Jadłospis

22Sty2018

PONIEDZIAŁEK 22.01.2018

Śniadanie: Płatki ryżowe na mleku, weka pszenna z masłempasta z jajek (majonez), szczypiorek, rzodkiewka, herbatka z miodem, melon

Obiad: Zupa ziemniaczana zabielana z pietruszką zieloną

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, ziemniaki, śmietana)

Ryż, roladki z kurczaka z pieca, marchewka z jabłkiem

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Babka ucierana – piegusek (jaja, mąka pszenna, masło, mak), soczek owocowy

WTOREK 23.01.2018

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z masłem, szynka naturalna, sałata zielona, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, gruszki

Obiad: Krem z selera z groszkiem ptysiowym(mąka pszenna)

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, mleko kokosowe, ser gorgonzola)

Ziemniaki, łosoś na parze w sosie śmietanowo – ziołowym, szpinak (śmietana 30 %)

Kompot wiśniowy

Podwieczorek: Kisiel truskawkowy*, chrupki kukurydziane, napój owocowy

ŚRODA 24.01.2018

Śniadanie: Chleb pszenno – żytni ze słonecznikiem z masłem, pasztet wieprzowy, ogórek kiszony, kakao na mleku, mandarynki

Obiad: Krupnik na indyku z kaszą pęczak

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska)

Kluski na parze (mąka pszenna, jaja, mleko, drożdże), polewa jogurtowo – porzeczkowa

Kompot jabłkowy

Podwieczorek Kanapka pszenno-żytnia z masłem, kabanos drobiowy, pomidorki koktajlowe, herbatka

CZWARTEK 25.01.2018

Śniadanie: Musli owocowe na mlekuchleb graham (mąka pszenna) z masłem, kiełbasa żywiecka, ogórek zielony, herbatka malinowa, banany

Obiad:  Zupa neapolitańska z lanym ciastem

(wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, ser żółty, jaja, mąka pszenna)

Kasza jęczmienna, bitki schabowe, surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą w sosie śmietanowym

Kompot truskawkowy

Podwieczorek:  Ananas, bita śmietana, wafelki ryżowe, woda

PIĄTEK 26.01.2018

Śniadanie: Bułka pszenna z masłem, ser żółty, papryka, mleko, winogrona

Obiad:  Barszcz czerwony z ziemniakami

( wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, selerpor, buraki, śmietana)

Łazanki (mąka pszenna, jaja) z kapustą i mięsem wołowym

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Weka pszenna z masłemdżem z dzikiej róży, mleczko czekoladowo-sojowe

 

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

14Sty2018

PONIEDZIAŁEK 15.01.2018

Śniadanie: Weka pszenna z masłem, ser białypowidła, mleko, pomarańcze

Obiad: Zupa pomidorowa z zacierką

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, przecier pomidorowy, śmietana, mąka pszenna, jaja)

Ziemniaki, gulasz cielęcy, fasolka szparagowa

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Kalafior z wody z bułką tartą, pieczywo pszenne chrupkie, herbata z czarnej porzeczki

WTOREK 16.01.2018

Śniadanie: Owsianka na mleku, chleb pszenno-żytni z masłem, szynka kniazia, pomidor, herbata z miodem, winogrona

Obiad:  Zupa ogórkowa z ryżem

(wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, ogórki kiszone, śmietana)

Pierogi z mięsem wołowym(mąka pszenna, jaja)

Kompot wiśniowy

Podwieczorek Twarożek waniliowy z gorzką czekoladą, ½ banana, herbatka

ŚRODA 17.01.2018

Śniadanie: Chleb orkiszowy(gluten pszenny) z masłempasta z tuńczyka i jajekszczypiorek, ogórek kiszony, kawa zbożowa na mleku(jęczmień, żyto), jabłka

Obiad:  Rosolnik z piersią kurczaka

( wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, porkapusta włoska, kasza manna)

Zapiekanka ziemniaczana z warzywami pod beszamelem(mleko, mąka pszenna, masło), parmezan

Kompot truskawkowy

Podwieczorek: Kanapka pszenno-żytnia z masłem, kabanos wieprzowo-drobiowy, pomidorki koktajlowe, herbatka cytrynowa

CZWARTEK 18.01.2018

 Śniadanie: Bułka pszenna pikarro z masłem, parówki z szynki, sałata zielona, keczup, kakao na mleku, gruszki

Obiad:  Krem z kalafiora z groszkiem ptysiowym

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, kalafior, mąka pszenna, śmietana)

Kasza kus-kus, klopsiki drobiowe(jaja, bułka pszenna)w sosie koperkowym(śmietana), surówka z selera i ananasa(śmietana)

Kompot jabłkowy

Podwieczorek: Murzynek*(jaja, mąka pszenna, olej, kakao), soczek owocowy

PIĄTEK 19.01.2018

Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku, chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem z masłemschab pieczony, papryka, herbata z owoców leśnych, morele suszone

Obiad:  Krupnik z kaszą pęczak i koperkiem

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, selerkapusta włoska)

Ziemniaki, miruna w wiórkach kokosowychsurówka z kapusty kiszonej, marchewki i cebulki

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Weka pszenna z masłem, sałatka jarzynowa(marchew, pietruszka, seler, jajaogórki kiszone, majonez, śmietana)herbata malinowa

 

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

8Sty2018

PONIEDZIAŁEK 08.01.2018

Śniadanie: Grysik na mleku, chleb pszenno-żytni z masłemszynka biała, ogórek zielony, herbatka malinowa, melon

Obiad: Zupa koperkowa z ziemniakami

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, koperek, śmietana)

Ryż, kurczak z warzywami po chińsku(papryka, ananas, kukurydza, przecier pomidorowy)

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Kisiel owocowy*, chrupki kukurydziane o smaku bananowym, woda

WTOREK 09.01.2018

Śniadanie: Chleb orkiszowy(gluten pszenny) z masłem, pasztet wieprzowy, pomidor, kakao na mleku,banan

Obiad: Krem brokułowy z groszkiem ptysiowym(mąka pszenna)

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, brokuły, śmietana)

Ziemniaki, sznycelki z dorsza(jajka, bułka tarta), marchewka oprószana(masło, mąka pszenna)

Kompot jabłkowy

Podwieczorek: Trójkąciki tostowe pszenne z masłemszynka Juranda, kiełki rzodkiewki, ogórek kiszony, herbatka z dzikiej róży

ŚRODA 10.01.2018

Śniadanie: Płatki jaglane(gluten) na mleku, bułka pszenna z masłem, ser żółty, sałata lodowa, herbatka cytrynowa, gruszka

Obiad: Zupa porowa z lanym ciastem

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, jaja, mąka, śmietana)

Kasza jęczmienna, pieczeń wieprzowa w sosie własnym, buraczki zasmażane(masło, mąka pszenna)

Kompot wiśniowy

Podwieczorek Ciasto marchewkowe *(mąka pszenna, jaja, masło, orzechy)soczek owocowy

CZWARTEK 11.01.2018

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem z masłem, kurczak z Bobrownik, rzodkiewka, kawa zbożowa(żyto, jęczmień) na mlekukiwi

Obiad:  Zupa gulaszowa z ziemniakami i papryką

(mięso wieprzowe, marchewka, pietruszka, seler, porziemniaki, papryka)

Racuchy z jabłkami(mąka pszenna, jaja, mleko), bita śmietana

Kompot truskawkowy

Podwieczorek:  Jogurt naturalny z musli (gluten) owocowym, wafelki ryżowe

PIĄTEK 12.01.2018

Śniadanie: Weka pszenna z masłempasta twarogowo-łososiowapapryka, mleko, jabłko

Obiad:  Zupa jarzynowa z zacierką

( wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, selerpor, kalafior, śmietana, mąka pszenna, jaja)

Ziemniakiwołowina na słodko(mango, figi), mizeria ze śmietaną

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Bułeczka pszenna, słodka z masłemdżem, kakao na mleku

 

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

30Gru2017

PONIEDZIAŁEK 01.01.2017

NOWY ROK

WTOREK 02.01.2018

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z masłem, ser żółty, papryka, mleko, marchewka  i kalarepka do chrupania

Obiad:  Kapuśniak z ziemniakami i kiełbasą

(wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, kapusta kiszona)

Kluski leniwe z musem jogurtowo-jagodowym (mąka pszenna, ser biały, jaja)

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek Warzywa na parze(marchew, brokuł, kalafior), pieczywo pszenne chrupkie, herbatka z czarnej porzeczki

ŚRODA 03.01.2018

Śniadanie: Owsianka(owies) na mleku, chleb graham(gluten) z masłem, jajko na twardo, szczypiorek, pomidor, herbatka z miodem, winogrona

Obiad:  Kociołek jarzyn z zacierką

( wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, porgroszek zielony, jaja, mąka pszenna, śmietana)

Kasza pęczak(gluten), klopsiki wieprzowo wołowe w sosie koperkowym(śmietana), marchewka z chrzanem

Kompot truskawkowy

PodwieczorekDanonek, banan, woda

CZWARTEK 04.01.2018

 Śniadanie: Bułka pszenna pikarro z masłem, szynka tradycyjna, ogórek zielony, kakao na mleku, gruszki

Obiad:  Krem dyniowy z groszkiem ptysiowym

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, dynia, mąka pszenna, śmietana)

Ziemniaki, łosoś zapiekany w żółtym serze, szpinak(śmietana 30 %)

Kompot jabłkowy

Podwieczorek: Ciasto weneckie z jabłkami*(jaja, mąka pszenna, olej), soczek owocowy

PIĄTEK 05.01.2018

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem z masłem, awanturka (ser biały) z rzodkiewką i awokado, kawa zbożowa (żyto, jęczmień) na mleku, mandarynki

Obiad:  Zupa pomidorowa z ryżem

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, selerprzecier pomidorowy, śmietana)

Ziemniaki, eskalopki drobiowe(mąka pszenna, mleko, jaja)surówka z porów(śmietana)

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Kanapka pszenno-żytnia z masłem, schab pieczony, sałata lodowa, herbata

 

 

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

18Gru2017

PONIEDZIAŁEK 18.12.2017

Śniadanie: Grysik(gluten) na mleku, chleb orkiszowy(gluten) z masłem, ser żółty, pomidor, herbatka malinowa, morele suszone

Obiad: Krem z batatów z groszkiem ptysiowym

( wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, bataty, jajka, mąka pszenna)

Makaron penne(mąka, jajka), strogonow z indyka z papryką, pieczarkami i warzywami

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Sałatka grecka z serem fetaoliwkami i sosem winegret, weka pszenna z masłemherbatka z dzikiej róży

WTOREK 19.12.2017

Śniadanie: Chleb słonecznikowy(gluten) z masłem, pasta z tuńczyka i jajek, kiełki rzodkiewkikawa zbożowa(jęczmień, żyto) na mleku, mandarynki

Obiad:  Krupnik z kaszą pęczak

(wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, jęczmień)

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem wołowym i warzywami pod beszamelem(mąka pszenna, masło, mleko), parmezan

Kompot jabłkowy

Podwieczorek:  Ptasie mleczko na jogurcie naturalnym* z musem truskawkowym, wafelki ryżowe

ŚRODA 20.12.2017

Śniadanie: Chleb graham(gluten) z masłemkurczak z Bobrownik, sałata zielona, kakao na mleku, banany

Obiad:  Żurek z ziemniakami i kiełbasą

( wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, mąka żytnia, czosnek, śmietana)

Naleśniki z twarogiem(mąka pszenna, jajka, mleko, ser białycukier waniliowy), polewa jogurtowa z owocami leśnymi

Kompot truskawkowy

PodwieczorekChleb pszenno-żytni z masłem, kabanos, pomidorki koktajlowe, herbatka z cytryną

CZWARTEK 21.12.2017

 Śniadanie: Owsianka(owies) na mleku, chleb pszenno-żytni z masłemszynka Juranda, papryka, herbatka z miodem, kiwi

Obiad:  Zupa koperkowa z ryżem

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, koperek, śmietana)

Kasza kus-kus(pszenica durum), pulpeciki z mięsa mieszanego(bułka, jajka) w sosie własnym, sałatka z pomidorów i cebulki

Kompot wiśniowy

Podwieczorek: Ananas z bitą śmietaną, andruty(mąka pszenna), napój owocowy

PIĄTEK 22.12.2017

Śniadanie: Bułka pszenna z masłem, twarożek z rzodkiewką, ogórkiem kiszonym i szynką, mleko, jabłka

Obiad:  OBIAD WIGILIJNY

Barszcz czerwony z jajkiem

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, buraki, czosnek)

Ziemniaki, miruna panierowana (jajka, bułka tarta, mąka pszenna), surówka z kapusty kiszonej i marchewki

Ciastka(mąka pszenna, jajka)owoce

Kompot z suszu

Podwieczorek: Kanapka pszenno-żytnia z masłem, szynka tradycyjna, rzodkiewka, herbata

 

 

 

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

12Gru2017

PONIEDZIAŁEK 11.12.2017

Śniadanie: Płatki jaglane(gluten) na mleku, weka pszenna z masłem, szynka tradycyjna, rzodkiewka, herbata owocowa, pomarańcze

Obiad: Zupa ziemniaczana zabielana

(wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, ziemniaki, śmietana)

Ryż, kurczak z warzywami po meksykańsku (fasola czerwona, kukurydza, papryka, przecier pomidorowy)

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Kisiel domowy* (mąka ziemniaczanacukier, owoce), chrupki kukurydziane, woda

WTOREK 12.12.2017

Śniadanie: Chleb graham(gluten) z masłem, parówki z szynki, keczup, ogórek zielonykawa zbożowa(jęczmień, żyto) na mleku, jabłka

Obiad: Krem z selera z groszkiem ptysiowym(mąka, jajka)

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, mleko kokosowe)

Ziemniaki, filety z miruny z pieca w wiórkach kokosowych, marchewka oprószana(mąka pszenna)

Kompot wiśniowy

Podwieczorek:  Chleb pszenno-żytni z masłem, pasta z jajek(majonez), kiełki rzodkiewki, herbata z owoców leśnych

ŚRODA 13.12.2017

Śniadanie: Musli owocowe na mleku, chleb słonecznikowy(gluten) z masłem, ser żółty, sałata zielona, herbata malinowa, winogrona

Obiad: Kociołek jarzyn z zacierką

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, groszek cukrowy, kalafior, brokuł, śmietana, mąka pszenna, jajka)

Kasza jęczmienna(gluten), bitki schabowe w sosie własnym, buraczki na ciepło

Kompot jabłkowy

Podwieczorek Ciasto ucierane z wiśniami i porzeczkami*(jajka, masło, mąka pszenna), soczek owocowy

CZWARTEK 14.12.2017

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni  z masłem, szynka Kniazia, papryka, kakao na mleku, melon

Obiad:  Zupa z grochu przecierowego z ziemniakami i kiełbasą

(wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, porgroch przecierowy, ziemniaki)

Makaron kokardki(jaja, mąka pszenna) z serem białym i musem truskawkowo-jogurtowym

Kompot jabłkowy

Podwieczorek:  Chleb orkiszowy(gluten) z masłempasztet, ogórek kiszony, herbata z cytryną

PIĄTEK 15.12.2017

Śniadanie: Bułka kajzerka(gluten) z masłem, awanturka z sardynek(ser biały)szczypiorek, pomidor,mlekogruszki

Obiad:  Zupa ogórkowa z ryżem

( wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, selerpor, ogórki kiszone, śmietana)

Ziemniaki, gulasz cielęcy, surówka z modrej kapusty

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Maślanka owocowa, bułeczka drożdżowa(gluten) z masłem

 

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną