017

Śniadanie:  Zupa mleczna z lanym ciastem, chleb mieszany z masłem, ser żółty, papryka, herbatka owocowa, mandarynki

Obiad:  Krem pieczarkowy z groszkiem ptysiowym

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, pieczarki, śmietana)

Ryż, klopsy indycze(jajka, bułka) w sosie pomidorowym, sałata lodowa ze śmietaną

Kompot jabłkowy

Podwieczorek: Drożdżówka z budyniem, kakao na mleku

CZWARTEK 26.10.2017

 Śniadanie: Chleb słonecznikowy z masłem, awanturka z sardynek (ser biały), szczypiorek, rzodkiewka, mleko, śliwki

Obiad:  Barszcz czerwony z ziemniakami

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, buraki, śmietana)

Pierogi z mięsem(jajka, mąka)

Kompot truskawkowy

Podwieczorek: Banan, chrupki kukurydziane

PIĄTEK 27.10.2017

Śniadanie: Chleb orkiszowy z masłem, szynka wiejska, ogórek zielony, kakao na mleku, gruszka

Obiad:  Rosolnik z piersią kurczaka z pietruszką zieloną

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, kasza manna, kapusta włoska)

Ziemniaki, jajko w sosie chrzanowym(śmietana), marchewka z jabłkiem

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Ciasto ucierane z owocami sezonowymi*(mąka, masło, jajka), soczek owocowy

 

 

 

 

 

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

13Paź2017

PONIEDZIAŁEK 16.10.2017

Śniadanie: Bułka pikarro z masłem, szynka biała, pomidor, kakao na mleku, banan
Obiad: 
Zupa gulaszowa z ziemniakami i papryką

(mięso wieprzowe, marchewka, pietruszka, seler, por, papryka, ziemniaki)

Makaron kokardki z serem i polewką jogurtowo-porzeczkową

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Jabłko pieczone z konfiturą, kanapka z masłem

WTOREK 17.10.2017

Śniadanie: Musli owocowe na mleku, weka z masłem, powidła, herbatka malinowa, marchewka, kalarepka do chrupania

Obiad: Zupa jarzynowa z lanym ciastem

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana, kalafior, jajka)

Kluski śląskie(mąka ziemniaczana, jajka, ziemniaki) zrazy wołowe, modra kapusta

Kompot jabłkowy

Podwieczorek:  Kanapka z masłem, kiełbasa żywiecka, ogórek zielony, herbatka z owoców leśnych

ŚRODA 18.10.2017

Śniadanie: Chleb słonecznikowy z masłem, pasta twarogowa z łososiem, szczypiorek, rzodkiewka, mleko,gruszka

Obiad:  Zupa ogórkowa z ziemniakami

( wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, ogórki kiszone, śmietana)

Ryż, potrawka z kurczaka po meksykańsku (kukurydza, fasola czerwona, przecier pomidorowy)

Kompot wiśniowy

Podwieczorek: Danonek, pieczywo chrupkie

CZWARTEK 19.10.2017

Śniadanie: Owsianka na mleku, chleb mieszany, kurczak z Bobrownik, papryka, herbatka z miodem, jabłko

Obiad:  Krem brokułowy z groszkiem ptysiowym

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, brokuł, śmietana)

Kasza wiejska, pulpety wieprzowe(jajka, bułka) w sosie własnym, buraczki

Kompot truskawkowy

Podwieczorek:  Chałka drożdżowa z masłem, mleczko sojowe o smaku czekoladowym

PIĄTEK 20.10.2017

Śniadanie: Chleb graham z masłem, pasztet, ogórek kiszony, kawa zbożowa na mleku, pomarańcze

Obiad:  Zupa pomidorowa z ryżem

( wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, ryż, przecier pomidorowy, śmietana)

Ziemniaki, sznycelki z dorsza(jajka, bułka), szpinak (śmietana 30%, czosnek)

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Ptasie mleczko na jogurcie naturalnym* z musem truskawkowym, chrupki kukurydziane

 

 

 

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną