Jadłospis

9Cze2017

PONIEDZIAŁEK 12.06.2017

Śniadanie: Bułka pikarro  z masłem, serek śmietankowy, rzodkiewka, mleko

Obiad: Zupa ryżowa z pietruszką zieloną ( wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, ryż, kapusta włoska)

Młode ziemniaki, pierś z kurczaka w płatkach kukurydzianych z pieca (jajka), sałatka wiosenna( mix sałat, ogórek, rzodkiewka, dymka, śmietana)

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Legumina grysikowa(mleko) z musem truskawkowym, chrupki kukurydziane, herbatka z cytryną

WTOREK 13.06.2017

Śniadanie:  Kasza jaglana na mleku, chleb mieszany z masłem, szynka domowa, pomidor, herbatka miętowo-cytrynowa

Obiad:  Botwinka z jajkiem (wywar mięsno-warzywny, botwinka, marchew pietruszka, seler, por, śmietana)

Młode ziemniaki, kotleciki rybne (jajka, bułka tarta), surówka z młodej kapusty, kukurydzy i koperku

Kompot truskawkowy

Podwieczorek:  Ciasto ucierane z rabarbarem i truskawkami*(jajka, mąka, masło), soczek owocowy

ŚRODA 14.06.2017

Śniadanie: Chleb słonecznikowy z masłem, szynka bacy, sałata, kawa zbożowa na mleku

Obiad:  Krem brokułowy z grzankami

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, ziemniaki, brokuł)

Makaron penne, leczo z kiełbaską, kolorowymi paprykami, pomidorami i cukinią

Kompot jabłkowy

Podwieczorek: Deserek serowo-miodowy, weka z masłem, herbatka z owoców leśnych

CZWARTEK 15.06.2017

Boże Ciało

PIĄTEK 16.06.2017

Śniadanie: Weka z masłem, jajko na twardo, ogórek świeży, szczypiorek, kakao na mleku

Obiad:  Krupnik z kaszą i ziemniakami(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, ziemniaki, kapusta włoska)

Leniwe kluseczki ze szpinakiem(mąka, jajka, twaróg), surówka z marchewki i jabłek

Kompot wiśniowy

Podwieczorek: Chleb mieszany z masłem, szynka z piersi kurczaka, papryka, herbatka malinowa

 

 

 

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

7Cze2017

PONIEDZIAŁEK 05.06.2017

Śniadanie: Bułka kajzerka z masłem, pasta twarożkowa z awokado (ser biały), szczypiorek, mleko

Obiad:  Zupa ogórkowa z ryżem (wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, ogórki kiszone, śmietana)

Makaron świderki w sosie bolońskim z mięsa indyczego, pomidorów, papryki i cukinii  

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek:  Suchy prowiant na wycieczkę: drożdżówka, banan, woda niegazowana

WTOREK 06.06.2017

Śniadanie: Chleb krakowski z masłem, szynka drobiowa, pomidor, kawa zbożowa na mleku

Obiad:  Kociołek jarzyn z makaronem gwiazdki

( wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, brokuł, fasolka żółta,  śmietana)

Młode ziemniaki, kotlet schabowy (mąka, jajko, bułka tarta), młoda kapusta duszona z koperkiem

Kompot jabłkowy

Podwieczorek:  Truskawki ze śmietaną, wafelki ryżowe ze słonecznikiem

ŚRODA 07.06.2017

Śniadanie: Owsianka na mleku, weka z masłem, pasztet, sałata pekińska, herbatka cytrynowa

Obiad: Krem dyniowy z groszkiem ptysiowym

( wywar warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, dynia, ziemniaki)

Młode ziemniaki, miruna w otrębach ( jajka), surówka z buraczków i jabłek

Kompot truskawkowy

Podwieczorek: Ciasto marmurkowe*(mąka, jajka, masło, kakao), ½ nektarynki,

soczek owocowy

CZWARTEK 08.06.2017

Śniadanie: Chleb słonecznikowy z masłem, parówki z szynki, ogórek zielony, kakao na mleku

Obiad:  Zupa gulaszowa z ziemniakami

( mięso od szynki, marchewka, pietruszka, seler, papryka, ziemniaki)

Kluski na parze (drożdże, mąka, jajka, mleko), polewa jogurtowo-truskawkowa

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Kanapka z masłem, ser żółty, sałata zielona, herbatka malinowa

PIĄTEK 09.06.2017

Śniadanie: Ryż na mleku, chleb mieszany z masłem, bekon, papryka, herbatka z miodem

Obiad: Zupa pomidorowa z lanym ciastem

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, jajka, mąka, śmietana)

Kasza wiejska, pulpety w sosie koperkowym (mięso wieprzowe, jajka, bułka, cebula, śmietana), mizeria ze śmietaną

Kompot wiśniowy

Podwieczorek: Kalafior z wody, weka z masłem, herbatka z owoców leśnych

 

 

 

 

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

26Maj2017

PONIEDZIAŁEK 29.05.2017

Śniadanie: Owsianka na mleku, weka z masłem, powidła śliwkowe, herbatka cytrynowa

Obiad: Krupnik z zieleniną ( wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, ziemniaki, kasza jęczmienna, pietruszka zielona)

Ziemniaki, gulasz z piersi kurczaka (mąka, śmietana 30%) z brokułami, fasolką zieloną i cukinią

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Sałatka z kolorowego makaronu z szynką i groszkiem zielonym w sosie śmietanowym, herbatka z czarnej porzeczki

WTOREK 30.05.2017

Śniadanie:  Bułka pikarro z masłem, indyk pieczony, ogórek zielony, kawa zbożowa na mleku

Obiad:  Krem z batatów z groszkiem ptysiowym (wywar mięsno-warzywny, marchew, imbir, bataty, sok z pomarańczy, mleko kokosowe)

Lasagne pod beszamelem (mąka, mleko, masło, mięso wieprzowe, makaron, pulpa pomidorowa, ser żółty)

Kompot truskawkowy

Podwieczorek:  Banan, maślanka z miodem

ŚRODA 31.05.2017

Śniadanie: Chleb mieszany z masłem, ser żółty, papryka, kakao na mleku

Obiad:  Żurek z ziemniakami i jajkiem

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, żurek, śmietana, jajko, czosnek)

Kasza wiejska, wołowina na słodko ( mango, daktyle, figi, krem czekoladowy), buraczki zasmażane (mąka, masło)

Kompot wiśniowy

Podwieczorek: Bułeczka maślana z masłem, dżem morelowy, mleko

CZWARTEK 01.06.2017

Śniadanie: Grysik na mleku, chleb orkiszowy z masłem, szynka wiejska, sałata lodowa, herbatka malinowa

Obiad: Zupa pomidorowa z zacierką

( wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, przecier pomidorowy, śmietana)

Puree ziemniaczane (mleko), rybka panierowana (mąka, jajka, bułka tarta) szpinak (śmietana 30%, czosnek)

Kompot jabłkowy

Podwieczorek: Wafel nugatowy* (masło, mleko w proszku, nutella, andruty, orzechy laskowe), napój owocowy

PIĄTEK 02.06.2017

Śniadanie: Chleb słonecznikowy z masłem, pasta twarogowa z łososiem (śmietana), szczypiorek, pomidor, mleko

Obiad:  Zupa fasolowa z ziemniakami

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, fasola, ziemniaki)

Ryż zapiekany z jabłkami, polewa jogurtowo-cynamonowa

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Chleb mieszany z masłem, szynka z Bobrownik, ogórek kiszony, herbatka malinowa

 

 

 

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

23Maj2017

PONIEDZIAŁEK 22.05.2017

Śniadanie: Bułka kajzerka z masłem, awanturka z sardynek (ser biały), rzodkiewka, szczypiorek, mleko

Obiad:  Zupa kalafiorowa z ryżem (wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, kalafior, śmietana)

Ziemniaki, ananasowy indyk (filet z indyka, ananas, czosnek, imbir, mleko kokosowe), surówka z marchwi i jabłek

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek:  Chleb mieszany z masłem, szynka naturalna, pomidorki koktajlowe, herbatka owocowa

WTOREK 23.05.2017

Śniadanie: Kasza jaglana na mleku, chleb krakowski z masłem, szynka z Bobrownik, ogórek zielony, herbatka cytrynowa

Obiad:  Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami

( wywar mięsno-warzywny, ziemniaki, marchewka, pietruszka, seler, por, buraki, śmietana)

Pierogi z mięsem (mąka, jajka, wołowina)

Kompot truskawkowy

Podwieczorek:  Jogurt naturalny z truskawkami i bananami, wafelki ryżowe

ŚRODA 24.05.2017

Śniadanie: Chleb razowy z masłem, hummus z czosnkiem ( ciecierzyca), pomidor, kakao na mleku

Obiad: Zupa grysikowa z pietruszką zieloną

( wywar warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, kasza manna, kapusta włoska)

Puree ziemniaczane (mleko), filet z miruny w wiórkach kokosowych ( jajka), mizeria ze śmietaną

Kompot jabłkowy

Podwieczorek: Szarlotka domowa*(mąka, jajka, masło, jabłka, cynamon), sok pomarańczowy

CZWARTEK 25.05.2017

Śniadanie: Weka z masłem, szynka domowa, ogórek kiszony, kawa zbożowa na mleku

Obiad:  Zupa z groszku łuskanego z ziemniakami

( wywar mięsno -warzywny, marchewka, pietruszka, seler, groszek łuskany, ziemniaki)

Makaron świderki z twarogiem, polewa jogurtowo-porzeczkowa

Kompot wiśniowy

Podwieczorek: Kanapka z masłem, pasta z kurczaka (majonez), szczypiorek, papryka, herbatka z owoców leśnych

PIĄTEK 26.05.2017

Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku, chleb słonecznikowy z masłem, ser żółty, sałata lodowa, herbatka miętowo-cytrynowa

Obiad: Krem z selera z serem gorgonzola z groszkiem ptysiowym

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, ser gorgonzola, ziemniaki)

Kasza pęczak, cielęcina w papryce, surówka z białej rzepy i marchewki

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Chałka drożdżowa z masłem, arbuz

 

 

 

 

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

12Maj2017

PONIEDZIAŁEK 15.05.2017

Śniadanie: Płatki jaglane na mleku, chleb mieszany z masłem, ser żółty, ogórek świeży, herbatka cytrynowa

Obiad: Kartoflanka zabielana ( wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, ziemniaki, śmietana)

Niezwykłe gołąbki w sosie pomidorowym ( mięso wieprzowe, kapusta, kasza jęczmienna, kasza manna, przecier pomidorowy, jajka)

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Kanapka z masłem, szynka zbója, sałata zielona, herbatka z czarnej porzeczki

WTOREK 16.05.2017

Śniadanie:  Chleb słonecznikowy z masłem, pasta z jajek (jogurt naturalny), szczypiorek, rzodkiewka, mleko

Obiad:  Rosół z makaronem i pietruszką zieloną (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, kapusta włoska)

Puree ziemniaczane (mleko), kotlet de volay (pierś z kurczaka, mąka, jajka, ser żółty, bułka tarta), marchewka z groszkiem (mąka, masło)

Kompot truskawkowy

Podwieczorek:  Kisiel owocowy z jabłkiem, ½ bułeczki maślanej z masłem

ŚRODA 17.05.2017

Śniadanie: Kasza manna na mleku, weka z masłem, indyk z Bobrownik, ogórek kiszony, herbatka miętowo-cytrynowa

Obiad:  Zupa pomidorowa z ryżem

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, przecier pomidorowy, śmietana)

Pierogi ruskie ( ser biały, ziemniaki, cebula, mąka, jajka)

Kompot wiśniowy

Podwieczorek: Serek danonek, chrupki kukurydziane, cząstki pomarańczy, herbatka malinowa

CZWARTEK 18.05.2017

Śniadanie: Chleb mieszany z masłem, kiełbasa krakowska podsuszana, pomidor, kakao na mleku

Obiad: Krem z zielonego groszku z grzankami

( wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, groszek zielony, ziemniaki)

Puree ziemniaczane (mleko)rybka na parze, surówka z selera, marchwi i jabłek

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Trójkąciki tostowe z masłem, szynka, ser żółty, sałatka pekińska, herbatka cytrynowa

PIĄTEK 19.05.2017

Śniadanie: Bułka kajzerka z masłem, ser biały, powidła, kawa zbożowa na mleku

Obiad:  Zupa koperkowa z ziemniakami

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, koperek, śmietana, ziemniaki)

Kasza gryczana, bitki schabowe w sosie własnym, buraczki zasmażane (mąka, masło)

Kompot jabłkowy

Podwieczorek: Ciasteczka owsiane*(mąka, masło, jajka, płatki owsiane, żurawina, orzechy), kiwi, domowa lemoniada (woda, cytryna, miód)

 

 

 

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną