Jadłospis

15Lip2019

PONIEDZIAŁEK 15.07.2019

Śniadanie: Bułka czwórka (pszenica) z masłem, serek naturalny, rzodkiewka, mleko, melon

Obiad:Krem z brokułów z groszkiem ptysiowym

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, selerbrokuł, mąka pszenna, śmietana)

Kasza jęczmienna, wołowina w papryce, surówka z białej rzepy (śmietana)

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek:Ananas z bitą śmietaną, chrupki bananowe

WTOREK 16.07.2019

Śniadanie: Kulki czekoladowe na mleku, chleb pszenno-żytni z masłem, szynka wiejska, ogórek zielony, herbata, morele

Obiad: Zupa koperkowa z ziemniakami

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler,koperek, ziemniaki, śmietana)

Gołąbki bez zawijania (mięso wieprzowe, kasza jęczmienna, kasza manna, jajka, kapusta, cebula), sos pomidorowy

Kompot jabłkowy

Podwieczorek: Bułka żytnia z masłem, ser wędzony, sałata zielona, herbata

ŚRODA 17.07.2019

Śniadanie: Chleb orkiszowy z masłem, parówki z szynki, keczup, papryka, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, jabłka

Obiad:Zupa grysikowa z natką pietruszki

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, kasza manna, kapusta włoska)

Ziemniaki, miruna na parze, szpinak (śmietana 30%)

Kompot wiśniowy

Podwieczorek: Ciasto ucierane (mąka pszenna, masło ,jajka)  z rabarbarem, soczek owocowy

CZWARTEK 18.07.2019

 Śniadanie: Gwiazdki cynamonowe (pszenica) na mleku, weka pszenna z masłem, wieprzowina z pieca, pomidor, herbata, nektarynki

Obiad: Zupa solferino z ziemniakami

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, przecier pomidorowy, groszek cukrowy)

Ryż, nugettsy z kurczaka (jajka, mąka pszenna, mleko)  sałata lodowa ze śmietaną

Kompot truskawkowy

Podwieczorek: Danio waniliowe, wafelki kukurydziane, woda

PIĄTEK 19.07.2019

Śniadanie: Chleb graham z masłem,pasztet wieprzowy, ogórek małosolny, kakaona mleku, winogrona

Obiad:  Zupa meksykańska z kukurydzą i zacierką

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, pierś z kurczaka, mąka pszenna, jajka)

Ziemniaki, jajko w sosie koperkowym (śmietana), marchewka z jabłkiem

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek:Chleb pszenno-żytni z nasionami słonecznika, masło, kabanosy drobiowe, pomidorki koktajlowe, herbata

 

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

 

8Lip2019

PONIEDZIAŁEK 08.07.2019

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z masłem, tuńczyk, papryka, kakao na mleku, arbuz

Obiad: Zupa ogórkowa z ryżem

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, ogórki kiszone, śmietana)

Spaghetti (jajka, mąka pszenna) z mięsem i warzywami, sos pomidorowy, parmezan

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Weka pszenna z masłem,indyk z Bobrownik, ogórek zielony, herbata

WTOREK 09.07.2019

Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku, weka pszenna z masłem, pasta twarogowa z awokado i czosnkiem, pomidor, herbata, nektarynki

Obiad: Kociołek jarzyn z lanym ciastem

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, kalafior, brokuł, jajka, mąka pszenna,  śmietana)

Kasza jęczmienna, gulasz z indyka, surówka z kapusty, marchewki i kukurydzy

Kompot truskawkowy

Podwieczorek: Ptasie mleczko* na jogurcie naturalnym (żelatyna), mus malinowy, chrupki bananowe

ŚRODA 10.07.2019

Śniadanie: Chleb orkiszowy z masłem, polędwica sopocka, rzodkiewka, mleko, banan

Obiad:  Krem z czerwonej soczewicy z grzankami

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, soczewica,mąka pszenna)

Ziemniaki, pulpety rybne (bułka pszenna, jajka), marchewka oprószana (masło)

Kompot wiśniowy

Podwieczorek: Bułeczka drożdżowa (pszenica) z masłem i miodem, herbata cytrynowa

CZWARTEK 11.07.2019

 Śniadanie: Bułka pszenna z masłem, pasta z szynki (majonez), szczypiorek, ogórek kiszony, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, kiwi

Obiad: Zupa gulaszowa z ziemniakami i papryką

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler,mięso wieprzowe, ziemniaki)

Ryż, polewka jogurtowo-truskawkowa

Kompot jabłkowy

Podwieczorek: Chleb graham z masłemsałatka jarzynowa (marchew, pietruszka, selerogórek kiszony, jajka, majonez),herbata

PIĄTEK 12.07.2019

 Śniadanie: Musli (pszenica) owocowe na mleku, chleb pszenno-żytni z nasionami słonecznika, masło, ser żółty, sałata zielona, herbata, jabłka

Obiad:  Krupnik z kaszą pęczak i koperkiem

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, kasza jęczmienna,kapusta włoska)

Ziemniaki, sznycelki wieprzowo-wołowe  (bułka pszenna, jajka)buraki na ciepło (masło)

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Maślanka porzeczkowa, ciastka maślane (pszenica)

 

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

30Cze2019

PONIEDZIAŁEK 01.07.2019

Śniadanie: Bułka żytnia z masłem, bryndza z cebulką zieloną, ogórkiem i rzodkiewką, mleko, melon

Obiad:Zupa szczawiowa z ryżem i jajkiem

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, szczaw, śmietana)

Makaron muszelki (mąka pszenna, jajka), pulpety drobiowe (bułka pszenna, jajka), sałatka wiosenna (sałata, pomidor, ogórek zielony, śmietana)

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Chałka pszenna z masłem, powidła śliwkowe, kakao na mleku

WTOREK 02.07.2019

Śniadanie: Kaszka kukurydziana na mleku, chleb pszenno-żytni z masłem, polędwica pieczona, pomidor, herbata, morele

Obiad: Krem selerowy z groszkiem ptysiowym

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, selermleko kokosowe, mąka pszenna)

Ziemniaki, sznycelki z dorsza (bułka pszenna, jajka), szpinak (śmietana 30 %)

Kompot wiśniowy

Podwieczorek:Kisiel pitny o smaku brzoskwiniowym* (mąka ziemniaczana, sok brzoskwiniowy, owoce), wafle ryżowe

ŚRODA 03.07.2019

Śniadanie: Weka pszenna z masłem, dżem jagodowy, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mlekunektarynki

Obiad: Zupa fasolowa z łazankami i kiełbasą

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, fasola Jaś, seler, por, mąka pszenna, jajka)

Ryż zapiekany z jabłkami, jogurt z cynamonem

Kompot truskawkowy

Podwieczorek: Chleb pszenno-żytni z nasionami słonecznika,masło,szynka włoska, sałata zielona, herbata

CZWARTEK 04.07.2019

 Śniadanie: Chleb graham z masłem, pasta z jajek (majonez), szczypiorek, papryka, kakao na mleku, banan

Obiad:Zupa pomidorowa z zacierką

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler,przecier pomidorowy, śmietana, mąka pszenna, jajka)

Pyzy (ziemniaki, mąka ziemniaczana, jajka) z mięsem wołowym, cebulka duszona na maśle

Kompot jabłkowy

Podwieczorek: Deserek serowo-miodowy z wiórkami gorzkiej czekolady, chrupki kukurydziane, woda

PIĄTEK 05.07.2019

Śniadanie: Owsianka na mleku, chleb orkiszowy z masłem, szynka dębowa, kiełki, herbata, winogrona

Obiad:  Zupa kalafiorowa z ziemniakami

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, kalafior, śmietana)

Kasza jęczmienna, pieczeń wieprzowa w sosie własnym, buraczki na ciepło (masło)

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Ciasto marchewkowe z ananasem* (mąka pszenna, masło, jajka), soczek owocowy

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

24Cze2019

PONIEDZIAŁEK 24.06.2019

Śniadanie: Kulki czekoladowe (pszenica) na mleku, chleb orkiszowy z masłem, ser salami, pomidor, herbata, arbuz

Obiad:Krem pieczarkowy z grzankami

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, pieczarki, śmietana, mąka pszenna)

Ryż, roladki z kurczaka, mizeria ze śmietaną

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Weka pszenna z masłem, jako w sosie tatarskim (majonez, ogórki kiszone, szczypiorek, groszek zielony), herbata z dzikiej roży

WTOREK 25.06.2019

Śniadanie:Chleb graham z masłem, szynka biała, papryka, kakao na mleku, winogrona

Obiad: Barszcz czerwony z ziemniakami na indyku

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, buraki,śmietana)

Pierogi (mąka pszenna, jajka) z truskawkami, śmietana z cukrem

Kompot jabłkowy

Podwieczorek: Chleb pszenno-żytni z masłem, kabanosy drobiowe, pomidorki koktajlowe, herbata

ŚRODA 26.06.2019

Śniadanie: Grysik (pszenica) na mleku, bułka pszenna z masłem, kiełbasa żywiecka, sałata lodowa, herbata, brzoskwinie

 Obiad:  Zupa z fasolki szparagowej z lanym ciastem

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, fasolka szparagowa śmietana, mąka pszenna, jajka)

Ziemniaki, ryba po grecku z warzywami w pomidorach

Kompot wiśniowy

Podwieczorek: Sałatka owocowa (melon, ananas, truskawki), andruty, woda

CZWARTEK 27.06.2019

 Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z nasionami słonecznika, masło, pasztet  gęsi, ogórek małosolny, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, jabłka

Obiad:Rosołek ryżowy z groszkiem zielonym

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, selerkapusta włoska)

Leczo z kolorowymi paprykami, kiełbasą, cukinią i pomidorami, pieczywo pszenno-żytnie

Kompot truskawkowy

Podwieczorek: Ciasto biszkoptowe* (mąka pszenna, jajka) z owocami sezonowymi, kleks bitej śmietany,soczek owocowy

PIĄTEK 28.06.2019

 Śniadanie: Weka pszenna z masłem, awanturka z sardynek (ser biały), rzodkiewka, szczypiorek, mleko,banany

Obiad:  Zupa porowa z makaronem

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana, jajka, mąka pszenna)

Ziemniaki, kotlety schabowe (bułka pszenna, mąka, jajka),colesław (śmietana)

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Maślanka malinowa, chrupsy jabłkowe z sokiem owocowym

 

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

14Cze2019

PONIEDZIAŁEK 17.06.2019

Śniadanie: Chleb orkiszowy z masłem, salami, papryka, mleko, arbuz

Obiad: Wiosenny kapuśniak z ziemniakami i kiełbasą

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, selerkapusta biała, ziemniaki)

Ryż z truskawkami, jogurt naturalny

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek:Bułka żytnia z ziarenkami,masło, ser żółty, szynka, rukola, herbata

WTOREK 18.06.2019

Śniadanie: Musli owocowe (pszenica) na mleku, chleb pszenno-żytni z nasionami słonecznika, masło,serek śmietankowy, rzodkiewka, szczypiorek, herbata, morele

Obiad: Krupnik z kaszą jęczmienną

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, selerkapusta włoska)

Ziemniaki, pieczeń rzymska faszerowana cukinią i papryką, mizeria ze śmietaną

Kompot truskawkowy

Podwieczorek: Sałatka makaronowa (mąka pszenna, jajka) z kurczakiem, kukurydzą i ananasem, pieczywo pszenne, chrupkie, herbata

ŚRODA 19.06.2019

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z masłem, parówki z szynki, keczup, ogórek zielony, kakao na mleku, winogrona

Obiad:Krem pomidorowy z groszkiem ptysiowym

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, mąka pszenna, śmietana)

Kasza kuskus (pszenica), miruna z warzywami na parze (brokuł, kalafior, marchewka)

Kompot wiśniowy

Podwieczorek: Budyń śmietankowy* (mąka pszenna, mleko) z wiórkami czekolady, wafelki ryżowe

CZWARTEK 20.06.2019

Boże Ciało

PIĄTEK 21.06.2019

Śniadanie: Bułka pszenna z masłem, tuńczyk, pomidor, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, jabłka

Obiad:  Zupa ogórkowa z ryżem

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, ogórki kiszone, śmietana)

Makaron kokardki (mąka pszenna, jajka) z szynką i groszkiem zielonym w sosie śmietanowym z natką

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Danio waniliowe, melon, woda

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

 

9Cze2019

PONIEDZIAŁEK 10.06.2019

Śniadanie: Chleb orkiszowy z masłem, ser żółty, ogórek zielony, kakao na mleku, pomarańcze

Obiad: Kartoflanka zabielana z natką

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, ziemniaki, śmietana)

Spaghetti (jajka, mąka pszenna)z mięsem wieprzowym i warzywami, sos boloński, parmezan

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Szarlotka* (mąka pszenna, masło, jajka) , soczek owocowy

WTOREK 11.06.2019

Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku, chleb pszenno-żytni z nasionami słonecznika, masło, szynka kniazia, pomidor, herbata, kiwi

Obiad: Zupa koperkowa z zacierką

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, koperek,śmietana, mąka pszenna, jajka)

Ziemniaki, miruna w panierce cytrynowej, kapusta kiszona z marchewką

Kompot truskawkowy

Podwieczorek: Koktajl na jogurcie z porzeczkami, andruty (mąka pszenna)

ŚRODA 12.06.2019

Śniadanie: Weka pszenna z masłem, jajko na twardo, szczypiorek, rzodkiewka, mleko, nektarynki

Obiad: Krem dyniowy z grzankami

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, dynia, śmietana, mąka pszenna)

Kasza gryczana, schab pieczony w ziołach, sałata lodowa ze śmietaną

Kompot wiśniowy

Podwieczorek:Truskawki z bitą śmietaną, chrupki kukurydziane, woda

CZWARTEK 13.06.2019

 Śniadanie: Chleb graham z masłem, makrela wędzona, sałata zielona, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, gruszki

Obiad: Rosolnik z piersią kurczaka i koperkiem

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler,kapusta włoska,kasza manna)

Racuchy drożdżowe (mąka pszenna, jajka, mleko) z truskawkami i śmietaną

Kompot jabłkowy

Podwieczorek: Chleb pszenno-żytni z masłem, pasta z szynki (majonez), ogórek małosolny, herbata

PIĄTEK 14.06.2019

 Śniadanie: Owsianka na mleku, bułka pszenna z masłem, ser biały, miód, herbata, jabłka

Obiad:  Zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów z ryżem

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, soczewica, pomidory)

Ziemniaki, eskalopki (pierś z kurczaka, mąka, mleko, jajka), marchewka z groszkiem

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Smoothie arbuzowo-bananowe, weka pszenna z masłem

 

 

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną