Jadłospis

23Paź2020

PONIEDZIAŁEK 26.10.2020

Śniadanie: Weka pszenna z masłem, twarożek  z suszonymi pomidorami, papryka zielona, kawa zbożowa na mleku (jęczmień, żyto), gruszka.

Obiad: Zupa grochowa z kiełbaską (wywar mięsno – warzywny, marchewka, por, groch, seler).

Ryż z polewą jogurtowo – truskawkową (jogurt naturalny).

Kompot z czarnej porzeczki.

Podwieczorek: Chleb graham z masłem, szynka kniazia, pomidor malinowy, herbatka malinowa.

WTOREK 27.10.2020

Śniadanie:  Kaszka kukurydziana na mleku, chleb pszenno – żytni z masłem, ser żółty wędzony, rukola, herbata czarna z cytryną, śliwki.

Obiad: Zupa z zielonej soczewicy z warzywami(wywar warzywny, marchewka, pietruszka, por, fasolka szparagowa, seler).

Zrazy wieprzowo – wołowe (jajka, mąka pszenna) z ziemniakami, marchewka z groszkiem z masełkiem.

Kompot z wiśniowy.

Podwieczorek: *Mus czekoladowo – bananowy, bez cukrowe ciasteczka owsiane.

ŚRODA 28.10.2020

Śniadanie: Chleb orkiszowy ciemny z masłem, szynka drobiowa, kiełki rzodkiewki kakao na mleku, melon – podane w formie bufetu szwedzkiego.

Obiad: Barszcz biały z ziemniakami (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, mąka pszenna).

Łosoś na parze z kaszą kuskus, sałata lodowa z ogórkiem i pomidorem w sosie winegret.

Kompot truskawkowy.

Podwieczorek: Weka pszenna z masłem, pasta z jajek z majonezem i szczypiorkiem, herbata czarna z cytryną i miodem.

CZWARTEK 29.10.2020

Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku, chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem i masłem (mąka pszenna, żytnia), kiełbaska krakowska sucha, roszponka, herbata czarna, winogrono.

Obiad: Rosolnik z mięskiem (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, kasza manna).

Leczo z ciecierzycy i warzyw z kaszą bulgur (marchewka, seler, ciecierzyca, papryka czerwona, papryka żółta, cukinia, cebula, pomidory).

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: *Ciasto „Wiewiórka” (mąka pszenna, orzechy, jajka, kakao rodzynki, jabłka), bawarka na mleku.

PIĄTEK 30.10.2020

Śniadanie: Chleb graham z masłem, pasztet z królika, rzodkiewka, kakao na mleku, gruszka.

Obiad:  Zupa krem z pomidorów z groszkiem ptysiowym (wywar warzywny, marchewka, pietruszka, por, pomidory, seler, mąka pszenna

Gulasz z indyka z makaronem (mąka pszenna), sałatka szwedzka z cebulką.

Kompot śliwkowy.

Podwieczorek:  *Smoothi jabłkowo – szpinakowe, chrupki jaglane.

16Paź2020

PONIEDZIAŁEK 19.10.2020

Śniadanie: Bułeczka pszenna z masłem, pasta z sardynek w pomidorach, szczypiorek, kakao na mleku, gruszka.

Obiad: Zupa grysikowa z mięskiem (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, kasa manna).

Makaron z białym serem (mąka pszenna, jajka, mleko, cukier) i polewą z czarnej porzeczki.

Kompot truskawkowy.

Podwieczorek: Chleb razowy z masłem, polędwica sopocka tradycyjna, papryka czerwona, herbata z cytryną.

WTOREK 20.10.2020

Śniadanie: Płatki czekoladowe na mleku, bułeczka pszenna z masłem, ser żółty gouda, roszponka, herbata malinowa, melon.

Obiad: Zupa brokułowa z lanym ciastem (wywar warzywny, marchewka, pietruszka, por, brokuły, seler, śmietana, mąka pszenna, jajka).

Pieczeń drobiowa z cukinią i papryką (jajka, mąka pszenna), kasza bulgur, pomidorki koktajlowe.

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: Jogurt pitny waniliowy (jogurt naturalny), batonik malinowy.

ŚRODA 21.10.2020

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z masłem, kurczak z bobrownik, rzodkiewka, kawa zbożowa na mleku (jęczmień, żyto), jabłka – podane w formie bufetu szwedzkiego.

Obiad: Zupa jesienna z zacierką (wywar warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana, mąka pszenna).

Ryba smażona w panierce z ziemniakami, surówka z kiszonej kapusty.

Kompot wiśniowy.

Podwieczorek: Sałatka owocowa z rodzynkami i bitą śmietaną i gorzką czekoladą (jabłko, brzoskwinia, kiwi, banany, pomarańcza, kakao).

CZWARTEK 22.10.2020

Śniadanie: Müsli na mleku, weka pszenna z masłem i miodem, herbata czarna, winogrona białe.

Obiad: Zupa z zielonego groszku z makaronem (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, mąka pszenna).

Zrazy w sosie pomidorowym, kasza jęczmienna, brukselka z masełkiem i bułką tartą.

Kompot porzeczkowy.

Podwieczorek: Chleb orkiszowy jasny z masłem, smalczyk wegetariański z fasoli z cebulą, papryka żółta, herbata rumiankowa.

PIĄTEK 23.10.2020

Śniadanie: Chleb orkiszowy z masłem, pasztet drobiowy, ogórek kiszony, mleko z miodem, banan.

Obiad:  Zupa krem dyniowy z grzankami (wywar mięsno – warzywny marchewka, pietruszka, seler, śmietana, mąka pszenna).

Zapiekanka makaronowa z warzywami (brokuł, kalafior, marchewka, czerwona fasola, mąka pszenna) z sosem śmietanowo – serowym.

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek:  Ciasto czekoladowe z wiśniami, soczek marchewkowo – jabłkowy.

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką, Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

9Paź2020

PONIEDZIAŁEK 12.10.2020

Śniadanie: Weka pszenna z masłem, pasta z tuńczyka i szczypiorkiem, kawa zbożowa na mleku (jęczmień, żyto), jabłka.

Obiad: Zupa ogórkowa z ziemniakami (mięsno – warzywny, marchewka, por, ogórki kiszone, seler, śmietana).

Racuchy drożdżowe z bananem (mąka pszenna, jajka, drożdże) i słodką śmietanką.

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: Chleb pszenno – żytni z masłem, indyk Jaś, pomidor malinowy, herbatka wieloowocowa.

WTOREK 13.10.2020

Śniadanie:  Płatki kukurydziane na mleku (mąka pszenna, kakao), chleb graham z masłem, ser żółty wędzony, rzodkiewka, herbata czarna z cytryną, winogrona.

Obiad: Zupa krem z czerwonej soczewicy z płatkami migdałowymi (wywar warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, śmietana).

Gulasz wołowy z kaszą jęczmienną, buraczki na ciepło.

Kompot z wiśniowy.

Podwieczorek: *Torcik jogurtowy z musem brzoskwiniowym (jogurt naturalny, żelatyna)

ŚRODA 14.10.2020

Śniadanie: Chleb orkiszowy ciemny z masłem, szynka kniazia, kiełki rzodkiewki kakao na mleku, melon – podane w formie bufetu szwedzkiego.

Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, pomidory, por, seler, mąka pszenna).

Pulpety z łososia w sosie koperkowym (jajka, śmietana) kasza bulgur, mix zielonych sałat z sosem vinegret (sałata lodowa, rzymska, roszponka, ogórek świeży).

Kompot truskawkowy.

Podwieczorek: Weka pszenna z masłem, humus z ciecierzycy, papryka żółta, herbatka malinowa.

CZWARTEK 15.10.2020

Śniadanie: Płatki owsiane na mleku, chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem i masłem (mąka pszenna, żytnia), jajko gotowane, roszponka, herbata czarna, śliwki.

Obiad: Kapuśniaczek z ziemniakami (wywar warzywny, marchewka, pietruszka, por, kapusta kiszona, pomidory, seler).

Pieczone podudzie z indyka z ryżem, mini marchewki z masełkiem.

Kompot porzeczkowy.

Podwieczorek: Chałka pszenna z masełkiem, dżem morelowy, bawarka na mleku.

PIĄTEK 16.10.2020

Śniadanie: Chleb graham z masłem, pasztet z zielonej soczewicy, ogórek kiszony, kakao na mleku, gruszka.

Obiad:  Krupnik z kaszą pęczak (wywar mięsno – warzywny marchewka, pietruszka, seler, śmietana).

Spaghetti z sosem mięsno – warzywnym posypka z parmezanu (pomidory, pietruszka, marchewka, seler, mąka pszenna).

Kompot śliwkowy.

Podwieczorek:  Chleb orkiszowy jasny z masłem, pasta z awokado i fety, papryka żółta, herbata z cytryną.

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką, Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

5Paź2020

PONIEDZIAŁEK 05.10.2020

Śniadanie: Chleb orkiszowy z masłem, serek śmietankowy, rzodkiewka, kawa zbożowa na mleku, gruszka.
Obiad: Krupnik z mięsem (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, śmietana).
* Kluski na parze (mąka pszenna, jajka, mleko, drożdże) z musem truskawkowym.
Kompot wiśniowy.
Podwieczorek: Bułka grahamka z masłem, szynka wieprzowa, pomidor, herbata czarna z cytryną.

WTOREK 06.10.2020
Śniadanie: Płatki cynamonowe na mleku, weka pszenna z masłem, rolada ze schabem, rukola, herbata z cytryną, kolorowe papryki do chrupania.
Obiad: Kartoflanka z warzywami (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, ziemniaki, seler, śmietana).
Kotlety z soczewicy i pieczarek, kasza kuskus, zielona sałata z jogurtem naturalnym.
Kompot truskawkowy.
Podwieczorek: * Kisiel brzoskwiniowy (skrobia ziemniaczana) z chrupkami jaglanymi.

ŚRODA 07.10.2020
Śniadanie: Chleb orkiszowy ciemny z masłem, szynka biała, papryka czerwona, kawa zbożowa na mleku (jęczmień, żyto), banany.
Obiad: Zupa koperkowa z ryżem (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana, mąka pszenna).
Filet z miruny z pieca z ziemniakami, surówka z kapusty kiszonej z marchewką.
Kompot śliwkowy.
Podwieczorek: Bułeczka pszenna z masłem, pasta z sera białego i świeżych pomidorów, herbata miętowa.

CZWARTEK 08.10.2020
Śniadanie: Kasza manna na mleku, chleb graham z masłem (mąka pszenna), ser żółty edamski, herbata czarna, winogrona.
Obiad: Krem cebulowy z groszkiem ptysiowym (wywar warzywny, marchewka, pietruszka, por, pomidory, seler, mąka pszenna).
Pulpety wieprzowe nadziewane mozzarellą w pomidorach z kaszą jęczmienną, fasolka szparagowa.
Kompot wieloowocowy.
Podwieczorek: Jogurt naturalny z musem wiśniowym i granolą.

PIĄTEK 09.10.2020
Śniadanie: Bułka razowa z masłem, pasztet drobiowy, ogórek kiszony, kawa zbożowa na mleku, melon.
Obiad: Zupa jarzynowa z ziemniakami (wywar warzywny marchewka, pietruszka, brukselka, seler, śmietana).
Cielęcina w sosie paprykowym z kolorowym makaronem, (mąka pszenna), mizeria ze świeżych ogórków z koperkiem.
Kompot jabłkowy.
Podwieczorek: * Ciasto Shrek z bitą śmietaną (szpinak, mąka pszenna, jajka, olej), soczek owocowy.
*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką, Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

25Wrz2020

PONIEDZIAŁEK 28.09.2020

Śniadanie: Weka pszenna z masłem, pasta z sardynek z białym serem i szczypiorkiem, kawa zbożowa na mleku (jęczmień, żyto), jabłka.

Obiad: Zupa krem marchewkowy z płatkami migdałowymi (wywar mięsno – warzywny, marchewka, por, seler, śmietana).

Ryż z polewą truskawkowo – jogurtową.

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: Chleb orkiszowy ciemny z masłem, filet pieczony z indyka, pomidor, herbata czarna z cytryną.

WTOREK 29.09.2020

Śniadanie:  Płatki czekoladowe na mleku (mąka pszenna, kakao), chleb graham z masłem, ser żółty wędzony, winogrona.

Obiad: Zupa brokułowa z ziemniakami (wywar warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, śmietana).

Schab pieczony na parze z warzywami (marchewka, pietruszka, kalafior, brukselka), kasza bulgur.

Kompot z wiśniowy.

Podwieczorek: * Smoothi z jabłek, szpinaku i pomarańczy, wafelek kukurydziany.

ŚRODA 30.09.2020

Śniadanie: Chleb razowy z masłem, pasta z jajek i majonezu, papryka czerwona, kakao na mleku, melon.

Obiad: Zupa grysikowa z mięskiem (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, kasza manna).

Krokiety ziemniaczane z sosem pieczarkowym (śmietana, mąka pszenna, jajka), surówka z marchewki i pomarańczy.

Kompot porzeczkowy.

Podwieczorek: Bułeczka pszenna z masłem, sopocka tradycyjna, ogórek świeży, herbata rumiankowa.

CZWARTEK 01.10.2020

Śniadanie: Płatki owsiane na mleku, chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem i masłem (mąka pszenna, żytnia), salami, roszponka, mleko z miodem, banany.

Obiad: Zupa kalafiorowa z zacierką (wywar warzywny, marchewka, pietruszka, por, kalafior, seler, mąka pszenna).

Gulasz z indyka z kaszą jęczmienną, buraczki na ciepło.

Kompot truskawkowy.

Podwieczorek: *Szarlotka z jabłkami i bitą śmietaną (mąka pszenna, jajka, masło), napój owsiany o smaku waniliowym.

PIĄTEK 02.10.2020

Śniadanie: Chleb graham z masłem, szynka Juranda, sałata lodowa, kakao na mleku, gruszka.

Obiad:  Barszcz biały i ziemniakami (wywar mięsno – warzywny marchewka, pietruszka, seler, śmietana, mąka żytnia).

Łosoś w parmezanie z ryżem, mix zielonych sałat z sosem vinegret (sałata rzymska, lodowa, roszponka, ogórek zielony, pomidorki).

Kompot śliwkowy.

Podwieczorek:  Weka pszenna z masłem, pasta z brokułów i fety, herbata z cytryną.

18Wrz2020

PONIEDZIAŁEK 25.09.2020

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z masłem, pasztet drobiowy, ogórek małosolny, kawa zbożowa na mleku, jabłko.

Obiad: Zupa jarzynowa z lanym ciastem (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, kapusta, ziemniaki, por, seler, jajka, mąka pszenna).

Gulasz wołowy z kolorowymi paprykami, kasza pęczak, mizeria z ogórków ze śmietaną.

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: Bułeczka drożdżowa z masłem (mąka pszenna, masło, jajka), bawarka na mleku.

WTOREK 22.09.2020

Śniadanie: Płatki jaglane na mleku, weka pszenna z masłem, indyk Jaś, papryka żółta, herbata malinowa, arbuz.

Obiad: Zupa ogórkowa z ziemniakami (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, ogórki kiszone, seler, śmietana).

Makaron świderek z białym serem i masełkiem na słodko (mąka pszenna, jajka).

Kompot truskawkowy.

Podwieczorek: Chleb pszenno-żytni słonecznikiem i masłem, kiełbaska krakowska sucha wieprzowa, pomidor, herbata malinowa.

ŚRODA 23.09.2020

Śniadanie: Chleb orkiszowy ciemny z masłem, mozzarella, kiełki rzodkiewki, kawa zbożowa na mleku (jęczmień, żyto), gruszka.

Obiad: Rosół z makaronem z natką pietruszki (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, mąka pszenna).

Sznycelki drobiowe z ziemniakami (jajka, mąka pszenna), surówka z marchewki i jabłka.

Kompot wiśniowy.

Podwieczorek: Koktajl truskawkowo-bananowy z płatkami owsianymi (jogurt naturalny, miód, banan), podpłomyk (mąka pszenna).

CZWARTEK 24.09.2020

Śniadanie: Müsli na mleku weka pszenna z masłem (mąka pszenna), pasta z kurczaka z majonezem, rzodkiewka, herbata czarna, winogrono.

Obiad: Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami(wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, groszek, seler, śmietana).

Pulpety rybne w sosie koperkowym z kaszą kuskus, surówka coleslaw (białą kapusta, marchewka, cebula, jogurt naturalny).

Kompot jabłkowy.

Podwieczorek: Bułka grahamka z masłem, ser żółty gouda, rukola, herbata malinowa.

PIĄTEK 25.09.2020

Śniadanie: Chleb orkiszowy z masłem, jajko w sosie tatarskim (majonez, ogórek kiszony, pieczarki marynowane), papryka czerwona, mleko, melon.

Obiad:  Zupa krem z zielonego groszku z grzankami (wywar mięsno – warzywny marchewka, pietruszka, seler, śmietana, mąka pszenna).

Filet na parze w przyprawach z ziemniakami, buraczki zasmażane na ciepło.

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek:  Ciasto biszkoptowe z jabłkami i cynamonem (mąka pszenna, jajka), herbata owocowa.

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką, Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną